Zielsarmoedig

“Armoede is niet (willen) weten
hoe rijk we het hier hebben.”

-Arjan de Graaf-

Deze tekst mocht ik gebruiken van een lieve vriend. Hij kwam er mee naar aanleiding van een discussie over vluchtelingen.

Er zijn er veel van, dergelijke discussies. Bijna iedereen heeft een mening over vluchtelingen. Van positief, uiterst genereus en hulpvaardig tot angstig, afwerend en afwijzend negatief.

Er is een soort van ‘voor kamp’ en een ‘tegen kamp’ ontstaan. De nuance daartussen lijkt een beetje zoek, hoewel we het juist van de nuance moeten hebben, is mijn idee. De quote komt vooral voort uit de, naar mijn ervaring, klagerige, onvolledige en gebrekkige argumentatie van het ‘tegen kamp’. Ik hoor geluiden als ‘We hebben het hier arm’. ‘We komen hier tekort!’ ‘Gebruik ons belastinggeld eens voor de ouderen/ jongeren/zorg/huizen/buitenruimte/mensen/dieren/maar niet voor vluchtelingen’, gevolgd door een onuitputtelijke reeks schrijnende voorbeelden uit de persoonlijke leefomgeving, geïllustreerd met een opsomming van heel onwaarschijnlijke verbanden tussen allerhande zaken en vermeende doelen waar ons zuurverdiende belastinggeld nu aan besteed lijkt te worden, en waar het in hun ogen aan besteed zou moeten worden.

Zonder iets af te willen doen aan de ongetwijfeld ernstige situaties van vele mensen in ons eigen Nederland, die zich wanhopig verlaten en verloren voelen, kan ik dit toch op geen enkele wijze vergelijken met een vluchtende medemens die zichzelf en zijn kinderen tracht te redden van vallende bommen en de onthoofdende messen van een groepering die terreur, haat en nijd zaait, ontsproten tijdens een jarenlang schrikbewind onder dictaturen waarnaartoe wij als westen jarenlang onze rug gekeerd hebben.

Het een en ander heeft met elkaar namelijk even helemaal niets te maken. In ons land heb je heel veel rechten. Ons land heeft zo veel rechten, daar komen de meeste landen op de wereld totaal niet bij in de buurt. Voor elk probleem verzinnen we hier een recht en bijpassende wet. We hebben inmiddels zo veel van die rechten en wetten dat we het zelf allemaal niet meer volledig kunnen overzien en ook daar maken wij ons druk over. Er zijn uiteraard altijd landen te bedenken die het beter hebben. Er is altijd wel een overtreffende trap van iets te vinden, we gebruiken niet voor niets het spreekwoord ‘baas boven baas’ zo vaak. Wij wonen in één van de veiligste en welvarendste landen van de wereld. De meeste landen, en dus tal van volken, hebben het veel slechter dan wij. Dat is een heel simpel feit. Je kunt klagen zoveel je wilt, maar aan dat feit is weinig te veranderen.

Wij mogen hier alles zeggen wat in ons op komt. We mogen voor liefde pleiten, maar ook zelfs daartegen. Wij mogen sterven als we uitzichtloos lijden, maar wij mogen ook voluit leven. Wij mogen liefhebben wie en welk geslacht wij willen, wij mogen huilen, lachen, schreeuwen en ook zwijgen. Wij mogen onze politici openlijk bekritiseren via welk kanaal dan ook. Wij worden dan niet opgepakt, noch wordt ons de mond gesnoerd. Wij mogen klagen, mopperen, bekritiseren, ter verantwoording roepen en ons verenigen om onze mening of onze gevoelens over ieder denkbaar onderwerp te uiten. Op marktpleinen, in straten, op boten, of op internet of nog op papier. En wij zijn het gewend en doen het daarom ook voortdurend. Wij zijn op vele vlakken zo onmetelijk rijk in deze streken, maar omdat wij vrij zijn in alles wat wij uiten, en dus daar heel druk mee zijn, realiseren we het ons niet.

Ik zou daarom alle mensen uit het tegen kamp willen vragen om hun argumenten beter te kiezen. Niet meer te komen met motieven die kant noch wal raken. En ik zou ze ook willen vragen om hun zegeningen op papier te zetten. Te beginnen met het feit of ze een dak boven het hoofd hebben. Ik zou ze willen vragen hoeveel ze voor een relatief gezonde maaltijd moeten betalen en of ze in de winkel alles kunnen vinden waar ze behoefte aan hebben. En dan doel ik niet op een bloemetje, cola, chips en koekjes, maar op meel, of zelfs brood, groente, fruit of een pilletje tegen hoofdpijn. Ik zou ze willen vragen of ze een vaste huisarts hebben. En een ziektekostenverzekering. En een auto die het regelmatig doet, of openbaar vervoer wat zo nu en dan eens rijdt. Ik zou ze willen vragen of ze water krijgen als ze de kraan opendraaien. En drinken ze dat water zelfs ook gewoon? Ik zou ze willen vragen of ze naar buiten kunnen zonder angst om plotsklaps ondervraagd, gemarteld, of zelfs zomaar gedood te worden.

Als ze al die vragen met ‘ja’ kunnen beantwoorden, dan zou ik ze naar binnen sturen om in stilte nog eens goed na te denken over hun geklaag, gemopper en hun motivatie om anderen lukraak dat alles te ontzeggen. En ik zou ze willen vragen om compassie voor degenen die op al die vragen ‘nee’ moeten antwoorden. En die op de vraag: ‘bent u weleens een dierbare verloren in een oorlog?’ zonder aarzelen een hele lijst namen kunnen oplepelen.

Hier is alles beter. Daarom willen mensen hiernaartoe. Wij vinden het hier fijn. Dat vinden anderen dus ook en dat is heel begrijpelijk. Laten we dan met elkaar een manier vinden om het samen te rooien. Om de wereld veiliger te maken. En leuker. En beter. En liefdevoller. Zodat het bij die mensen thuis uiteindelijk ook weer beter wordt. Want ik kan me zo voorstellen dat een groot deel graag veilig wil terugkeren naar hun geboortegrond. Dat kan alleen als we er voor elkaar zijn. Dat kan als wij elkaar helpen. Naastenliefde kan iets verder reiken dan je neus lang is of tot het einde van je straat. En onze wereld is maar klein.

Ik begrijp best dat mensen vraagtekens zetten bij de hoeveelheid mensen die naar West-Europa komen en ook uit welke streken die toevloed precies allemaal komt. Maar denk altijd goed na op wie je je pijlen richt en gebruik de juiste argumenten. Denk goed na voordat je iets zegt, roept of opschrijft.
Bij de verantwoordelijkheid die ons in ons land gegeven is om in vrijheid onze mening te uiten, hoort ook de verantwoordelijkheid om heel goed na te denken wat je precies met het uiten van die mening wilt zeggen.

Armoede is niet (willen) weten hoe rijk we het hier hebben.

Met dank aan mijn vriend Arjan de Graaf.

Heel veel liefs van Hans de Gans ♥

los-cabos-68861_640


Mooi Leven, by Hans de Gans heeft ook een pagina op Facebook, ik zou het heel leuk vinden als je me ook daar wilt volgen.
De Gans gakt ook op Instagram en Pinterest.

8 thoughts on “Zielsarmoedig

 1. Hmmmm…. Ik heb 10 jaar met migranten en/of “vluchtelingen” gewerkt. Ik stel me ook vragen bij de instroom. Ik denk, dat als veel van die voorstanders zouden ervaren hebben wat ik ervaren heb, deze een heel andere mening zouden hebben. Het is natuurlijk makkelijk om te zeggen: “ja, laat ze allemaal binnen”, als je er zelf niet mee in aanraking komt.
  Ja, we hebben het hier goed. Ja, we kunnen delen met mensen in moeilijkheden. Maar met wat ik meegemaakt heb, denk ik dat onze democratie niet lang meer zal bestaan als we zo verder gaan.
  Nee, ik ben geen pessimist, ik ben realist.
  Je kan blijven zeggen dat alles goed gaat, terwijl het in realiteit niet goed gaat. Dat is niet positief zijn, maar naïef. Iemand die de realiteit ziet en ziet dat het niet goed is, is niet negatief, maar realistisch.
  Ik ken een schooljuf die niet kon verdragen dat er kritiek kwam op de “vluchtelingen”. We waren in haar ogen racist of xenofoob. Maar ze kwam er nooit echt mee in aanraking. Toen haar dochter naar een andere school moest, werd ze geconfronteerd met het gedachtegoed en gedrag van die migranten. Toen gaf ze toe dat we niet negatief of racistisch waren, maar dat het realiteit is. Dus ja, voor men een “kamp” kiest moet men zich goed overdenken. Ik denk dat ervaring het best de mening kan bepalen.
  Voor alle duidelijkheid: ik zeg NIET dat alle migranten problemen bezorgen. Maar ik zeg wel dat er een probleem is met een grote groep migranten.

  Vriendelijke groet

  1. Precies, vandaar dat ik ook aangeef dat we het in ‘de nuance’ moeten zoeken. Niet iedereen is ‘vluchteling’. Ik heb er ooit ook veel voor gedaan. Heb heel heftige verhalen gehoord, gezien en er veel over gelezen.
   Ik ben niet ‘voor’ en ik ben niet ‘tegen’. Ik ben er wel voor om in een vrije omgeving dankbaar te zijn wat wij hier hebben en ik begrijp goed waarom men hierheen komt. Dat wil niet zeggen dat ik vind dat iedereen hier zomaar kan blijven. Maar als terugsturen gelijk staat aan de dood dan help ik een medemens liever. Maar ik word wel moe van alle zwart-wit uitlatingen die ik om me heen telkens weer opnieuw hoor. En dat opzwepende geluid van sommige politici word ik ook niet vrolijk van. Het is niet zwart-wit en we zijn allemaal mens. En we moeten er voor zorgen dat we dat ook allemaal, in vrijheid (!!!) mogen zijn. En blijven.
   Dank voor je genuanceerde toevoeging ❤

 2. De oma van mijn echtgenoot was vluchtelinge. Ze kwam met helemaal niets aan in Nederland tijdens W.O.1. Honderdduizenden vluchtelingen… De mensen hadden hier toen helemaal geen middelen, maar opvangen deden ze toch. Het schamele wat ze hadden, deelden ze. Zo anders dan nu…
  Oma bleef. Ze huwde na de oorlog met opa en had hier een heel gelukkig leven.

  Soms moet men ook eens achteruit durven kijken en dan zou men zich moeten schamen… wat men toen met niks kon, blijkt nu met al onze rijkdom onmogelijk…

  1. Dank voor je mooie reactie. Dit is eigenlijk precies wat ik, misschien wat onhandig, probeer te zeggen. We hebben zo veel te delen, maar iedereen klaagt maar over wat ons ontbreekt, maar we hebben hier zo veel. Het delen van alles kan altijd, al heb je nog zo weinig, er is altijd wel iets wat je voor een ander kunt betekenen.
   Iedereen vergelijkt ook maar, maar er is helemaal niets te vergelijken… Er zijn mensen die uit nood naar ons toe komen. Zij verdienen onze hulp.

 3. al het goede en moois zou gedeeld moeten worden met mensen voor wie het allemaal niet zo vanzelfsprekend is..
  De wereld is van ons allemaal..
  <3

 4. Ik ben het hier niet helemaal mee eens, we hebben ontzettend veel daklozen in alle lagen van de bevolking, heb ik een basisverzekering? Ja, omdat dit verplicht is, niet bij eigen keuze, heb ik daarom een huisarts? Ja ook, omdat dit erbij hoort, maar die daklozen hebben dat niet, omdat ze geen vast adres hebben.

  Nu zitten hier ook vluchtelingen bij, ik ben er voor om alles en iedereen nu eerst eens goed onderdak en goede zorg te geven, wijzelf die hier geboren zijn, maar ook vluchtelingen, zaken op orde stellen, want ja inderdaad wij zijn zoooooooo rijk, dat het onnodig is dat alleen in Almere al meer dan de helft van de kinderen met honger naar school gaat?

  Kunnen die vluchtelingen niets aan doen hoor, ben ik met je eens, en ik bied hulp, maar de uitspraak? Slaat volledig de plank mis! Sorry, daar heb ik zelf iets teveel voor meegemaakt en hoe het werkt al die wetten die ons zouden moeten helpen maar dat stiekem toch niet doen, en dit is niet alleen voor ons, maar ook voor die vluchtelingen dus, die in deze cirkel terecht komen… uitzichtloos! Waar is die rijkdom dan!

  X

  1. Ik vind dat er een groot verschil zit in het comfort van ons land en de absurde situatie in veel andere landen. Dat heb ik geprobeerd te adresseren. Maar ik begrijp wat je zegt xxx

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.