Hoe wil jij jezelf gelukkig maken?

Is geluk maakbaar?

Tijdens mijn vakantie las ik op meerdere plekken diverse artikelen dat het nog niet zo simpel te vinden of te maken is, dat geluk. We willen steeds meer en geven steeds meer uit aan, naar wat ik zie als, ‘kortetermijngeluk’. De instant bevrediging van een nieuw paar schoenen, een leuke trui of een nieuw stel bekers. Zo’n aanschaf kan ons even heel gelukkig maken. Maar uiteindelijk gaat het nieuws eraf en zijn we weer bij ons eigen, onbevredigde, ongelukkige zelf en moeten we opnieuw op zoek naar die bevrediging.

Kortetermijnbevrediging noem ik het.

Want schiet je er in je leven daadwerkelijk wat mee op, met dergelijke aanschaffen? Ik loop soms door een winkel en kijk naar een vest. Ik ben dol op vesten en heb ze in alle soorten en maten, dus bijna alles wat ik zie heb ik in zekere zin al. Het type, de kleur, het model, noem maar op. En het eindigt meestal dat ik de winkel met lege handen uit loop omdat dat wat er hangt voor mij eigenlijk niets meer toevoegt. Ik heb genoeg vesten, ik heb het lekker warm en ben dus voorzien. Hetzelfde geldt bij mij voor heel veel spullen. Ik heb genoeg, naar mijn zin in feite veel te veel.

 

Wil jij jezelf gelukkig maken?
Sommige spulletjes zijn natuurlijk weer een echte toevoeging. Zoals voor mij dit boekje met legendes uit mijn favoriete streek in Frankrijk.

Boost voor je zelfvertrouwen.

Sommige dingen zijn een boost voor je zelfvertrouwen. Pas heb ik ervaren dat het posten van een ‘selfie’ op sociale media best even een leuke opkikker kan zijn voor soms stevige twijfels aan je zelfbeeld. Complimentjes krijgen is best leuk, maar ik laat er mijn zelfbeeld niet van afhangen. Bovendien zijn er bij mij zoveel pogingen nodig voor een ietwat acceptabel gepost beeld van mijzelf dat ik er vooral om lachen moet. Eigenlijk vind ik het gênant, dat gekiek van jezelf. Maar het is soms gewoon wel even lekker om leuke dingen te horen over je hoofd op Instagram.

Ook jezelf even lekker verwennen moet je zeker doen. Ik vind er eerlijk helemaal niets mis mee om zo nu en dan iets leuks of lekkers voor mijzelf te kopen. Lekker luchtje, frutsel voor in huis, zomaar een lollig dingetje. Het draagt in kleine mate bij aan het leuk maken van je dag. En lekker badderen met comfortabele spulletjes en zo lekker ontspannen verdient toch ieder mens.

Maar uiteindelijk geven heel veel puur uiterlijke of materiële zaken toch maar een korte boost in je zelfvertrouwen en je eigen goede gevoel. Als je je eigenwaarde en geluksgevoelens alleen maar laat afhangen van wat je koopt dan zul je moeten blijven kopen om die gevoelens te behouden.

Geluk zoeken bij anderen.

Toen ik nog jonger was dacht ik dat mijn geluk afhing van mijn relaties met anderen. Dat, wanneer er iets niet liep in zo’n relatie, dit te wijten was aan mij en dat ik gewoon beter mijn best moest doen, meer moest investeren. Met als gevolg dat ik mij binnen relaties vaak behoorlijk afhankelijk opstelde en veel meer weggaf dan ik terugkreeg. Actief zocht ik naar een goede basis en een mooie vriendschap, mijzelf vergetend, terwijl dat op die wijze juist niet werkte. Als je niet zorgt voor jezelf, hoe kun je je dan openstellen naar anderen? En meer nog, de juiste contacten vinden die echt bij je passen en zo echte vriendschappen aangaan?

Je persoonlijk welbevinden zou onafhankelijk moeten zijn van jouw relaties en contacten met anderen. Als eerste moet de relatie met jouzelf immers goed zijn. Pas dan heb je een basis naar buiten toe, naar anderen. Dat lijkt mij een eerste voorwaarde voor dat fenomeen geluk waar we het allemaal zo vaak over hebben.

 

Wil jij jezelf gelukkig maken?
Ik vond een bloem op straat. Hoog boven mij, hangend aan een raam, zweefden zijn vrienden van weleer. In het grauwe straatje kleurde het geel van de bloem mijn zonnige ziel. Zulke kleine dingen, die geven mij geluk.

Waar geluk moet van binnen komen.

Mijn werkelijke zelfvertrouwen en mijn ware geluk vind ik niet in winkelstraten. Ik kan het niet kopen, ook al had ik nog zo veel geld. En ik vind het niet in mijn relaties met anderen.

Maar waar vind ik het dan wél? En waar kun jij het dan misschien wel vinden?

Echt geluk en alles wat daarmee samenhangt is onbetaalbaar en heel eenvoudig te vinden. In de natuur, in wat je doet, in doen wat je leuk vindt en in het je daarin verder bekwamen en je daarin zo veel als je kunt ontwikkelen. De liefde die jij kunt voelen voor dat wat jou beweegt, wat jou beroert en voor de mensen die jij in je leven wilt.

Ik zelf vind mijn ware geluk in de natuur, authentieke dorpjes en stadjes, in kunst en muziek… Kortom in het kijken en het luisteren naar dat wat ik prachtig vind en in het dit delen met mijn Lief, mijn Zoon van Zes en nog een kleine groep andere lieve mensen. En ik vind het in mooie gebouwen, kunst en mooie muziek. Dat kijken naar, luisteren naar, en voelen van dat wat mij raakt, beroert en beweegt, dat geeft mij een werkelijke boost van energie. Voelen dat ik mag zijn wie ik ben, mag samenzijn met degenen van wie ik houd en dat ik mag genieten van wat mij beroert en inspireert.

De opkomst van de zon, de prachtige kleuren van een regenboog. Het genieten van het gevoel van een steen in mijn handen. Het luisteren naar de natuur als een constant, prachtig lied. Mooie kunst, mooie muziek en het gevoel van mijn voeten, stevig op aarde.

Jouw geluk.

Je eigen geluk en fundamentele welzijn is een basis voor je leven, waarin je de juiste relaties aan kunt gaan en je dat wat je nodig hebt in je leven om je heen hebt verzameld. Ongeacht of dit van materiële waarde is of juist niet. Geluk is niet iets waarnaar je moet zoeken en wat je actief moet vinden. Het is er gewoon, maar wel afhankelijk van of jij het ziet of niet.

Iets ‘maakt’ je niet gelukkig. Jij doet het zelf: jij wordt gelukkig van iets.

Mijn vraag aan jou voor deze keer is: waar word jij echt gelukkig van? Wat geeft jou een echte, langdurige boost van puur welbevinden? Wat geeft jou je eigen, persoonlijke basis om je leven op te leven?

Je hoeft deze vraag niet te beantwoorden. Maar ik wil wel dat je nadenkt over je antwoord. Want dan kom je al een heel eind.

De Gans

 

Wil jij jezelf gelukkig maken?
Klein geluk: miniborder campanula in de stad Nyons.
Alle foto’s in dit bericht zijn ©byDeGans.

Volg je Mooi Leven, by De Gans al op Facebook?
De Gans gakt ook op Instagram, landt soms op Twitter en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest.

24 thoughts on “Hoe wil jij jezelf gelukkig maken?

 1. Geluk is een ‘state of mind’. Je weet ook pas wat geluk is als je ongeluk kent. Er is geen licht zonder duisternis. Vroeger was mijn crédo: ik wil alleen maar gelukkig zijn. Toen was ik echt ongelukkig. Nu af en toe nog maar. De hele dag gelukkig zijn is ook zo suf. Ik kan best gelukkig worden van een lekkere bodylotion of een geurkaarsje, van koffie met baileys en van opgekrult op de bank zitten met een goed boek en een kat op schoot. Afijn, dat goede boek heb ik wel, maar geen kat en van lezen komt ook bar weinig terecht. Maar als ik mezelf nu vergelijk met enkele jaren terug, kan ik wel zeggen dat ik gelukkig ben. Nóg gelukkig misschien als ik straks kan stoppen met werken…

  1. Prachtig hoe je dat zegt ‘de hele dag gelukkig zijn is ook zo suf’. Het zijn momenten. En verder is het vooral tevredenheid waar het over gaat. Je goed voelen in jezelf, in wie je bent en wat je doet.
   Die kat heb ik in drievoud. De tijd om boeken te lezen, echt goed, ontbreekt ook hier vaak.
   Misschien gewoon die tijd nemen 🙂
   Dank je wel voor je waardevolle aanvulling.

 2. Als ik tevreden ben, ben ik gelukkig. Geluk moet je niet zoeken… geluk heb je vaker dan je denkt terwijl je het niet altijd beseft. Lieve groet X

 3. Ik denk daar nooit over na. Ik ervaar het gewoon, laat het over me heenkomen en geniet er van als ik me gelukkig voel.
  Wat ik wel weet inmiddels, is dat ik goed weet wat me ongelukkig maakt en dat ook zoveel mogelijk ontwijk. Volgens de statistieken leef ik nog een kleine 40 jaar en dan wil ik niet (meer) terugkijken op een leven dat geleid werd door verplichtingen en het anderen naar de zin te hebben gemaakt. Been there, done that.

  1. Heerlijk om zo te ervaren. Niet iedereen kan dat. Ontwijken wat je ongelukkig maakt is superbelangrijk en als het goed is leer je dat wel in het leven 🙂

  1. Eigenlijk zou het ook vanzelf moeten gaan. Maar in deze tijd van leven en de maatschappij lijkt het alsof we de meest essentiële dingen weer opnieuw moeten leren… 😉

 4. Ik ben zielsgelukkig als we weer uit een dal vandaan komen en ik Piet naast me zie lopen ..en we ergens in het duin samen een bakkie doen..
  Maar ik kan ook heel gelukkig worden als ik alleen op pad ga en met wat mooie foto’s thuis kom .
  Afgezien van de dalen …en de pieken …ben ik eigenlijk gewoon een gelukkig mens, die nog van heel veel dingen blij kan worden .

  1. Dat maakt het ook zo fijn jouw en jullie uitstapjes te volgen. Die positiviteit die van alles wat je schrijft af straalt. Prachtig vind ik dat en dank je wel daarvoor 🙂

   1. Ooit ergens hebben we de keus gemaakt om niet bij de pakken neer te gaan zitten en iets van het leven te maken . Weet je, je leeft dit leven maar 1 keer en ik zou het vreselijk erg vinden als we op het eind van ons leven terug kijken en denken hadden we dit of dat maar gedaan …We zijn ongelofelijke realisten geworden, we duwen de kop niet in het zand voor de dingen die gebeuren ..en omdat alles aanvaard en geaccepteerd is …leven we ons leven bij de dag. En zelfs als ik dit schrijf..weet ik dat we ontiegelijk veel mazzel hebben gehad , wie van ons als eerste zal omvallen weet ik niet maar wel dat degene die over blijft op een goed leven kan terug kijken ..en dat geeft ons beide een goed gevoel…gelukkig zijn met alles wat mogelijk is

 5. Wat heb je dat weer mooi beschreven zeg.
  Ik kan me echt gelukkig voelen door een lange wandeling in de natuur, aan niks denken, gewoon rondkijken naar de mooie dingen, die fotograferen… en van Nimapoes die zich ‘ avonds als ik thuiskom voor me smijt en heel wat knuffels wil.
  Ik heb lang gedacht dat ik gelukkig werd van allerlei dingen te kopen (nagellak, handtassen, schoenen, kleedjes…) maar dat was inderdaad van korte duur en nu weet ik dat ik dat deed om te vluchten uit mijn relatie, de realiteit waarin ik toen niet gelukkig was.
  Daarom, geluk maak je zelf zoals je zegt. Het zit in kleine dingen!

  1. Je mag jezelf best lekker verwennen hoor! Dat lakje vond ik gisteren super 😀 Dat helpt ook mee, zeker nu je jezelf weer bij elkaar aan het rapen bent. Wat je overigens goed af gaat, voor zover ik kan zien. Sterk! Liefs x

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.