ZieleZorgen: geef jezelf niet weg voor een bodemprijs

Zielezorgen

ZieleZorgen, psyche en narcisme

In 2017 schreef ik een artikel over narcisme en de impact die relaties met narcistische personen hebben gehad op mijn leven. En nog altijd krijg ik op dit artikel vele reacties.

Jaren verder…

Inmiddels ben ik jaren verder en heb ik geleerd dat ik iemand anders ben dan een ander. Gevoelens van een ander zijn dus de mijne niet en evenmin ben ik daar verantwoordelijk voor. Rekening houden met een ander is iets anders dan jezelf verloochenen om het een ander naar de zin te maken.

Ook leerde ik dat ik door mijn eigen houding telkens weer vertrouwde op juist mensen die misbruik van mij maakten en dat ik daardoor steeds opnieuw dezelfde problemen en bevestigingen kreeg. Heel slecht voor mijn eigenwaarde en heel slecht voor mijn energie. En als gevoelig mens werd ik daardoor op vele manieren verwond.

Een positieve wending

Drie jaar geleden liep mijn emmer volledig over en vielen in mijn leven de stukjes ineens op hun plaats. EMDR hielp mij verder op weg naar mijzelf en zo leerde ik heel oude patronen ontrafelen en aanpassen. De verhuizing naar ons huidige plekje gaf mijn leven een heel positieve wending.

Ik kon relaties met mensen van wie ik veel hield herstellen en leerde intussen hoe ik op een gezonde manier voor mijzelf kon kiezen. Gaandeweg heb ik een haarfijne radar ontwikkeld voor figuren met grootheidswaanzin, psychopathische trekjes en personen die hun levensgeluk voornamelijk halen uit een ongezonde relatie aangaan met een ander. Als mijn radar mij ook maar met de kleinst mogelijke trilling waarschuwt, dan luister ik daarnaar en houd ik afstand.

 

ZielZorg

 

Geef jezelf niet weg voor een bodemprijs

Dit geldt overigens niet alleen voor narcisten en psychopaten, maar ik heb in het algemeen geleerd mijzelf iets minder weg te geven voor een bodemprijs. Ik hoef niet met heel de wereld bevriend te zijn. En ik vind het ook niet nodig dat iedereen mij aardig vindt. Ik vind ook niet iedereen aardig.

Mijn ervaringen hebben de afgelopen jaren geresulteerd in een fors aantal stukken op deze website waarin ik patronen in conflictsituaties, relaties met anderen en mijn eigen ondervindingen heb gedeeld. Nog altijd zijn dit de best gelezen artikelen op mijn site.

ZieleZorgen

Omdat ik weet hoe zwaar het is om met je eigen leven in gevecht te zijn, ga ik deze stukken bundelen in een aparte categorie: ZieleZorgen.

Het hoort bij mijn verleden, maar ik help er wel graag anderen mee. Want wanneer je verzeild raakt in ernstige relatieproblemen is begrip en lotgenotencontact onontbeerlijk. Ik zal dus altijd verbinding blijven houden met en een luisterend oor bieden aan wie het nodig heeft.

Ook al ben ik een ervaringsdeskundige en heb ik coaching ervaring, ik ben niet (meer) professioneel werkzaam op dat gebied. Daarom zal ik ook altijd het advies geven om deskundige hulp te zoeken. Op LinkedIn ben ik verbonden met veel mensen die vanuit eigen ervaring en expertise deskundige hulp en verbinding kunnen bieden. Schroom niet om mij daar een uitnodiging te sturen om te linken.

Zo nu en dan zal ik nog wel een ZieleZorgen blog delen. Want zorg voor de ziel blijft hard nodig en verbinding daarover ook, zeker in deze tijd.

Je bent nooit de enige. En je bent nooit alleen.

De Gans

ZielZorg

! Lieve mensen, pas op elkaar, wees zuinig op jezelf en blijf gezond ! #houdafstand

Wil je niets meer missen? Volg mij dan ook op:
 & 

Wie is De Gans?

25 Replies to “ZieleZorgen: geef jezelf niet weg voor een bodemprijs”

 1. Kerst schreef:

  Weer een Prachtig stuk geschreven Marije herken er een hoop in ik creeer een klijn weredje om mij heen wat mij een goed gevoel geef een lieve groet Kerst

 2. Mooi dat je dit deelt en zo hopelijk van betekenis kunt zijn voor anderen!

 3. shivatje schreef:

  Dit is voor heel wat een duwtje in de rug. Maar zeker het schrijven van zoek hulp als het nodig is.
  Dit zeg ik zo vaak tegen mensen. En zie het hier dan weer verschijnen.
  je bent nooit de enige. En je bent nooit alleen.

  Aum Shanthi

 4. AnneMarie schreef:

  Niemand denkt en voelt het zelfde en soms is dat knap lastig vooral als jezelf nogal wat gevoelens hebt en de voelsprieten overal van aanslaan.
  Mensen mijden die er niets van begrijpen is een mogelijkheid. Het punt is dat er zo maar weinig mensen over blijven om mee om te gaan.
  Daar kan ik nog niet zo mijn draai in vinden.

  • Marije De Gans schreef:

   Soms zou ik wel eens even in de gedachten van een ander willen staan. Want voel ik inderdaad goed aan wat een ander voelt? Er zit toch altijd een sausje van jezelf overheen. Kan me voorstellen dat het lastig is je draai te vinden. Maar sinds ik wat rustiger bij mezelf kan blijven komen er meer mooie mensen als vanzelf op mijn pad. Dat vind ik heel bijzonder. Neem de tijd…

 5. joke_dev schreef:

  Mooi artikel, je bent een wijs mens

 6. joke_dev schreef:

  Mooi artikkel

 7. Moontje schreef:

  Dit, kon ik zélf hebben geschreven, zo rakend en waar, ook de zoektocht naar jezelf, de lessen, het niet meer over je heen laten lopen, én heel andere mensen leren kennen eens je uit de giftige situatie bent gestapt. Hoe pijnlijk sommige dingen ook zijn geweest, bij mij was dit vooral mijn vorige relatie, het heeft mij gemaakt tot wie ik vandaag ben. Ik had ook nooit mijn huidige partner leren kennen zonder dit alles.

 8. Matroos Beek schreef:

  Wat fijn dat je dit deelt Marije en zo vele mensen een duwtje geeft in de juiste richting. Het is o zo belangrijk om te gaan met mensen die je niet naar beneden halen of een slecht gevoel geven. Ik heb ook geleerd om hen te mijden uit mijn leven. Het is een hele bevrijding. Liefs

 9. Karel schreef:

  een mooi schrijven Marije
  mooi dat je die nare tijd achter je hebt kunnen laten
  ik vind het erg dat er altijd lui zijn die het vertrouwen van anderen verkwanselen 🙁
  blijf gezond

  • Marije De Gans schreef:

   Die figuren blijven bestaan. Ze dragen vele lessen met zich mee voor anderen, maar je moet de lessen wel aanpakken. En soms is dat ook gewoon met een boogje om ze heen lopen.
   Pas goed op jezelf Karel. Lieve groet,

 10. Esther Cuyvers schreef:

  love you,
  vanuit mijn hart!
  prachtig geschreven en ik voel het ook in mezelf…
  prachtig woord zielzorg, prachtig!
  met heel mijn hart love you!
  liefs Esther

 11. M e l o d y schreef:

  En al dat was zo zichtbaar die ene dag in mei ❤❤❤

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuws: De Gans exposeert!

Expositie

Marije De Gans

BLOG

polarisatiefilter

Gans beknopt: quotes

Mooi Leven in je mailbox?

Voer je mailadres in en vlieg mee:

Zoek een artikel of onderwerp

Privacy bij De Gans

Gevoelens van een ander

Translate this site

%d bloggers liken dit: