Zeswoordverhaal: architectuur

Zeswoordverhaal: “architectuur”

Zeswoordverhaal, uitdaging van Marion Driessen met dit keer het thema: architectuur.

Het verleden fluistert tussen de stenen.

De Gans
Architectuur
Orgel en boogconstructie van de neo-Romaanse kerk eglise Saint Nazaire in Beaumes de Venise, Zuid Frankrijk. 

Mijn passie voor oude bouwwerken.

Voor deze uitdaging heb ik me laten inspireren door verschillende bouwstijlen. In dit artikel vind je de middeleeuwse en neo-Romaanse bouwstijl uit Zuid Frankrijk. Op de kopfoto staat de neo-renaissancistische gevel van een onderwijsinstelling in Noord Nederland (het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen). Ik vind de kerk en de gevel van een onderwijsinstelling een mooi symbool om te illustreren hoezeer onze wereld is veranderd vanaf de middeleeuwen tot nu. Het trappenstraatje staat voor de gewone mens, die er toen woonde en anno nu nog steeds…

Vroeger was religie van onbetwist belang voor de mens. God en bijgeloof speelden een heel voorname rol in het leven van de mens. “De mens wikt, God beschikt”, was eeuwenlang een veelgehoord credo in de westerse wereld; de kreet is in praktisch elke Europese taal te vinden.

Tegenwoordig lijkt religie echter volledig te worden vervangen door kennis. Zo ongeveer alles dient wetenschappelijk bewezen te zijn om ook maar enigszins serieus te worden genomen in ons dagelijks leven. Er is, naar mijn persoonlijke mening, op dit moment veel te weinig plaats voor fantasie, voor spiritualiteit en voor wonderen. Alle vragen lijken een gegrond antwoord te eisen, alle responsen een oplossing te bieden, terwijl juist de acceptatie van de vaagheid van een vraag vaak juist heel mooie en bevredigende antwoorden kan geven.

Architectuur.

Naast genieten van de natuur ben ik ook dol op oude architectuur. Ik geniet intens van gebouwen en buurten die lang geleden gebouwd zijn, van oude gebouwen en de ziel ervan daarbinnen. Of zelfs de vele zielen van mensen en dieren die ergens hebben geleefd en er misschien ook wel gestorven en begraven zijn. Echo’s van gebeurtenissen lang geleden, die nog naklinken tussen oude muren. Als je heel stil gaat zitten hoor je een gebouw zijn verhalen fluisteren…

De bouwkunst zelf vertelt je ook iets over de periode waaruit het gebouw stamt. Over de technische mogelijkheden van die tijd, maar ook over wat men toen mooi vond en met de bouwstijl uit wilde dragen. Een gebouw vertelt je doorgaans heel erg veel. Tussen de gebruikte materialen fluistert de geschiedenis je allerlei verhalen toe. Je krijgt voortdurend antwoorden, zelfs op vragen die je niet gesteld hebt.

Soms ga ik graag even een stukje terug in de tijd. Dat geeft mijn leven wat extra diepte. Dankzij de architectuur van dit soort oude gebouwen lukt me dat heel aardig.

 

De Gans

 

Architectuur
Trappenstraatje in het middeleeuwse Zuid Franse stadje Nyons

Wil je deze leuke uitdaging van Marion ook aannemen? Klik dan hier.

Nog meer zeswoordverhalen lezen.

Alle foto’s in deze log zijn ©byDeGans.


Volg je Mooi Leven, by De Gans al op Facebook?
De Gans gakt ook op Instagram, landt soms op Twitter en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest.

14 Replies to “Zeswoordverhaal: architectuur”

 1. Marion Driessen schreef:

  Stilstaan met ingehouden adem, de geluiden van het heden laten wegebben. Prachtig verhaal, Marije! ❤

 2. Deze vind ik erg mooi!!

 3. Melody62 schreef:

  De wereld is gevuld met architectuur… het ene mooie het andere niet… hoe dan ook, als jee het maar wilt (kunt-durft) te zien is het genieten geblazen vooral als je niet alleen je ogen maar ook je oren de ruimte geeft.

  xxx♥♥♥

 4. Mirjam Kakelbont schreef:

  Zo hoop ik ooit nog eens naar Carcassonne te gaan om te burcht van de katharen te zien. Heb heel veel boeken over dit onderwerp gelezen en het spreekt me bijzonder aan.
  Ook ik houd van oude gebouwen. En dan niet zozeer van chique kastelen maar robuuste bouwwerken.
  Lieve groet

  • Marije schreef:

   Ja, robuust. Heerlijk! Carcassonne wil ik ook nog graag heen. Ken je Het Verloren Labyrint van Kate Moss? Dat speelt zich ook deels daar af. Lieve groet x

 5. Edward McDunn schreef:

  Oude gebouwen spreken mij altijd erg aan Marije, ik vraag mij dan af, wat zal er aan lief en leed hebben plaatsgevonden.

 6. Matroos Beek schreef:

  Prachtig… het verleden dat fluistert..
  Ik kan ook zo genieten van mooie, oude gebouwen.
  Lieve groet X

 7. Ik vind het een prachtig zes woorden gedicht!
  En ik kan ook genieten van mooie architectuur…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Marije De Gans

Marije De Gans

BESTEL NU MIJN BOEK!

Mooi Leven in je mailbox?

Voer je mailadres in en vlieg mee:

Zoek een artikel of onderwerp

Alle schrijverijen van De Gans

Privacy bij De Gans

Gevoelens van een ander

Translate this site

%d bloggers liken dit: