Wil je echt gelukkig zijn?

Pas had ik een gesprek met iemand die meende: je wil als mens gewoon gelukkig worden.

Toen dacht ik, en ik geloof ook dat ik weer irritant genoeg was om het meteen hardop uit te spreken: als je gelukkig wilt worden dan word je het niet. Misschien is het beter om te streven naar tevredenheid.
Want als je continu maar bezig bent met ‘gelukkig zijn’, kun je dan eigenlijk wel ‘gelukkig worden’?

Want wanneer ben je dat dan geworden? Gelukkig?

Gelukslavendel Ik zie mijzelf niet als ‘gelukkig’. Ik zie mijzelf als tevreden. Voor is geluk juist dat heel bijzondere gevoel, gevat in korte, kleine momenten. Meestal juist die delicate, vage piepstukjes uit mijn hectische bestaan. Het moment wanneer mijn zoon thuiskomt van school, met wapperende haren en een malle tekening in zijn hand waarop in het handschrift van de juf de titel staat geschreven. Het moment waarop mijn man en ik tegelijkertijd dezelfde uitspraak doen, waarop wij elkaar dan vol liefde en scherts aan kunnen kijken. Het moment wanneer ik een bijtje zie landen op een bloem. Het moment waarop ik een artikel schrijf en in mijn hoofd voel ‘klik!’ wanneer ik precies de juiste woorden heb. Wanneer ik een bloemetje in de tuin pluk voor iemand die ik het graag wil geven. Als ik in mijn tuin zit en ik hoor de vogeltjes zingen en ritselen in de struiken.

Op dit soort momenten ben ik gelukkig. En waarschijnlijk zijn anderen weer met iets andere kleine dingen gelukkig. Maar de hele tijd zaken in je leven proberen te beheersen om ‘gelukkig te worden’? Volgens mij maakt nu juist dat ongelukkig.

Liefs, en geluk, van Hans de Gans 🍀


Mooi Leven, by Hans de Gans heeft ook een pagina op Facebook, ik zou het heel leuk vinden als je me ook daar wilt volgen.
De quotes van de Gans kun je vinden op Instagram en Pinterest.

11 thoughts on “Wil je echt gelukkig zijn?

 1. Niets op aarde maakt geluk minder bereikbaar dan trachten het te vinden.

  De geschiedschrijver Will Durant beschreef hoe hij geluk zocht in kennis en daar slechts desillusie vond. Toen zocht hij geluk in reizen en vond verveling; in rijkdom en hij vond tweedracht en zorgen. Hij zocht geluk in het schrijven en raakte vermoeid. Op een dag zag hij ’n vrouw die in ’n kleine auto met ’n slapend kind in haar armen zat te wachten. Een man stapte uit ’n trein, liep naar haar toe en kuste teder de vrouw en toen de baby, heel zacht om hem niet wakker te maken. Het gezinnetje reed weg en Durant bleef achter met het overrompelende besef van de werkelijke aard van geluk. Minder gedreven ontdekte hij dat ‘elke normale levensfunctie vreugde geeft’.

  Wayne Dyer / Niet morgen, maar nu

  1. Exact. Een dag die normaal verloopt, en ik met mijn kopje koffie voor het raam kan zitten en naar buiten kijken kan, of met mijn zoon kijk naar de vliegende meeuwen, dat is geluk. En dat ‘is’ er. Elke dag, elke minuut. Maar je moet het wel zien (en niet zoeken). Dank je wel.

 2. Helemaal eens: geluk kun je niet afdwingen, het vliegt zomaar je hart en je ziel binnen op de meest onverwachte momenten. En het is dan de kunst die momenten te herkennen, en erkennen. Dát is levenskunst, dát is geluk, en jouw blog is een mooie uiting van die kunst beheersen en delen! Fijne dag Marije, liefs! 🙂

  1. Dat kan ik me voorstellen! Zeker met weken regen…. Hier breekt een klein zonnetje door, beetje waterig, maar toch stuur ik je een straaltje toe!

 3. De nagel op de kop ! 🙂
  Als men het “geluk” elders of in de toekomst gaat zoeken, dan wordt het inderdaad het tegenovergestelde.
  Jij noemt het tevredenheid, daar zit het woord “vrede” in. Zo zie ik dat; vrede is rust en dat geeft een gelukzalig gevoel.
  Je haalt hier een belangrijk punt aan. 🙂

  Vriendelijke groet

  1. Ja, prachtig! Wat een inspirerende quotes. Dank je wel. En eigenlijk…ben je dus gelukkig met dat kluitje in het riet! Liefs xxx

Gak mee en plaats hieronder je reactie,