Wees gewoon een beetje netjes

Bij Rob Alberts kwam ik een stukje tegen over dankbaarheid.

Naar aanleiding van een bezoek aan een snackbar, ik denk ‘ergens in Amsterdam Zuidoost’, schreef Rob dit artikel.
En terwijl ik mijn respons op zijn tekst formuleerde, groeiden de woorden hieronder in mijn brein. 

Dankbaarheid.

Dankbaarheid is iets waar ik heel strikt in ben bij de opvoeding van onze zoon. En dan in de ruime zin des woords. Dankjewel zeggen is niet alleen een woord. Het is een gevoel dat je aan iemand anders, aan je medemensen geeft. Een gevoel van gerespecteerd, van de moeite waard zijn. Het gevoel van gezien en gehoord worden. Van geliefd zijn en geaccepteerd worden. Het gevoel dat men rekening houdt met elkaar.

 

Wees gewoon een beetje netjes
Bron: Pixabay

Rekening houden met elkaar.

Echter, waneer men geen rekening met elkaar houdt, loopt het met dat respect en die dankbaarheid ook verkeerd. Geven is in dit geval iets dat van beide kanten komt. Niet van geven-en-nemen, maar van een gift van respect en wellevendheid naar iemand toe en vice versa. Een beschaving als interactie van persoon tot persoon.

Ik link het aan manieren. Manieren zitten niet in uiterlijke zaken of in geld. Ze zitten niet in woorden gevangen en in een uiterlijke schijn van welopgevoedheid of materialisme. Het bewustzijn van manieren en respect voor de wereld om iemand heen zit in de mens zijn ziel. En hoeveel, dat is van mens tot mens verschilend. Bij de één is het heel veel. Bij een ander heel weinig.

Echte beschaving.

Als iemand een mooie ziel heeft én heeft geleerd hoe hij dat respect daadwerkelijk uitdraagt naar de wereld om zich heen, dan is dat zo vaak een prachtig mens om te zien en een dierbaar iemand om mee om te gaan. Echte beschaving zit puur aan de binnenkant, in iemands ziel.

Echter, die ziel kan verminkt zijn, en door gebeurtenissen in het leven beschadigd zijn. Maar dan nóg merk ik bij bepaalde mensen dat respect toch op. Ik voel het aan iemand. Ik zie het aan hoe die persoon beweegt, hoe diegene loopt, hoe diegene het hoofd op de schouders beweegt. Aan wat iemand over iemand zegt en de toon waarop. De manier van taalgebruik en zelfs de wijze van aanpassen aan het denkniveau van een ander. Respect, manieren en fatsoen stralen op meerdere wijzen bij iemand naar buiten. Ongeacht wat diegene in het leven mogelijk is overkomen.

Wees gewoon een beetje netjes
Bron: Pixabay

Respect en manieren op het internet.

Door gebruik van internet is de wereld kleiner. Doordat we ook allemaal ‘als gelijkwaardig’ worden geacht ons geld te verdienen is het onderscheid tussen mensen kleiner. Reacties van mensen op Social Media, het menselijk gedrag online, daar komen tot ontmoetingen met mensen die iemand normaal gesproken niet direct zou opzoeken in het dagelijks leven, maken dat ik een behoefte zie ontstaan tot een nieuw soort fatsoenscode. En omdat dat zo intens lastig is….sommige mensen lezen niet graag, passen zich niet graag aan, of ‘boeit het allemaal niet zo’, zou ik het liever graag wat simpeler houden.

Op internet kun je best even wachten met reageren op iets. Geef jezelf een half uurtje en ga in die tijd iets heel anders doen. Ik denk dat we dan het online probleem voor een groot deel getackeld hebben.

Gewoon netjes.

Ik wil gewoon elkaars ‘zijn’ accepteren. Ongeacht de achtergrond en ongeacht behoeften. Ligt iemand je niet? Sluiten jullie werelden en behoeften van elkaar niet aan, accepteer dat dan en schep gewoon een beetje afstand. Zoek elkaar dan niet meer telkens op. Laat de ander gaan…

Je hoeft niet met de hele wereld bevriend te zijn en je hoeft het niet met iedereen eens te zijn. Accepteer verschillen.

En bedank altijd even de ander. In de winkel, een restaurant, of op straat als iemand iets voor je doet. Waar dan ook. Maakt niet uit.

Wees gewoon netjes. Voor elkaar en met elkaar.

De Gans

Wees gewoon een beetje netjes
Tips voor online fatsoen. Bron: Pixabay

Volg je Mooi Leven, by De Gans al op Facebook?
De Gans gakt ook op Instagram, landt soms op Twitter en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest.

23 thoughts on “Wees gewoon een beetje netjes

 1. Mooi gezegd,Marije. Met een scherm ertussen knallen mensen maar van alles op het www. Elkaar in je waarde laten, daar gaat het om. Als je respect laat zien, krijg je het vaak ook terug is mijn ervaring. Je hebt een prachtig blog geschreven.

 2. Je zegt héél veel dingen die eigenlijk ieder mens normaal zou moeten vinden. Gelukkig ervaar ik zelf weinig onbeschoftheid in de blogwereld, dat is toch meer iets van FB. geloof ik.
  Zoals Rob al schreef, het zijn óók invloeden van andere culturen die misschien niet zo bedoeld zijn maar , en dat is dan weer mijn mening, toch te vaak begrip van onze kant normaal vinden zonder zelf begrip te hebben voor de cultuur waar ze in leven.

  1. Die laatste zin merk ik helaas heel vaak… Maar ook van ‘gewone’ Nederlanders. Het zijn heel normale zaken maar niet altijd vanzelfsprekend. Ik denk wel dat het iets van alle tijden is. Het valt nu meer op omdat we elkaar relatief unaniem op internet ‘ontmoeten’. Ik vind de blogwereld ook erg prettig

  2. De cultuur verandert. Dat ben ik helemaal met je eens. Ik ken heel veel beleefde mensen uit een andere cultuur ( dan denk ik: daar kunnen we een voorbeeld aannemen). Helaas ken ik ook veel onbeleefde Nederlanders. Als ik met mijn kleinzoon de trein neem met kinderwagen enz. zijn het heel vaak ‘niet- Nederlanders’ die even helpen en lopen de ‘Nederlanders’ gehaast door. Het is voor mij en/en. We moeten respect hebben voor elkaar en het goede van elkaar overnemen en elkaar erop aanspreken als dat zin heeft.

   1. De onbeschoftste reacties in mijn leven heb ik gehad van Nederlanders. De hartelijkste en meest ruimdenkende gesprekken en contacten met Moslims….

 3. Heel mooi beschreven Marije. Ik ben dankbaar dat mijn dochter haar zoontje ook zo opvoedt. Als iedereen wat vriendelijker was, zou de wereld een stuk mooier zijn. Goed voorbeeld doet goed volgen. We blijven hopen. Liefs

 4. Echt.. ik zou niet anders kunnen. Snap niks van mensen die grof, cru of beledigend zijn. Ik had laatst een reactie van een vreemd iemand. De eerste reactie van iemand modereer ik. Het was geen aardige. Echt 2 sneren naar iemand toe die een reactie had geschreven.
  Dus niet goedgekeurd. Ik wil niet dat andere mensen de reacties van mijn lezers ‘afzeiken’.
  En dankjewel zeggen is wel het minste wat je doet als iemand iets voor jou over heeft..

  1. Dat heb ik ook weleens gedaan. Zeker als het heel kwetsend is. Sommige mensen voelen totaal niet aan wanneer ze de grens van ongepastheid overgaan. Ze daar op aanspreken mondt dan vaak ook nog uit op een welles-nietes verhaal. Daarom staat mijn moderatie ook aan. Ongepaste of kwetsende uitspraken horen niet thuis op mijn site.
   Dank je wel en liefs

 5. ‘Sluiten jullie werelden en behoeften van elkaar niet aan, accepteer dat dan en schep gewoon een beetje afstand. Zoek elkaar dan niet meer telkens op. Laat de ander gaan…’
  Marije daarin heb je prachtig samengevat hoe je met afstand elkaar nabij kunt zijnzonder in elkaars irritatiezone te komen. Mooi onder woorden gebracht. Dank!

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.