Zorg niet voor eenzaamheid

Zorg niet voor eenzaamheid.

Deze quote zag ik pas bij een vriendin. Hij is zo waar. In deze tijd van zelfredzaamheid vergeten we vaak dat we met elkaar leven, dat we samen op de aarde zijn en dat niemand het verdient dat je niet de tijd neemt om daadwerkelijk naar elkaar te luisteren. Het is zo belangrijk om zo nu en dan even oprechte aandacht te schenken iemand in je omgeving wanneer deze echt ergens mee zit.

Eenzaamheid is niet alleen.

Het gaat er niet om dat je alleen bent. Je kunt prima in je eentje zijn en tegelijkertijd weten dat er mensen in je nabije omgeving zijn die echt om je geven. Mensen die naar je luisteren en die er voor je zijn als jij dat nodig hebt. En waar jij vol liefde voor klaar kunt staan wanneer zij dat nodig hebben. Zonder telkens te wegen wie er meer voor wie was of hoe vaak, omdat je, als je goed met elkaar om gaat, dit soort zaken nu eenmaal niet wegen kunt. Je bent er voor elkaar, je luistert naar elkaar en je helpt elkaar waarmee je kunt helpen. Dat hebben we nodig.

Ik vind het gevaarlijk hoe we tegenwoordig steeds meer de verantwoordelijkheid voor welzijn en functioneren bij het individu leggen, waarbij we vaak het verband van dat functioneren met de omgevingsfactoren om diegene heen volledig negeren. De mens leeft nu eenmaal samen, we hebben een samenleving en in die samenleving zitten we dan ook samen. In mijn ogen is dat niet een soort van zelfzuchtig leven met een heleboel individuen parallel naast elkaar, zonder echt naar elkaar te kijken, zonder er werkelijk voor elkaar te zijn, zonder aandacht aan elkaars werkelijke behoeftes te schenken en zonder oprecht te reageren op de vraag van wat een ander werkelijk nodig heeft. Zo is de mens, bij mijn weten, niet gemaakt.

De zorg van onze maatschappij.

Steeds meer mensen hebben de laatste jaren last van psychische klachten. Burn-out, stressstoornissen, depressies en andere aandoeningen komen steeds regelmatiger voor. Dergelijke signalen dat we het echt anders moeten gaan doen en weer oprecht naar elkaar toe moeten bewegen, worden steeds frequenter en duidelijker en we moeten daar met zijn allen gehoor aan geven!

Zorg niet voor eenzaamheid
Luister naar elkaar en hoor daadwerkelijk wat de ander zegt.

Wij zijn niet solitair.

Juist op basis van het samenzijn en samen zaken aanpakken is de mens gegroeid tot het niveau waarop we nu als mensheid zitten. De mens is niet solitair. De mens zoekt anderen op, de mens wil delen, de mens wil samen zijn en samen ‘Together we are One’ problemen aanpakken. Een samenleving is iets meer dan iemand achteloos en zonder werkelijk te luisteren even een hulpmiddeltje toewerpen waarvan je niet werkelijk weet of hij dat nu écht nodig heeft. Misschien heeft hij juist behoefte aan het tegenovergestelde dan datgene wat jij hem nu zo klakkeloos biedt. Luister daarom oprecht naar elkaar om te horen waar de ander werkelijk nood aan heeft. Een samenleving bestaat door er voor en met elkaar te zijn. Zodat je met zijn allen samen kunt leven en samen moeilijke tijden het hoofd kunt bieden. Dat maakt het leven beter.

Dus heel graag wil ik iedereen die dit leest uitnodigen om er weer echt voor elkaar te zijn. Niet omdat het moet. Niet omdat het hoort. Maar omdat wij het allemaal in het diepst van ons hart nodig hebben. Omdat dat bij het mens-zijn hoort. Bij jou, bij mij, bij iedereen.

‘Eenzaamheid is niet het alleen zijn. Eenzaamheid is het gevoel dat niemand zorgt’

Zorg een beetje voor elkaar. Zorg niet voor eenzaamheid.

De Gans


Volg je Mooi Leven, by De Gans ook al op Facebook?
De Gans gakt ook op Instagram en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest. De Gans vliegt heel soms over Twitter.

11 thoughts on “Zorg niet voor eenzaamheid

 1. Ik weet niet hoe ik je laatste zin moet opvatten.. Is dat feit niet juist een reden om te denken van ‘ik zal het wel alleen aangaan’? Omdat je die ander niet wilt lastig vallen, bedoel ik dan. Ik ben het in ieder geval roerend met je eens! Wilde alleen even aangeven dat het ook een andere kant heeft.. Maar er voor elkaar zijn en stoppen met luisteren enkel om dan jouw zegje te mogen doen kan nooit kwaad.

  X

  1. Beetje onhandig geformuleerd zag ik ook. Sorry. Dat is het ook. Iedereen heeft het druk en dan is het voor veel mensen moeilijk om met ook nog hun problemen aan te komen. Maar juist als je tijd neemt om te luisteren dan kan dat al zo veel schelen. Je kunt misschien niet de problemen oplossen, maar de ander laten uithuilen scheelt soms al zo veel. Begrip is ook hulp. Soms hoeft het maar een heel klein gebaar te zijn. Xx

 2. Iemand uitnodigen er voor je te kunnen zijn, alles zelf (moeten) aangaan -daar zit het probleem ook wel eens..

  1. Het vragen om hulp, dat vind ik altijd moeilijk. Maar we moeten elkaar toch wat meer veiligheid kunnen bieden dan momenteel het geval is. Vaak hebben mensen zelf al zoveel ballen om in de lucht te houden.

 3. Het is zeker niet eenvoudig. En iemand die wilt luisteren zal je ook mogen belasten deze zal ook nooit antwoorden zoeken of geven maar laten voelen er te zijn.

  Aum Shanthi

  1. Dat klopt, maar dan moet de ander daar ook goed naar luisteren… Soms wil je bepaalde zaken ook niet delen omdat je bang bent om mensen te belasten… Het is ook niet eenvoudig.

Gak mee en plaats hieronder je reactie,