Zeswoordverhaal: toekomst

Zeswoordverhaal: “toekomst”

Zeswoordverhaal, uitdaging van Marion Driessen met dit keer het thema: toekomst.

De toekomst is nog niet nu.

 

De Gans
toekomst
De maan. Ons universum…het verleden, zichtbaar in het nu.

Toelichting bij deze 6 woorden…

Ik heb het gevoel dat deze 6 woorden alles zeggen wat ik bedoel. De toekomst, is niet nu, en het nu van de toekomst is er nog niet.

In ons leven is het altijd handig om een beetje vooruit te kijken. Maar het leven doe je in het hier en nu. Naar mijn ervaring loopt de toekomst altijd weer anders dan je van tevoren hebt voorzien.

Wat is ‘nu’?

Over de begrippen ‘verleden’ ‘nu’ en ’toekomst’ kan ik heel filosofisch worden. Juist iets als tijd en tijdsbeleving is in mijn ogen zo heel absurd. In feite bestaat het verleden niet en is ook de toekomst niet relevant. Je leeft alleen in het nu. Hoewel je, als je naar de hemel kijkt, stralende sterren uit het verleden nog steeds kunt zien schitteren. Sommigen zijn echter al lang uitgedoofd. Of rode reuzen. Of een zwart gat. Dat maakt het toch krom. Ze zijn er niet meer, en toch zie je ze in het ‘nu’.

Ik heb dat ‘leven in het nu’ het afgelopen jaar zo intens gehad dat ik nergens meer naar keek, ik leefde echt in het vandaag. Mijn dagen bestonden uit aaneengeschakelde momenten ‘nu’, maar ook dat gaf me niet de juiste perspectieven. Persoonlijk heb ik echt een een beetje ‘uitkijk’ nodig, het verheugen op dat wat gaat komen. Ik ben dol op plannenmakerij; de toekomst stimuleert en inspireert mij. Ook al komt het misschien niet en steek ik tijd en energie in iets wat niet gebeuren gaat. Dat zij dan zo… Ik verheug me graag even op het leven.
Maar, een beetje meer laten gaan en wat minder vechten tegen je leven scheelt vaak een hoop energie. En dat kan weer alleen maar nu..

De Gans

toekomst
Verstild leven in het nu

Wil je deze leuke uitdaging van Marion ook aannemen? Klik dan hier.

Nog meer zeswoordverhalen lezen.


Volg je Mooi Leven, by De Gans al op Facebook?
De Gans gakt ook op Instagram, landt soms op Twitter en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest.

10 Replies to “Zeswoordverhaal: toekomst”

 1. Zij schreef:

  Dit blijft hangen..
  Jij kan dit toch altijd zo mooi omschrijven/beschrijven.
  Vlieg met Zij mee naar… 2018.. start..My Profile

 2. Vlinder schreef:

  Ik probeer ook zoveel mogelijk in het NU te leven, maar met een baan, twee huizen en een nogal aparte relatie is dat toch echt wel onmogelijk. Je moet toch echt dingen plannen. Het is altijd zo mooi gezegd, leef in het nu, maar ik vraag me af bij hoeveel mensen dat ook echt lukt. Overigens niet in het verleden blijven hangen daar heb ik geen moeite mee. Dat lukt ook bij veel mensen niet. Maar wat gebeurd is, is gebeurd en is zaak daar lering uit te trekken en er niet in te blijven hangen.
  Vlieg met Vlinder mee naar… Te veel energieMy Profile

 3. JasMien schreef:

  inderdaad, de toekomst is niet nu … het is een moeilijke vind ik …
  maar mooi omschreven meid! om over na te denken.

 4. jan schreef:

  Toekomst is toch heel erg relevant als je bvb een eitje zacht wil koken! Want zonder die 4,5 minuten toekomst blijft dat ei rauw.

  • shivatje schreef:

   Toekomst is toch heel erg relevant als je bvb een eitje zacht wil koken! Want zonder die 4,5 minuten toekomst blijft dat ei rauw.
   Klopt maar bekijk het anders je wou nu het eitje en in de 4.5 minuten dat je zou moeten wachten kan je eigenlijk eens het eitje in het oog houden. Dan ga je merken dat je in het nu blijft bij je eitje.

   Aum Shanthi

 5. shivatje schreef:

  Hier zou je eindeloos over kunnen filosoferen. Toekomst het nu het heden het verleden. Het leven als mens. Mens in het nu niet in het verleden nog in de toekomst. Al heb je bepaalde dingen die je toekomstgericht moet doen maar dan nog mag men zich er niet aan vasthouden. Er kan altijd iets tussen komen en dan kan er een teleurstelling van kunnen komen. Geniet gewoon van het moment nu.

  Mooi beschreven je zeswoordenverhaal.

  Aum Shanthi

  • Marije schreef:

   Toch is het niet erg om ook een gevoel van teleurstelling te hebben. Soms valt het in het leven mee, en soms tegen. Maar het bewust in het nu is het allerbelangrijkst. Wat dat nu ook maar mag zijn. Ik filosofeer hier vaak over…het is menselijk om niet te kunnen bevatten en begrijpen. Mooie dag!

   • shivatje schreef:

    Niet alles kan men bevatten en begrijpen dat is juist mooi aan het filosoferen ervan. Het is niet erg een teleurstelling want ook dat zijn lessen, als je maar niet te lang in die teleurstelling blijft hangen. Anders wordt het wel erg en voel je niet meer dat je leeft in het nu. Toekomst is mooi en zijn vooruitzichten maar de enige echte vooruitzicht is nu en ook daar kan veel levenswijsheid inzitten.

    Ook een mooie dag terug, zonder storm.

    Aum Shanthi

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Marije De Gans

Marije De Gans

BESTEL NU MIJN BOEK!

Mooi Leven in je mailbox?

Voer je mailadres in en vlieg mee:

Zoek een artikel of onderwerp

Alle schrijverijen van De Gans

Privacy bij De Gans

Gevoelens van een ander

Translate this site

%d bloggers liken dit: