Ik heb wel zin in de zomer, maar laat die hitte maar zitten

Terwijl de lente verder doorzet richting de maand mei, moet ik nog wennen aan het toenemende aantal uren licht

Doordat het ’s zomers minder donker wordt slaap ik slechter. Het lange licht overdag prikkelt mij soms zodanig dat ik sommige dagen doodmoe en prikkelbaar omkijk. Het ‘joechei het is zomer gevoel’ dat ken ik niet meer. Vroeger vond ik het heerlijk, die zomer. Lange dagen lekker buiten. Dat buiten dat doe ik nog wel. Ik ben en blijf een buitenmens. Maar die warmte kan ik niet meer tegen en dat juichende, schelle licht hoeft ook niet.

In het noorden is het wat koeler

In het zuiden, waar wij tot vorig jaar nog woonden, was het een stukje warmer dan in het Noorden, waar we nu weer zijn neergestreken. Meer zomerse dagen waren daar ook. En met een tuin, overwegend op het zuidwesten, was de hitte daar soms ronduit onaangenaam. Een oude grote boom, die nog het laatste beetje schaduw over onze grond wierp, ging dood. De warmte werd toen echt pas erg. De laatste jaren zat ik in juli-augustus meestal binnen. Gordijnen gesloten om zoveel mogelijk de hitte buiten te houden. Maar ook binnen was het heet. De Nederlandse muren waren niet berekend op het vele zonnegeweld van de laatste jaren. Op de terrassen rond het huis kon je niet lang staan zonder beroerd te worden of je voeten te verbranden. De was werd wel heel erg snel droog. Maar zelfs de planten lieten hun kopjes hangen vanwege de hitte rond ons huis. We ontvluchtten de hitte door de bossen in te trekken, maar ook daar viel er haast niet aan de warmte te ontsnappen.

Minder zomerse dagen, maar wel meer plezier

In het noorden ligt het aantal zomerse dagen significant lager. Het aantal zomerse dagen ligt in het zuiden rond de 30, hier in het noorden rond de 20. De tuin ligt ook anders, waardoor het tijdens de warmere dagen voor ons iets beter uit te houden zal zijn. Het vluchten naar binnen zal minder worden. Omdat we dit huis langer kennen dan ons vorige huis weten we wat ons staat te wachten. Het wandelen lang de randen van het land is ook nog eens een stuk frisser dan in de zuidelijke bossen.

We gaan veel naar het wad, we kunnen even op en neer naar de eilanden of juist even verder het binnenland in trekken, naar de heide. De velden over als het niet zo heet is, en genieten van een leuk terrasje. Alles is hier binnen handbereik en op een steenworp afstand.

De Gans

Lente stoel, zomer


Volg je Mooi Leven, by De Gans ook al op Facebook?
De Gans gakt ook op Instagram en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest. De Gans vliegt heel soms over Twitter.

Bron foto’s: Pixabay

40 thoughts on “Ik heb wel zin in de zomer, maar laat die hitte maar zitten

 1. Ik ben ook niet echt een zomermens. Dat lange licht blijven, vind ik ook maar niks. En die hitte al helemaal niet. Bij zulke hitte voel ik me altijd zo lui. Dan ben ik meteen moe. Ik kan ook niet goed slapen. Altijd transpireren. Nee.. geef mij maar de herfst 😉 Dan is de temperatuur goed, wordt het vlugger donker, .. prachtige natuur.

  1. De herfst vind ik ook het allermooist! 🙂 Toch hoop ik nu wel op iets beter weer. Het schiet nog niet zo op met die warmte. xxx

   1. Ja.. dat is zo. Nu regent het hier al praktisch de hele dag 🙁
    Maar eerlijk? Als ik moet kiezen tussen hitte of regen.. dan is mijn keuze toch snel gemaakt 😉

  1. Zolangzamerhand ga ik bedenken dat het een leeftijdsissue is Kon er vroeger prima tegen, maar t wordt steeds minder…

 2. Marije, van mij hoeft dat hele warme ook niet. Gewoon kunnen bewegen met een beetje warmte in je botten. Dat is mijn ideale zomer.

 3. Ik hou ook niet van te hoge temperaturen, maar voor de rest geniet ik zowat van alle seizoenen. Die overgangen en verschillen vind ik prachtig. Warme zomeravonden vind ik ook zalig. Dan ga ik een beetje dobberen op mijn rug in zee als alle toeristen weg zijn. Zalig. Helaas schaars de laatste jaren… die warme zomeravonden dan.

 4. Ik kijk altijd erg uit naar de zomer, buiten leven…
  Maar het hoeft niet echt heet te zijn, dan zoeken we de schaduw om onder de bomen en genieten.
  Het leven mag dan wat trager verlopen!
  Liefs x

 5. Hier een zonaanbidster uit het zuiden haha…en dan zoeken we ook nog eens regelmatig de Griekse zon op.
  Altijd op een van de eilanden met zeewind.
  Heerlijk is dat…en ja thuis gewoon op tijd blinderen 😉
  Groetjes
  ps waar in het zuiden woonde je?

 6. Heel herkenbaar, al dat licht..ik heb gelukkig overal rolluiken in huis. Die gaan ook in de zomer snel naar beneden. En qua vakanties ga ik het liefst naar het noorden. Voor mij geen lange warme dagen op het strand of in de zon.

  1. Ik ga wel heel graag naar Zuid Frankrijk, maar de hitte daar is beter te verdragen dan die vochtige warmte van ons zeeklimaat. Vind ik dan weer 🙂 Toch trekken de Scandinavische landen mij ook wel! Gewoon lekker weer, zonnetje, wolkje en dan naar buiten vind ik heerlijk.

 7. Ik heb zo’n hekel aan de benauwde zomerdagen in het zuiden. Het ontbreken van wind tussen de heuvels werkte altijd verlammend. Nee geef mij de zomers maar in het noorden. Daar kun je altijd in de ruimte en in de wind!

  1. Ja precies! Wij woonden daar tussen de heidevelden. Blakerend was het. Elders in het land regende het dan, maar bij ons geen drup. Ik moet er aan wennen dat het in het noorden heel anders is hahaha! Elders in het land droog, bij ons plenst het 🙂

 8. Vroeger als kind … leefde ik op in de winter …heerlijk het koude weer onder nul graag met sneeuw..
  Nog steeds is het een heerlijk seizoen en kijk ik de temperatuur bijna naar beneden ..
  Als roodharige met bleke huid stond de zomer voor mij gelijk aan vet verbranden als ik buiten was..Als enig kind voor mijn gevoel dan …altijd met een blouse aan op strand .. En dan nog thuis in de Tjambafi !
  Nu decennia’s later en een huid die aan de zon gewend is…doordat ik in de winter af en toe even onder de zonnebank ga …is ook de zomer een favoriet seizoen !
  Hier aan de kust is het meestal ook wel wat koeler dan in het binnenland.
  Maar ik moet zeggen dat de zomer EN de winter mijn favoriete seizoenen zijn…qua temperatuur.
  Kou kan je je op kleden …
  En met de hitte van de zomer kan ik leven …

  1. Ik kon er vroeger prima tegen, maar sinds een paar jaar is het me snel te warm. Maar hier in het noorden valt het gelukkig ook heel erg mee. Vlak bij de zee is de temperatuur ook altijd wat lager dan in het binnenland tussen de heidevelden. De herfst is mijn persoonlijke favoriet, dan leef ik juist weer op. Grappig dat iedereen zijn eigen favoriet heeft.
   Al kijk ik nu wel echt uit naar het lekkere buiten zit weer! Lekker bezig in mijn tuintje, heerlijk.

 9. Voor mij hoeft het echt geen 30 graden te worden. In het noorden ligt de temperatuur inderdaad bijna altijd een paar graden lager, maar óók in de winter. Daar weet ik alles van, heb 21 jaar in Leeuwarden gewoond.

  1. Daar heb ik ooit nog gestudeerd, aan de Bouwhof, in Leeuwarden. Mooie stad vind ik het. 30 graden dat red ik nog wel, maar in het zuiden, waar wij eerst woonden, werd het met gemak dagenlang op rij nog een stuk warmer. Dan kreeg je de temperatuur in huis ook nauwelijks meer omlaag. Enfin, niet klagen. Als het zonnetje niet genoeg schijnt dan mopperen wij ook 😉

 10. Ik heb ook waanzinnig behoefte aan de zomer. De lange dagen en aangename warmte waardoor de deuren lekker open kunnen enzo. Niet te warm nee, dan zit ik weer binnen want dat trek ik niet. En zo is het altijd wat… 😉

  1. Ja dat! Het is ook nooit goed he Pien 🙂 Ik verheug mij op het ’s avonds buiten zitten en de nacht horen vallen. De rust die dan komt, dat is heerlijk.

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.