Welke kunst gaan we herbouwen?

kunst

Kunst herbouwen

Nadat een van de meest memorabele kathedralen die ik in mijn leven bezocht heb, deels in de as was gelegd, begon ik na te denken over wat er nu precies was gebeurd.

De reuring van een brandende kerk

Een Notre Dame in lichterlaaie maakt ongelofelijk veel los in onze westerse wereld. Wereldleiders twitterden er over, rijken beloofden gul hun kapitalen, kranten stonden er vol van en menig mens huilde tranen met tuiten (ik ook!). Mensen verbroederden in hun afschuw.

Maar tegelijk voelde ik een vreemde twist in mijn buik. Want, eigenlijk, klopt het niet helemaal. Ik vind het niet kloppen dat we massaal in actie komen wanneer een oude kerk afbrandt (excusez mijn woordkeuze, ik wil niet klinken als Baudet 2.0, alsjeblieft niet!!), maar dat we intussen wel de zoveelste lading bacteriedodend gif in onze wc-pot spuiten. Onze tuin leegspitten omdat we liever geurloze sierbloemetjes tussen de stenen planten, dan het bloeiend zevenblad of ander onkruidgespuis wat wel talloze bijen en soortgenoten aantrekt zijn gang te laten gaan.

Kunst van belang

Gezien het aantal insectennesten in ons dak, of aantal bijen dat bij ons thuis dit voorjaar reeds de ‘vind ik leuk’ knop heeft aangeraakt, doen wij het in ons geval denk ik nog aardig goed. Maar hoe doet de rest van onze wereld het? Ik heb daar nogal wat vraagtekens bij. We maken ons druk om een kathedraal die brandt als een fakkel, terwijl we aan onze directe omgeving feitelijk niets doen. En ook die brandt af. Als het ware. En zij is misschien nog wel onherroepelijker verloren dan dat de Notre Dame dat is.

De kunst van de natuur, onze zeeën, onze bomen, onze bijen, daar mogen we ook wel eens massaal met miljoenen voor in actie komen! En deze herbouwen. Voordat onze leefwereld, de wereld die ons in leven houdt, stuiptrekkend in as aan onze voeten ligt.

En wij erbij.

De Gans

 

Kunst
Wat is er kunstiger dan onze natuur?
Niets meer missen? Volg De Gans ook op: 
  

Wie is De Gans?

23 Replies to “Welke kunst gaan we herbouwen?”

 1. Ja, hier hebt je zeker een punt!
  Het is ook krom dat er zoveel geld voor de heropbouw beschikbaar wordt gesteld terwijl er zoveel mensen in armoede leven.

 2. AnneMarie schreef:

  Ben het zo met je eens. Zoals je al aangaf, bezit en pronken met je bezittingen om te laten zien hoe belangrijk je bent gaat de moderne mens goed af. Zorgen voor elkaar en de natuur maak je geen mooie sier mee.

 3. Judy schreef:

  Ja, de kunst van Moeder Natuur is niet meer zomaar weer op te bouwen. Daar is dringend actie nodig.

 4. Kerst schreef:

  Hey jonge dame sins ik bij jou op instgram en je blog zit zijn mijn ogen geopend de bossingel laten zoals hij is er komen allerlij plantjes te voorschijn de gifspuit aan de kant gedaan en kijken hoe dat van het jaar uit pakt een vriendelijke groet Kerst ‍♂️

  • Marije De Gans schreef:

   Wat enorm fijn om te horen Kerst ❤ Op internet is ook veel te vinden over planten die voorkomen dat er te veel zevenblad komt. En andere onkruidigheden Er valt nog veel te leren Warme groet en mooie dag!

 5. omabaard schreef:

  Die bedenking heb ik me al heel veel gemaakt. Er komt zoveel geld, van overal, terwijl er tevens ook zoveel armoede is.
  Het voelde not-done om dit te vermelden, en dus ben ik blij je hier te lezen.

 6. shivatje schreef:

  Hier in België is het net zo. Ze zeuren over iets dat afgebrand is (spijtig). Maar men zou zich eens meer moeten bezighouden met natuur en groen. Stop beton maar ook donaties die men zelf in eigen land goed kan gebruiken.

  Aum Shanthi

 7. rebbeltje schreef:

  Dat er een paar miljardairs geld geven is bizar maar niet te vergelijken met mensenhulp
  Het blijft oneerlijk verdeeld…maar we doen ons best om een wereld voor onze kinderen en kleinkinderen na te laten
  Groetjes

 8. Viviane schreef:

  Wat een prachtig pleidooi voor Moeder Natuur Marije.

 9. Hennie schreef:

  Lieve Marije, ik heb daar ook al een hele discussie over gehad. Er is 9 miljoen opgehaald om de kerk te herstellen dat is heel heel veel. Voor dat geld kan er heel veel gedaan worden in de wereld zoals je ak beschreef. De natuur maar zeker ook de gezondheidszorg , met dat geld kunnen ze veel onderzoeken onze wetenschappers . Maar ja????
  Fijne dag liefs Hennie

  • Marije De Gans schreef:

   Alles lijkt een beetje uit balans momenteel. ‘Bezit’ staat nog altijd dichter bij de mens dan de natuur en onze rol daarbij… Terwijl het feitelijk daar om gaat… Liefs x

 10. Anuscka schreef:

  Heel hartgrondig mee eens! Bovendien: de Notre Dame was niet de eerste en enige (katholieke) kerk in Frankrijk waar (aangestoken???) brand woedde, maar over al die andere kerken hoor je ook niets… Net als onze leefomgeving zijn die niet ‘sexy’ genoeg voor ‘het nieuws’. Je hebt dit onderwerp goed aangepakt zo – ik heb de afgelopen dagen de goede woorden en zinnen hiervoor niet kunnen vinden, jij wel! Een dikke pluim, en een heel dikke knuffel!

 11. Anuscka schreef:

  Heel hartgrondig mee eens! Bovendien: de Notre Dame was niet de eerste en enige (katholieke) kerk in Frankrijk waar (aangestoken???) brand woedde, maar over al die andere kerken hoor je ook niets… Net als onze leefomgeving zijn die niet ‘sexy’ genoeg voor ‘het nieuws’. Je hebt dit onderwerp goed aangepakt zo – ik heb de afgelopen dagen de goede woorden en zinnen hiervoor niet kunnen vinden, jij wel! Een dikke pluim, en een heel dikke knuffel!

  • Marije De Gans schreef:

   Inderdaad. Ik zag verleden week ook weer een foto van één afgebrande kerk. In een klein dorpje ‘ergens’. Ik vind het erg, uiteraard, maar de massahysterie in het nieuws hoeft voor mij niet. De balans is echt wat zoek… Dankjewel! Xx

 12. Matroos Beek schreef:

  Je hebt gelijk. Het begint bij jezelf. In je tuin. De dingen die je moet weren: het agressieve schoonmaakmiddel, de verdelgingsmiddelen, de tegels… er is nog zoveel werk aan de winkel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuws: De Gans exposeert!

Expositie

Marije De Gans

#HOUDAFSTAND

BLOG

Fotogedichten

Gans beknopt: quotes

Mooi Leven in je mailbox?

Voer je mailadres in en vlieg mee:

Zoek een artikel of onderwerp

Privacy bij De Gans

Gevoelens van een ander

Translate this site

%d bloggers liken dit: