Zeswoordverhaal: “Roddel”

Zeswoordverhaal: “Roddel”

Vals gefluister vol venijn en verlies.

De Gans


Roddel…

Iedereen is wel een keer het onderwerp geweest van roddel. Tot op zekere hoogte heeft het, volgens sommige onderzoeken, een sociale waarde. Wanneer het goedmoedig gebeurt valt de schade meestal ook nog wel te overzien. Ik heb echter ook wel eens mensen ontmoet die constant bleven melden hoe ontevreden ze waren met hun eigen leven, maar die tegelijkertijd juist anderen achter hun rug om tot de grond toe afbrandden. Van die types die loerend en speurend allerlei vermeende onvolkomenheden in levens van andere mensen proberen te ontdekken, om deze achter hun rug om uitgebreid met anderen te bespreken. In mijn ogen lijkt het er dan vooral op dat deze mensen hun eigen gebreken op anderen projecteren om ze dan toch af te keuren. Daar houd ik niet van.

Vals gefluister vol venijn en verlies. Want het is vals. En daarnaast zijn zowel de beroddelde als ook de roddelaar beiden verliezers. Ik neem iemand die zich negatief uitlaat over een ander niet bepaald serieus. En…als diegene zo negatief is over anderen, waarom achter mijn rug dan niet over mij? Nee, dank je vriendelijk.

Gewoon niet doen, dat roddelen. En niet aan meedoen. Dat lijkt me op alle fronten beter.

De Gans

Roddel
Het lijkt me sterk dat dieren echt roddelen. Al merk ik dat er wel vaak eentje een beetje ‘bij hangt’ in een grotere groep. Toch zijn de ganzen en de schaapjes in onze omgeving heel goedmoedig samen hoor.

Wil je deze leuke uitdaging van Marion ook aannemen? Klik dan hier.

Nog meer zeswoordverhalen lezen.

Alle foto’s in deze log zijn ©byDeGans.


Mooi Leven, by De Gans gakt ook op Instagram, vliegt over Facebook, en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest. De Gans lanceert heel soms een berichtje op Twitter.


Wie is De Gans?

15 Replies to “Zeswoordverhaal: “Roddel””

 1. Marion Driessen schreef:

  Iets rechtstreeks tegen iemand zeggen werkt altijd het beste en is het eerlijkste. Gemene roddels verspreiden is voor beide partijen funest. Je hebt roddelen goed samengepakt in zes woorden, Marije. Erg leuk dat je weer meedoet!

 2. Melody schreef:

  Gelukkig doet niet iedereen aan die ongein…. in de meeste gevallen zijn dat helaas de mensen die al ‘slachtoffer’ van deze misere werden… jammer wel dat ontbreken / niet bestaan ervan niet standaard een menselijke eigenschap is…

 3. Judy schreef:

  Bah, roddelen. En inderdaad, iemand die roddelt… wat zeggen ze achter je rug over jou? Ik heb een nichtje die onafgebroken over anderen praat, ik denk altijd: dan hoef je niet over jezelf te praten, en na te denken.

  • Matroos Beek schreef:

   Inderdaad…

  • Marije De Gans schreef:

   Dat denk ik ook vaak als ik mensen zo over anderen hoor kletsen… Of dat dat soort types vaak zelf niet zo veel te vermelden heeft. Er zijn interessantere dingen te bespreken dan ‘andere mensen’ denk ik vaak.
   Enfin. Jammer voor je nicht. Misschien leert ze het ooit nog wel een keer. En ik hoop voor haar op een positieve manier.

 4. omabaard schreef:

  Wellicht is de roddel ook een manier om je eigen frustraties af te reageren.
  Het was er altijd, is er nu, en zal altijd blijven….. Jammer maar helaas….

  Die foto van de schaapjes is wel grappig.

  • Marije De Gans schreef:

   Dat denk ik ook… Het is ook menselijk denk ik. Het geeft mij altijd een heel onaangenaam gevoel als ik in een gesprek beland dat die kant op gaat.
   Die schaapjes waren van de zomer. Zo genoegelijk samen.

 5. Vrouwtje Jas schreef:

  Mooi compact gezegd. Jezus had er meer woorden voor nodig…. (“Huichelaar, haal eerst de balk uit uw oog en dan zult u goed kunnen zien om de splinter uit het oog van uw broeder te halen”.)

 6. Hennie schreef:

  Iedereen roddelt maar ik heb liever dat ze het recht in mijn gezicht zeggen. Mijn vader zei altijd” ze kunnen beter over mij praten dan van mij eten” en zo is het. Roddelen is inderdaad projectie , het is vals. Ik hou mij er ver vandaan . Fijne dag

 7. shivatje schreef:

  Spijtig genoeg worden we er allemaal mee geconfronteerd zowel in de positieve als in de negatieve zin. Alleen laat je er niet door meeslepen. Want roddelen vertelt vaak meer over deze die het doen.

  Aum Shanthi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Marije De Gans

#HOUDAFSTAND

BLOG

Leeggegoten

Gans beknopt: quotes

Mooi Leven in je mailbox?

Voer je mailadres in en vlieg mee:

Zoek een artikel of onderwerp

Privacy bij De Gans

Gevoelens van een ander

Translate this site

%d bloggers liken dit: