Zij mopperen. Ik mopper mee.

mopperen

Ik mopper

Wie mij de afgelopen tijd heeft gesproken of gelezen heeft vast gemerkt dat ik momenteel best veel mopper.

Maar ik mopper met reden. En velen mopperen met mij.

Boeren mopperen, zijn boos en acteren daar naar (begrijpelijk!). Gemeenten mopperen omdat de kas leeg is. Mensen mopperen omdat ze lang op dingen moeten wachten. In sommige gevallen blijft het niet meer bij mopperen alleen.

Een bizarre situatie

Er ís geld. Dat weten we allemaal. En we zitten ook niet bepaald op de bodem van een recessie. Maar waarom merkt praktisch geen enkele doorsnee burger iets van die florie? Beknibbelen, korten en overreguleren lijkt, zeker buiten de grote steden, aan de orde van de dag.

Hier in de provincie Groningen is het helemaal armoe troef. Huizen worden gesloopt want ze zijn na talloze aardbevingen niet meer te repareren. En voor wat wel te repareren is, komt maar mondjesmaat geld beschikbaar. In tegenstelling tot een overvloed aan ‘bevingsregels’ waar geen mens meer iets van snapt. Tegelijk zijn ‘wij hier’ een krimpregio en wordt bijna nergens meer in geïnvesteerd.

Het provinciehuis wordt bestormd door wanhopige boeren die hun bedrijf door bureaucratisch geneuzel ten onder zien gaan. Gemeenten snijden stevig in talloze voorzieningen. Veel wegen worden bijvoorbeeld niet meer onderhouden. Langs de kanten verschijnen grote, gele borden die benadrukken dat we op een 80 weg nog maar 30 kunnen. Zodat we te midden van alle bobbels en de gaten, waartussen het groen omhoog schiet, toch redelijk veilig overkomen.

Een ander voorbeeld is een invitatie vanuit het rijksvaccinatieprogramma voor allerhande inentingen voor ons basisschoolkroost, precies op 11 november, de middag dat ál die kinderen met een lampionnetje vrolijk zingend langs de deuren zouden moeten: niet nagedacht.

Het lijkt wel alsof onze overheid en consorten zich zuiver richten op besparingen en allerhande regeltjes, maar daardoor hun zicht op de realiteit volledig verloren zijn.

En als klant of burger kunnen we ons maar beter schikken in ons lot, want er tegenin gaan is zinloos en intens frustrerend.

mopper

Oogsttijd in Oldambt

Mensen mopperen en ik doe mee

Ik weet het: in principe hebben we het allemaal prima. Theoretisch gezien. Maar in de praktijk zijn de gevolgen van een jarenlange monetaire dictatuur pijnlijk voelbaar. Zeker wanneer er ook dringende klimaatmaatregelen getroffen dienen te worden. Tientallen jaren puur materialistisch beleid laat sporen na. Geen sociale samenhang meer, overbelasting van beroepskrachten in onderwijs en zorg, gemeenten waar het water aan de lippen staat en onze voedselbouw en natuurbeheer onder grote druk.

Tegelijk lijkt ons hele leven in een digitaal parallel universum te zijn beland. Al onze gegevens worden gedigitaliseerd en onze samenleving wordt steeds verder geabstraheerd zodat zij in computersystemen past, op basis waarvan onze maatschappij nu praktisch volledig opereert.

Hebben we niet in de gaten dat we ons leven proberen om te vormen naar puur theoretische zienswijzen en dat het leven in de praktijk hier steeds verder van afwijkt?
Een praktijk waar het om echte mensen gaat. Echte mensen zijn niet volledig te vatten in regeltjes, onderzoeksresultaten of statistische gegevens.

Een kwetsbare samenleving

Hebben we ook niet in de gaten dat onze samenleving buitengewoon kwetsbaar wordt door alles op deze manier in te richten en die hele samenleving puur in cijfers uit te drukken?

Ik voorzie echt grote problemen, op praktisch en op digitaal gebied. En onze overheid zet ze op een presenteerblaadje klaar.

Maandenlang verzet onder verpleegkundigen en een Malieveld vol onderwijzers en boeren, maar vooral het gedenkwaardige beeld van onze volledige Groningse binnenstad vol tractoren zou een overduidelijk signaal moeten zijn voor onze bestuurders:

het is hoog tijd voor een broodnodige omslag!

De Gans

mopper
Kunnen we in de toekomst nog genieten van deze prachtige zomeruitzichten?

Niets meer missen? Volg De Gans ook op:

Wie is De Gans?

23 Replies to “Zij mopperen. Ik mopper mee.”

 1. karinhaarblog schreef:

  Ik merk het ook maar dit is de tijd van loslaten en dan komt er berusting daar ga ik van uit en ik zeg altijd het valt toch allemaal wel mee? Dan is het eh ja eigenlijk wel dus ik doe met je mee

 2. Mirjam Kakelbont schreef:

  Het enige waar iedereen zich druk om maakt, is geld. Dan bedoel ik niet de gewone burger en boeren. Maar als het gaat om de zorg. De bejaardenhuizen zijn opgedoekt. Er is bezuinigd op zorgpersoneel en het personeel dat overbleef was zo weinig dat ze de werkdruk niet meer aankonden en namen ontslag. Of ze nu alsjeblieft met z’n 300.000 willen solliciteren want de overheid heeft ineens door dat dergelijke mensen nodig zijn. En breek me de bek niet open over de farmaceutische industrie. Er is een fantastische immuntherapie voor kankerpatiënten dat goed aanslaat, maar “ze doen er geen onderzoek naar want het levert te weinig geld op.” Alles draait om geld terwijl in mijn ogen vooral een mensenleven telt.

  • Marije De Gans schreef:

   Volgens mij is het enige van waarde ‘Het Leven’. Maar helaas zien de regeringen van nu vooral de dollartekens in hun ogen. Maar als ik naar de geschiedenis kijk hebben we dat eigenlijk nooit anders gedaan. Helaas……….

 3. Hersenspinsels schreef:

  Heel herkenbaar en mopperen mag op zon tijd, ik kijk al jaren geen journaal meer vanwege alle negatieve berichten. Ik kijk op mijn iPad het nieuws wat ik interessant vind en dat scheelt heel veel Negativiteit

 4. Melody schreef:

  Niet mopperen schat, knuffel daarentegen Plato maar 😉

  ❤️

 5. Hanneke schreef:

  Daar noem je toch een aantal grote zorgelijke zaken op. (En ik hoop zo dat die inenting te verzetten valt). Ik ben niet meer bij met het (NL) nieuws. Wel weet ik dat we nog iedere dag blij zijn met in welk land we nu wonen (ook al zitten daar natuurlijk ook minpuntjes aan). Mooie foto’s heb je hierbij gemaakt. lieve groetjes, Hanneke

  • Marije De Gans schreef:

   Overal zijn minpuntjes. Dat is zeker zo. Het is ook niet dat ik het slecht vind in NL, maar de instelling van de huidige politiek daar ben ik het heel erg mee oneens. Een onderbuikgevoel van volledig de verkeerde afslag hebben genomen. En vertrouwen op de verkeerde pilaren. Ik denk dat er wel een andere insteek moet komen, ook voor meer draagvlak bij de bevolking. Dank je wel voor je compliment. De foto’s zijn boerenfoto’s ‘van hier’. Het is hier zo mooi. Maar de boeren hebben het erg moeilijk. Ik hoop dat er toch iets gaat veranderen. En ga me maar weer wat afsluiten voor het nieuws. Bevalt me toch beter Lieve groet, x

 6. Vlinder schreef:

  Ik zeg: mopper maar. Ik doe het ook. Wordt niet altijd op prijs gesteld maar het lucht wel op. En ik ben het helemaal met je eens.

 7. Matroos Beek schreef:

  Weer een knap stukje over iets wat me ook zorgen baart. Momenteel werk ik me zowat te pletter op school door de vele vernieuwingen. Nieuw vak, nieuwe programma’s, enz. … Ieder jaar krijgen we er een hapje bij. Er is amper nog tijd om lessen voor te bereiden. Het lijkt wel of we niet meer weten wat de essentie is en er steeds verder van verwijderd geraken. Zorgelijk. Echt zorgelijk. En dat geldt voor zoveel sectoren en de mensheid in het algemeen.
  Lieve groet ❤️

 8. Jane schreef:

  Heb je ooit animalfarm gezien??
  Zodra er macht en geld bij betrokken zijn, gaat het mis.
  Ik woon aan de rand vh industrieterrein, ben wars van al het gepeupel en regels en ben gelukkig.
  De mensen die hier komen, komen tot rust, voelen hun basis. Dat is volgens mij de oorzaak van hun boosheid. De basis…waar is die gebleven???

 9. Kerst schreef:

  Een heel verhaal maar ik denk dat wij Met zijn allen al tever zijn door geslagen vooral de overheid Met onze vriend Rutte Aan het roer vanalles beloven maar niks uit Voeren en maar wegwimpelen Met een Brede lag de stikstof crieses word een Hele dobber om daar nog uberhout uit te komen dan komen er steeds weer nieuwe processen bij om de boel op slot te gooien zie het ophetogenblik somber in voor alle partijen maar moet houden een lieve groet Kerst

  • Marije De Gans schreef:

   Ik merk dat ik me nodig weer verder af moet sluiten voor alle nieuws en me weer meer moet concentreren op waar het werkelijk om gaat. Maar het gaat me zo aan het hart, hier midden op het platteland…. Ik voel zo met iedereen mee. Lieve groet,

   • Kerst schreef:

    Hey Marije we hoeven ons niet aftesluiten voor de dagelijkse dingen wij Kunnen het niet oplossen we proberen ons steentje bijtedragen in de maatschappij door door de tuin insect vriendelijke te maken en hier en daar de helpende hand te Bieden een lieve groet Kerst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Marije De Gans

#HOUDAFSTAND

BLOG

Leeggegoten

Gans beknopt: quotes

Mooi Leven in je mailbox?

Voer je mailadres in en vlieg mee:

Zoek een artikel of onderwerp

Privacy bij De Gans

Gevoelens van een ander

Translate this site

%d bloggers liken dit: