Zeswoordverhaal: machine

Zeswoordverhaal: “machine”

Zeswoordverhaal, uitdaging van Marion Driessen met deze week het thema: machine.

De werkende mens

is geen machine.

De Gans

 


De mens als machine

Vanwege de vakantieperiode lig ik wat achter met de zeswoordenverhalen. Gelukkig is er nu tijd om deze in te halen, en zodoende verschijnt vandaag en volgende week een zeswoordverhaal, volgens de uitdaging op de blog van Marion Driessen.

Voor deze invulling was het woord ‘machine’. En ik heb gekozen voor een menselijke invulling omdat ik vind dat onze huidige economie op de werkvloer vaak geen aandacht meer is voor een menselijke maat. De mens is geen machine. En daarbuiten, ook machines hebben onderhoud en aandacht nodig. Software heeft op geregelde tijden een update nodig. En ook de mens heeft onderhoud, aandacht en soms een update nodig.

Hoge werkdruk, hoge onzekerheid

Wat ik tegenwoordig zie vind ik soms buitenproportioneel. Er wordt steeds meer van werknemers gevergd in deze tijd. Vrije tijd raakt doorweven van contacten met de werkvloer omdat iedereen een smartphone heeft. Vaste contracten worden zelden gegeven en zorgen voor onzekerheid bij de werknemer. In advertenties wemelt het van de uitdrukkingen als ‘ultime flexibiliteit’ en ‘geen 9 tot 5 mentaliteit’, wat er in de praktijk op neerkomt dat veel mensen het moeilijk vinden om het werk los te laten en er voor zorgen dat ze praktisch altijd bereikbaar zijn. Ik heb het zelf ook ervaren. Het maakt niet uit op welk tijdstip van de dag (of nacht!) je mailt, je krijgt eigenlijk altijd binnen een uur een antwoord van iemand terug. Flexwerken is aan de orde van de dag en ik ken meerdere mensen met dubbele banen.

Psychische klachten

Ondertussen wordt het aantal ziekmeldingen ten gevolge van psychische klachten steeds hoger. De mens als machine blijkt helaas geen makkelijk inzetbaar product. Je kunt er niet van alles instoppen en er dan een specifieke output uit krijgen. Er zit een levend lichaam achter en een niet altijd even stabiele geest. Je kunt de flexibiliteit van je werknemers heel lang rekken, maar uiteindelijk is de rek er wel een keer uit en knapt het elastiekje.

Het wordt weer tijd dat we naar de mens achter de werknemer kijken en daar oprecht aandacht voor geven.

Dit is geen kwestie van het opdringen van stoppen met roken programma’s en het aanbieden van een abonnement in een sportschool en het organiseren van gezellige afdelingsuitjes, maar wel van de werknemer de vrijheid geven om op te laden op de manier die bij hem past en het werk zo indelen dat het menselijkerwijs ook echt goed uitvoerbaar is. Daarnaast is er vaak weinig aandacht voor een prettige werksfeer, terwijl ook dat zo belangrijk is.

De werkende mens is geen machine

Ik wil hiermee niet zeggen dat iemand niet hard mag werken. Ik ben zelfs van mening dat een goed uitgeruste werknemer zeer goed om kan gaan met hoge werkdruk. Mits er ooit maar een einde aan komt. Mits de werknemer het gevoel krijgt dat zijn vrije tijd ook echt van hem is en hij op het werk voldoende zekerheid en waardering voelt.

De werkende mens is geen machine.

De Gans

Zeswoordverhaal machine
Ieder heeft zijn eigen manier van opladen.

Relevant om hierbij te lezen: De mier.

 


Wil je deze leuke uitdaging van Marion ook aannemen? Klik dan hier.

Nog meer zeswoordverhalen lezen.


Volg je Mooi Leven, by De Gans al op Facebook?
De Gans gakt ook op Instagram, landt soms op Twitter en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest.

 

14 Replies to “Zeswoordverhaal: machine”

 1. vivapo schreef:

  ’n goeie Marije!
  Met mezelf als werkgever heb ik een dubbele opdracht; gelukkig zorgt mijn leeftijd ervoor dat ik gewild of ongewild zelf grenzen dien te stellen.

  • Marije schreef:

   Ik heb bewondering voor wat je allemaal doet Viviane. Omdat ik het iets rustiger aan doe houd ik niet meer alles bij wat je onderneemt, maar ik doe mijn best. Ik vind je inspirerend en ik hoop dat je nog lang zo enthousiast alle mooie dingen kunt blijven doen die je graag wilt. Dank je wel 🙂

 2. shivatje schreef:

  Spijtig wordt dat vaak verwacht dat de mens als een machine zou moeten zijn.
  Eraan toegeven is jezelf ziek maken.

  Aum Shanthi

 3. rebbeltje schreef:

  Een mooi zeswoordverhaal met een hele lap tekst 😉 eronder
  Maar wel mooi omschreven en duidelijk de achterliggende gedachtegang.

  Groetjes

 4. Edward McDunn schreef:

  Ik ben het wel met je eens Marije, maar er zijn ook mensen die het over zichzelf afroepen, door prestatiedrang.
  Vlieg met Edward McDunn mee naar… FietsenstallingMy Profile

  • Marije schreef:

   Dat klopt zeker Edward! Maar waar komt die drang vandaan…vraag ik me af. Willen presteren daar is niks mis mee, maar bij sommigen lijkt het wel buitenproportioneel, een verslaving bijna.

 5. jan schreef:

  Wat je hier aansnijdt is zo waar. Werk en privé zijn niet meer afgelijnd en vloeien door elkaar zoals inkt op een vloeipapiertje. Werkgevers sussen hun geweten door bvb opleidingen veerkracht te voorzien voor elke werknemer of door de benedenverdieping in te richten als fitnessruimte of kinderoppas. Iedereen slurpt zich ondertussen “gezond” aan smoothies en andere gezondheidsyoghurts die gratis ter beschikking worden gesteld zodat het ontbijt thuis kan overgeslagen worden. Ik pas voor dit rondje en doe bewust niet mee aan dit circus. Het erge is dat ik me bijna een buitenbeentje voel en dat men mij nog wil opzadelen met een schuldgevoel omdat ik niet meedoe met deze gezellige drukte. Ik doe een rondje pas met hele goede kaarten.
  Vlieg met jan mee naar… Stevig in de schoenen.My Profile

 6. Deborah schreef:

  Wat goed gekozen met een mooi bijpassend stuk tekst.
  Helemaal mee eens.
  Vlieg met Deborah mee naar… Project X…My Profile

 7. Matroos Beek schreef:

  Goed gevonden Marije! Dachten alle werkgevers maar zo… Lieve groet X

  • Marije schreef:

   Langzaam zal het tij toch moeten keren. Maar het is een log beest wat we hebben gemaakt … Hoop doet leven he 🙂 Mooie dag en lieve groet x

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Marije De Gans

Marije De Gans

BESTEL NU MIJN BOEK!

Mooi Leven in je mailbox?

Voer je mailadres in en vlieg mee:

Zoek een artikel of onderwerp

Alle schrijverijen van De Gans

Privacy bij De Gans

Gevoelens van een ander

Translate this site

%d bloggers liken dit: