Zorg voor jezelf? Zorg voor elkaar!

Zorg voor elkaar

Hoe vaak vertellen we het elkaar wel niet: ‘zorg goed voor jezelf’.

Dat is ook goed om te doen. Ik moedig dat ook echt aan! Maar verliezen we elkaar in dat opzicht toch niet een klein beetje te veel uit het oog?

Individualisme

In een tijd waarin het individualisme hoogtij viert, waarin zelfredzaamheid als basisvoorwaarde in wetten wordt vastgelegd en waar je alleen wordt geholpen als je kunt bewijzen dat je het echt, écht niet meer redt in je eentje, vallen steeds meer mensen om.

De artikelen over burn-out zijn niet aan te slepen. De lijst van mensen die lijden aan psychische klachten wordt langer en langer en wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg lopen dientengevolge ook steeds verder op.

Werken we te hard?

Ik denk niet dat het is omdat we zo hard werken. In Nederland wordt er per hoofd gemiddeld nog altijd minder gewerkt dan in veel andere landen. Daar wordt onze bevolking dan ook van tijd tot tijd vanuit diverse hoeken mee om de oren geslagen: méér, hárder, lánger werken is een must. Omhoog met die arbeidsparticipatie! In andere landen gaat dat ook goed.

Toch denk ik dat we op die manier de plank echt mis gaan slaan in Nederland. Hoe het in andere landen is dat weet ik niet. Wel kan ik hier putten uit wat ik zie in mijn eigen omgeving.

Excelleren

De druk om het beter te doen wordt steeds groter. Excelleren op je werk, meehelpen op de school van de kinderen, een sociaal leven (of iets wat daarop lijkt) onderhouden, clubjes, sporten, noem maar op. Als je aan het eind van je agenda uitgeput op de bank rolt, heb je weinig puf meer voor iets anders dan Netflix. Met als kers op de taart de Facebookpost van een vriendin met een mand vol perfecte traktaties voor haar kroost en foto’s van onberispelijk geschminkte kattensnoetjes op kinderwangetjes. Hoe doet ze dat toch?

Intussen ploetert menig ouder door om de ballen hoog te houden in een jongleersessie tussen werk, gezin, familie en vrienden.

 ‘Zorg goed voor jezelf’ zeggen we vaak. Maar zorgen we ook voor elkaar?

Ik denk niet dat een burn-out en veel andere klachten van mensen in Nederland zozeer komen doordat we te hard werken. Ik denk wel dat ze komen omdat we veel te veel onze eigen boontjes moeten doppen. De lat ligt hoog om te excelleren. Het eisenpakket wat we elkaar, ook via sociale media opleggen wordt steeds groter. We leven steeds meer in een concurrentiemaatschappij. Jij voor een ander en een ander voor jou. Dat geeft stress. Dat geeft geen voldoening en geen rust. En vooral: geen veilig gevoel.

Ik zou dat zo graag weer anders willen. Wat minder ‘zorg voor jezelf’ en wat meer ‘zorg voor elkaar’. Zodat we zo nu en dan verantwoord een stapje terug kunnen doen. Onszelf opladen en er weer voor een ander kunnen zijn. Elkaar daarin motiveren en helpen. En vooral daarin excelleren…

De Gans

Zorg

Mooi Leven, by De Gans gakt ook op Instagram, vliegt over Facebook, en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest. De Gans lanceert heel soms een berichtje op Twitter.


Wie is De Gans?

19 thoughts on “Zorg voor jezelf? Zorg voor elkaar!

 1. Prachtig logje Marije! Ik kan mij er helemaal in vinden.
  Ik heb altijd veel last gehad van compassie. Men zei mij altijd dat dat niet goed was… dat je met compassie niets bereikt. Het is geen waar, daar ben ik naderhand zelf achter gekomen. Ook klinken er tegenwoordig steeds meer stemmen die pleiten voor meer compassie. Blij dat ik altijd compatieus ben gebleven. Als ik compassie heb, ga ik ook daadwerkelijk helpen met wat in mijn macht ligt. Ik hoop op meer compassie van iedereen voor iedereen. Compassie werkt als je er iets mee doet. Het is het beginsel van oprechte zorg voor een ander.
  Lieve groet X

  1. Ik ben blij dat ik je ken. Die compassie hoort juist zo bij het mens zijn. Waar wij wel voor moeten waken is dat onze compassie ons niet leegtrekt. Soms zijn we zo begaan met anderen dat we ons voorbijlopen met onze compassie. Dan kun je aan het eind minder geven dan je had willen doen. Is mijn eigen ervaring, en valkuil, tenminste. Ik hoop eerlijk waar dat het voor jou ander is.
   Soms moet ik even afstand nemen omdat ik me volledig mee kan laten slepen door de ellende van een ander en vroeger leed ik dan feitelijk net zo hard. Dat bleek niet slim 😉
   Ik gun de hele wereld meer compassie en oprechte aandacht voor elkaar.
   Veel liefs en mooie avond xxx

   1. Daar heb je volledig gelijk in. Je sterkte wordt gemakkelijk je zwakte. Gaandeweg heb ik geleerd dat ik niet het wereldleed kan dragen en dat ik tijdig afstand moet nemen. Wat niet betekent dat ik daarom niet meer bekommerd ben om mijn medemens, maar als je niet goed zorgt voor jezelf zorgt door je tijdig af te schermen, dan kan je ook niks betekenen voor een ander.
    Een mens leert met vallen en opstaan… zolang we het maar willen zien en voelen en onszelf erin bijsturen, komt het goed.
    Veel liefs terug Xxx

  1. Soms vind ik het jammer dat het werken ten koste gaat van de aandacht voor elkaar… Maar het is ook wel weer heel fijn om je kleinkinderen zo van dichtbij op te mogen zien groeien. Zolang het fijn is, is het prima 🙂

 2. Eerst voor jezelf zorgen dan pas kan men zorg geven aan iemand anders. En ik spreek zorg omdat we niet altijd voor elkaar kunnen en moeten klaarstaan.

  Aum Shanthi

  1. Oh nee, laten we dat moeten weglaten! Heel gauw! Eerst voor een ander moeten zorgen zorgt juist dat je niet meer voor jezelf kunt zorgen, met alle gevolgen van dien… Maar laten we alsjeblieft elkaar in de gelegenheid stellen ook die zorg voor onszelf te mogen nemen en de tijd daarvoor krijgen. Dat moeten…. We moeten heel wat meer ont-moeten, in letterlijke en figuurlijke zin van het woord…

   1. Dat zou al heel wat op geestelijk vlak ophelderen het woordje weg te laten. En toch wordt het maar al te vaak gebruikt en komen er problemen van.

    De lat wordt gelegd door de persoon zelf en niet door iemand anders.

    Aum Shanthi

 3. Helemaal mee eens Marije, en dat weet je zo onderhand wel… Elkaar almaar verder opjutten om het nog beter, nog mooier etc te doen is het tegenovergestelde van enige zorg voor een ander hebben…. ik heb een blogje klaarstaan over het ‘moeten’ in ons nieuwe Deense leven hier. De sociale druk om (alles wat jij schrijft) is in Denemarken mogelijk nog hoger dan in NL, vooral in het oosten rond de hoofdstad. Maar toch. Ook hier is het soms voelbaar. We leggen de lat voor onszelf dus even erg laag de komende tijd, zodat we inderdaad óók tijd en energie overhouden voor anderen. Dus met een omweg is goed zorgen voor jezelf vereist om goed voor de ander te kunnen zorgen. En laten ‘ze’ inderdaad eens ophouden met al die kijkmijeens-selfies op social media, bbbrrr. Ik ontvolg en ontvriend steeds meer mensen op FB. Ga er niet weg, want het geeft mij ook veel goeds, maar word steeds selectiever in wie ik daar toelaat. Liefs, een fijne dag! XX

  1. Dat lijkt mij ook niet prettig… Gek is dat, met al onze welvaart blijft de geest toch achter… Welvaart is breder dan economische vooruitgang…
   Gelukkig mogen wij onder onze rieten kapjes tot rust komen. Zo veel als dat mogelijk is. Lekker omlaag met die lat.
   Mijn FB gaat de komende tijd anders worden. Mensen met wie ik een band heb (zoals met jou) mogen blijven. Maar er zitten er zo veel op die ik gewoonweg niet ken dat ik even grof ga ontvrienden binnenkort. Soms zie ik namen voorbijkomen waarvan ik nog nooit heb gehoord 😉
   Veel liefs en fijne dag! xxx

 4. Ik denk dat de concurrentiemaatschappij en het individualisme grote veroorzakers zijn. Het ‘ Draagt elkanders lasten’ van vroeger is verdwenen. Ik zie een kentering… ik hoop dat het snel gaat….

 5. Lieve Marije, het is weer raak wat je zegt, ik maak het nog dagelijks mee vooral op mijn werk. Het wirdt inderdaad tijd voor zorg voor elkaar. Het is momenteel ikke ikke ikke en de rest kan stikken. Hoe daar verandering in moet komen weet ik niet, ik probeer het in mij eigen omgeving en als iedereen dat doet zijn we al een heel eind toch.
  Fijne dag, ik krijg de blog nog niet op mijn mail.
  Liefs Hennie❤️

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.