Wijsheid, hoop en liefde

Geloof, hoop en Liefde

Wijsheid, hoop en liefde

Aan al mijn lezers en volgers,

Nog altijd blijf ik een beetje op de achtergrond met mijn schrijverijen. Ik voel mij op dit moment niet zo thuis op internet.

Ik maak mij zorgen. De harde woorden die ik lees, de extreme uitlatingen van welke kant dan ook, en de richting die de meeste conversaties op publieke kanalen ingeslagen hebben, stroken op geen enkele wijze met mijn gevoel.

Dat gevoel….

Jarenlang kon ik het niet volgen, wist ik niet meer waar het was. Maar sinds enkele jaren, en vele, vele ervaringen rijker, kan ik er blind op varen, zo heb ik gemerkt.

Mijn gevoel, dat pure, innerlijke kompas van mij, zet alle seinen naar de samenleving op dit moment op rood. Zo donkerrood als maar kan zijn. Kranten, nieuwsbulletins, sociale media, zo veel verschillende richtingen waar ik extreme uitlatingen vanuit hele verschillende hoeken met hele verschillende meningen zie rondgaan…. En geen van allen is meer menslievend of zelfs maar neutraal.

Polarisatie

De polarisatie van onze samenleving wordt gevoed door regeringsleiders, door kranten, talloze websites en door sociale media. Ik vind het schokkend om te zien waarin velen zich mee laten zuigen en hoe ver dat inmiddels gaat.

Met dit logje wil ik een waarschuwing én een oproep lanceren. Om niet te geloven in extremen, niet te geloven in paniek, dogma’s, angstberichten en oproepen tot uitsluiting, of zelfs geweld.

Ik wil jullie vragen om veel van wat geschreven wordt niet zwart-wit te implementeren en om niet elk stuk tekst klakkeloos te aanvaarden en voor waarheid over te nemen. Om je niet door onschuldig ogende polls in lokale en nationale kranten, tot een ja-of-nee keuze te laten verleiden. Of om een boos antwoord te schrijven op een stukje van een ander die iets verkondigt waar je het niet mee eens bent.

Niet alle meningen doen er toe. Zelfs niet als ze opgeschreven worden. Zelfs niet als ze door iemand geschreven worden die je denkt te kennen.

We leven al jaren samen met verschillende meningen. Waarom moeten we nu ineens met miljoenen dezelfde gedachten delen?

Dat is nog nooit gelukt. Mensen hebben altijd hun eigenheid, hun eigen gevoelens, hun eigen beleving en een eigen mening. Ons land was groots in het accepteren, zelfs stimuleren daarvan. Of niet soms?

Ons verleden, onze duizenden jaren oude geschiedenis leert ons dat de vorm van polarisatie waarin we nu worden gedreven, onszelf, de aarde en onze kinderen nooit, maar dan ook nooit, iets goeds hebben gebracht.

Had iemand ons allemaal in 2018/2019 precies uit de doeken gedaan wat voor nieuwsberichten er nu allemaal gepubliceerd worden, met alle verschrikkelijke reacties van elkaar daarop, dan hadden de meesten onder ons de hoofden geschud in geschokt ongeloof. Kan dat echt?

Het kan écht…

Ik schaam mij dat ik deel uitmaak van een generatie die zo spreekt en schrijft. Deze discussie, deze standpunten en deze gang van zaken horen niet bij mij. Daarom dit stukje.

Lieve mensen. Ik wil jullie vragen niet te luisteren naar jullie angst. Angst voedt de verkeerde gevoelens. Angst zorgt voor vertroebeling in onze waarneming, voor woede, voor uitsluiting en verregaand egoïsme omdat velen van ons voortdurend denken dood te gaan. Daardoor nemen we vaak de verkeerde beslissingen, of misschien wel helemaal geen. En laten we gebeuren wat gebeurt en stoppen we onze hoofden in het zand.

Vul je hart met hoop en liefde. Volg dat pad van hoop en liefde. Laat niemand alleen en bekommer je om elkaar, welke achtergrond of overtuiging de ander ook maar heeft. Kun je toch niet samen door één deur? Neem dan een andere en omring je met mensen die jou en je mening wél waarderen. Of probeer eens te zwijgen. Dat werkt ook. Niet alles hoeft altijd maar uitgesproken te worden.

Polarisatie, angst, dogma’s en telkens weer dezelfde eenzijdige berichten geven nooit een volledig beeld. Vanuit welke hoek je het ook bekijkt.

 ‘De Waarheid bestaat niet’.

Wij bestaan wel. En welke wereld willen wij laten bestaan voor onze kinderen?

Blijf er voor elkaar. Blijf bij elkaar. Blijf in elkaar geloven.

Ik wens jullie wijsheid, hoop en vooral veel liefde toe.

♥♥♥♥♥

De Gans

Wijsheid, hoop en liefde

 

De Gans is Gans kritisch, realistisch en praat niet klakkeloos met anderen mee. Mijn mening baseer ik op wat ik diep van binnen voel, voorzien van gefactcheckt, internationaal nieuws, niet overgoten met een saus van links, rechts, zwart of wit.
Meer lezen, bekijken of iets anders? Kijk dan ook eens op mijn social mediaprofielen:
 &  & 
Meer fotografie en Woorden bij Beeld van mij vind je in mijn Portfolio.
Doe niet zomaar iets omdat een ander vindt dat je dat moet doen. Volg je ♥

Wie is die Gans?

14 Replies to “Wijsheid, hoop en liefde”

 1. picpholio schreef:

  De polarisatie is nu groter dan ooit en dat wekt geen gezonde situaties… we moeten positief blijven en hopen dat het gezond verstand zal zegevieren. De vraag is… wie heeft er van de beleidsmakers nog gezond verstand ?

 2. shivatje schreef:

  Een zin vind ik zo prachtig geschreven.
  De waarheid bestaat niet. Nee waarheid moet je voor jezelf zoeken. En velen gaan maar mee met de woorden van anderen door goedgelovig te zijn.
  Prachtige tekst Marije.

  Aum Shanthi

 3. Karel schreef:

  ha die Marije
  ik sta daar volkomen achter , kan het niet zo goed verwoorden
  er staan sinds mensenheugenis altijd de beste stuurlui aan wal
  en laten nu juist zij de grootste bek hebben ( neem me niet kwalijk )
  erg is dat de politiek , wereldwijd er in mee gaat , ik als alleenstaande oudere maakt het niet veel meer uit
  maar ik zou de jeugd er zo 1 wensen die ik had , vrij en blij
  lieve groet
  Karel

  • Marije De Gans schreef:

   Wat een lieve woorden Karel, juist omdat ze zo onomwonden zijn. Ik wens het de kinderen ook zo toe. Onze zoon wordt straks 11, hij was 9 toen alles begon. Ik merk aan hem dat hij er klaar mee is. Hij heeft zelf corona gehad, was er totaal niet ziek van. En juist daardoor moest hij extra lang in isolatie. Daar heeft hij nog lang erg naar van gedroomd. Voor een kinderbrein is het wel een keer klaar om zo veel op te geven voor iets wat voor hen onzichtbaar is. Ze worden met al die kinderjournaals ook volledig meegetrokken in alle problemen van volwassenen. Ik denk ook niet dat dat goed voor ze is. We doen er thuis nu alles aan om hem onbezorgd te laten leven. Of het lukt?
   De tijd zal het leren. Lieve groet,

 4. Stien Braber schreef:

  Dag Marije, ik denk dat ik begrijp wat je bedoelt. Er is veel geschreeuw en polarisatie. Maar er zijn ook heel veel mensen die daar niet in meegaan. Alleen die hoor je niet. Ik ben nog steeds geneigd te denken dat de schreeuwers van – welke kant dan ook – een minderheid vormen.
  Lieve groet, Stien

  • Marije De Gans schreef:

   Ik hoop het. Weet ook niet meer zo goed hoe een genuanceerd geluid te laten horen. Ik ben ook heel benieuwd hoe we hier over jaren op terug gaan kijken. Een heel bijzondere tijd. Lieve groet

   • Jeannine schreef:

    Lieve Marije, je weet dat ik fel kan zijn. Op dit moment ben ik opgehouden met discussies over Covid 19. Ik werd er zo moe van. Ik sluit me aan bij jouw woorden. Ik heb liefde en hoop ook voor anders denkenden. Lieve groet, Jeannine

    • Marije De Gans schreef:

     Ja…… Weet je nog…. Die mooie oude tijd. Wat hebben we samen wat besproken, gekibbeld en weer geknuffeld. Ik ben er ook zo moe van. En ik maak me zo veel zorgen. Veel liefs xx

 5. Op zich is er niks mis met het uitwisselen van meningen, maar op dit moment lijkt dat wel niet meer op een normale manier te kunnen. Ik kan me dan ook helemaal vinden in je blog.

 6. Kerst schreef:

  Super mooi verwoord lieve Marije helemaal Met je eens onze kring is niet groot ga vooral niet Meer in discussies krijg je alleen maar spanningen door een mooie avond en een lieve groet Kerst

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Marije De Gans

Marije De Gans

BESTEL NU MIJN BOEK!

Mooi Leven in je mailbox?

Voer je mailadres in en vlieg mee:

Zoek een artikel of onderwerp

Alle schrijverijen van De Gans

Privacy bij De Gans

Gevoelens van een ander

Translate this site

%d bloggers liken dit: