Zeswoordverhaal: respect

Zeswoordverhaal: “respect”

Zeswoordverhaal, uitdaging van Marion Driessen met deze week het thema: respect.

Respect zou zo vanzelfsprekend kunnen zijn.

De Gans

zeswoordverhaal respect
Bron: Pixabay. Text: by De Gans

Mijn gedachten over respect.

Ik heb op dit moment wat moeite met het woord ‘respect’. Het is voor mij vanzelfsprekend om te respecteren. En dan heb ik het over respect in de breedste zin des woords.

Ik respecteer alle mensen. Groot en klein, recht of krom, geletterd of ongeletterd, blauw of paars; mijn innerlijk wezen maakt geen verschil. Ik respecteer ook alle dieren, van immens groot tot intens petieterig, wollig of glibberig, slijmerig of voorzien van een angel. Het maakt mij niet uit. Daarnaast respecteer ik alles wat ik op mijn wandelingen in de natuur tegenkom. Bomen, bloemen, het zonlicht wat op mijn wangen valt.
Kortom, alles wat leeft, groeit en bloeit mag rekenen op mijn respect.

Het gebruik van respect in onze samenleving.

En toch heb ik er moeite mee. Het woord ‘respect’. Want het wordt zo vaak misbruikt. Het wordt gebruikt om te overheersen, om te manipuleren en om te kleineren zelfs. Respect afdwingen door de ander te vernederen is naar mijn mening juist respectloos. Daarbij….moet ik iemand respecteren die mij niet respecteert? Of moet ik iemand respecteren die mijn normen en waarden niet deelt of deze verkeert interpreteert? Moet ik iemand respecteren die andere mensen niet respecteert, of die de wereld niet goed behandelt? Die andere vormen van mens-zijn of leven niet respecteert?

In dat geval val ik terug op mijn basisvisie van respect: die ander leeft, dus ik respecteer die ander dan als levend wezen, als mens, zoals ik alles wat leeft respecteer. Maar dat wil niet zeggen dat ik al iemands visies of karaktertrekken allemaal respecteer, of dat ik diegenes gedrag klakkeloos ga accepteren. Dus ik respecteer niet blindelings alles van iedereen die op mijn pad komt. Daar moet ik iemand wel beter voor leren kennen.

 

Zeswoordverhaal Respect
Bron: Pixabay

Allemaal verschillend.

Wij zijn allemaal verschillend. Al die combinaties, die vormen van ‘zijn’ maken de wereld tot wat zij nu is. Vermoedelijk is onze aarde één van de weinige plekken in ons heelal waar te leven valt zoals wij dit nu doen. En dat vind ik enorm bijzonder. Wij mogen de kracht van onze aarde, van het universum wel wat meer erkennen, wat meer respecteren. Wij mogen erkennen dat wij allemaal ons eigen pad hebben af te leggen hierin. En wij mogen elkaars pad en elkaars keuzes respecteren. Maar dat is wel wederzijds…. En als iemand verkiest mij en mijn manier van leven niet te respecteren dan respecteer ik die visie. Maar respecteer wel mijn mens-zijn en mijn eigen ruimte en dring een andere visie niet op. Zoals ik dat bij anderen ook niet wil doen.

De laatste tijd heb ik weer een aantal dingen in de wereld zien gebeuren die mijn gedachten over respect hebben verfijnd. En daar ben ik dankbaar voor. Want het helpt mij weer bij het bijvijlen van mijn eigen gedachten en mijn mens-zijn. En er komen weer een aantal logjes uit voort. Het helpt mij bij het vormen van een visie over het leven. En het doorgeven van dat leven in het opgroeien van ons kind.

We genieten van ons gezin, genieten van het trekken door de natuur en wij genieten ervan om die prachtige wereld aan onze zoon door te kunnen geven. Wij leren hem te zien wat er allemaal zo mooi is en om dat te respecteren. Wij leren hem respect, normen en waarden zoals wij zelf dat jaren geleden hebben geleerd.

Respect en De Toekomst.

Met grote letters. Want die toekomst die begint nu. En de verandering begint bij jezelf. Respecteer jezelf, respecteer de wereld om je heen en gebruik vandaag om te beginnen dat te verbeteren. Respecteer de wereld waarop je leeft en respecteer de mensen om je heen. En respecteer het grotere universum waarin wij leven en bewegen, maar waarvan wij nog bijna niets weten.

Respecteer ook dat laatste. Wij kunnen niet alles weten. Zolang we dat maar weten.

Respect zou zo vanzelfsprekend kunnen zijn.

De Gans

 

 

Ook zo’n leuke uitdaging van Marion aannemen? Klik hier.

De Gans is deze week jarig! Wil jij een superleuk Ganzenpakketje winnen?
Lees dan snel hier verder en ga naar mijn Facebookpagina! 


Volg je Mooi Leven, by De Gans al op Facebook?
De Gans gakt ook op Instagram, landt soms op Twitter en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest.

 

 

18 thoughts on “Zeswoordverhaal: respect

 1. Vanzelfsprekend, en vaak ook een kleine moeite. Je verhaal is indringend en een tikkeltje onheilspellend, maar biedt tegelijkertijd een mooie oplossing. Daar gaan we met zijn allen aan werken.
  x

 2. Respect is inderdaad niet meer vanzelfsprekend en dat vind ik echt gewoon te jammer voor woorden! Dat het misbruikt wordt maakt het nog erger, vind ik. Het komt van twee kanten en als je het niet verdient respect te krijgen, dan heb je het gewoon niet verdiend, punt uit.

  1. Ik vrees……………..dat het op die manier gebruiken van het woord vooral om die vorm van respect gaat die anderen niet respecteert… Helaas 🙁

 3. Wat me vooral treft is de keuze voor het woord kunnen. De meeste mensen zouden geneigd zijn om daarvoor in de plaats het woord moeten te gebruiken. En dat is nou juist het kantelpunt.
  Alles begint met respect. We zullen het goede voorbeeld zijn!

  1. Ik moet bekennen dat ik een poosje na heb gedacht over dat ‘kunnen’ en ‘moeten’. Ik vond in relatie tot dat respect inderdaad kunnen een betere keuze. Goed voorbeeld doet goed volgen 🙂 Lieve groet x

 4. Respect zou er moeten zijn voor een ieder, alleen maken sommige mensen het je hierin wel moeilijk. Niet iedereen verdient respect, maar wel een tweede kans waarvoor je dan weer wel respect kunt hebben. Blijft een hekel punt vind ik. X

  1. Daarom heb ik het ook maar uit elkaar getrokken. Voor elk mens heb ik respect, maar voor bepaalde persoonlijkheden niet 😉 Dan is er altijd nog een mogelijkheid tot herstel 🙂 xx

 5. Respect…. je krijgt het als je het geeft…
  Bij omgang met leerlingen zo super belangrijk.
  In zie trouwens ook bloggers onrespectvol naar ander bloggers reageren. Steeds vaker.
  Zo jammer.
  Mooie tekst.

 6. Inderdaad, het zou zo maar kunnen maar waarom kunnen juist zovelen dat dan weer niet of beter gezegd, willen ze het niet geven terwijl ze het hardst schreeuwen om het op te eisen.

  Mooi en moeilijk onderwerp tegelijkertijd.

  Gelukkig zijn jouw en mijn innerlijk wezen daarin gelijk.

  ohja, daarom ben ik natuurlijk ook zo gek op je slaat zich voor het hoofd , alsof ik daarvoor nog een reden voor moest verzinnen, nou niet dus duhuh

  1. We verzinnen gewoon geen reden hahaha! Ik vond het ook heel dubbel. Respect is prachtig en tegelijk zo onjuist gebruikt. Moeilijk. Knufff xxx

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.