Wedden dat jij het kunt?

Als je denkt dat je het niet kunt,

kun je het zeker niet.

 

‘Kan Niet ligt op het kerkhof,
Wil Niet ligt ernaast’.

Dit pleegde mijn vader tegen mij te zeggen als ik als klein meisje bang was dat mij iets niet zou lukken. Hij had het weer van zijn vader en hoe lang Kan en Wil Niet al op dat kerkhof liggen weet ik niet, maar het is een hele poos, vermoed ik.

Onze eisen aan onszelf.

Tegenwoordig vallen veel mensen om. Burn-out, depressie en andere stress-gerelateerde aandoeningen komen steeds vaker in het nieuws. De psychologen hebben het druk en bij de instellingen voor geestelijke gezondheidszorg ontstaan steeds langere wachtlijsten. Het is op dit moment ook niet makkelijk. Door internet is de wereld klein geworden en alles in theorie bereikbaar. Zien wat iemand aan de andere kant van de wereld doet, kan via een snelle live-verbinding. Wachten hoeft niet meer, de economie draait het klokje rond.

We stellen daardoor hoge eisen aan elkaar. Maar vooral ook aan onszelf. Opgezweept door de buitenwereld, die ons middels Social Media en andere kanalen doorlopend stimuleert om de lat telkens maar weer hoger te leggen. Waardoor wij ons spiegelen aan iedereen die het perfecte plaatje naar buiten projecteert. Maar…dat is natuurlijk totaal niet realistisch. Je kunt nu eenmaal als mens niet voldoen aan alle eisen van de wereld om je heen. Niemand is perfect en je eigen leven telkens opnieuw afmeten aan die oppervlakkige, zogenaamd perfecte projectie werkt ook niet. Noch dat je kunt voldoen aan alle uiteenlopende do’s en dont’s die er via al die kanalen op je afgevuurd lijken te worden. 

Die eisen zijn immers totaal niet realistisch meer en spreken elkaar vaak tegen. Maar door onze toenemende afhankelijkheid van de digitale wereld, staan we niet meer helemaal met beide voeten op de grond, in ons echte, eigen leven.

Wat in theorie bereikbaar lijkt, is in de praktijk soms echt niet haalbaar.

Geven, maar niet veel nemen.

Je kunt niet doen wat ieder wil en je kunt niet iedereen tevreden stellen. Dat kan gewoonweg niet. Als je het één probeert, gaat dat ten koste van het ander. De juiste balans daarin vinden, is heel eenvoudig, maar door onze continue online-beleving lukt dat vaak niet. Die balans ligt namelijk in onszelf.

Vooral vrouwen hebben er last van. Blijkbaar zorgt de biologische programmering bij veel dames voor het gevoel aan ieders behoefte tegemoet te moeten willen komen. In een wereld zoals onze huidige maatschappij is dat echter een bodemloze put. Je kunt blijven geven, maar je krijgt nooit genoeg terug als je zelf niet oppast.

Daarnaast hebben veel vrouwen blijkbaar een chronische angst om tekort te schieten. Het gevoel niet goed genoeg te zijn, het gevoel beter te moeten zijn en het gevoel dat onze eigen behoeften altijd ondergeschikt zijn aan die van de mensen om ons heen worden vaak genoemd in discussies, artikelen en gesprekken die ik volg.

Eerst de ander. Dan jijzelf. En dan komt de twijfel er ook nog bij. Want mogen kiezen voor jezelf is één ding, het geloven in jezelf is weer een ander.

 

Wedden dat jij het kunt?
Trap op, tree voor tree. Het lukt je wel. (Bron foto: Pixabay)

Geloven in jezelf.

‘Dat lukt mij toch niet’.
‘Ik neem wel een heel groot risico als ik daarvoor ga’.
‘Ik ben daar zeker niet goed genoeg voor’.
‘Wat zullen ze wel niet denken als ik zeg dat ik dat goed kan, ik maak mezelf belachelijk’.
‘Dat is zeker te hoog gegrepen voor iemand als ik’.
‘Ze denken wel dat ik dit kan, maar ik val ooit gigantisch door de mand natuurlijk’.

Beken eens eerlijk: hoe vaak heb jij één van de bovengenoemde gedachten gehad de afgelopen jaren? En heb je er naar geluisterd?

Als je denkt dat je het niet kan, dan kan je het zeker niet.

De gevleugelde uitspraak van Pippi Langkous vind ik beter: ‘ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.’ Of mijn zoon: ‘van proberen kun je leren’.

De balans om dingen goed te doen en je er ook nog prettig bij te voelen ligt geheel bij onszelf. Ik schreef hier al eerder over dit jaar. De beleving van de wereld daaromheen, doet feitelijk dan niet ter zake. Als jij doet waar jij voor jezelf in gelooft, dan geloof ik dat je daarin kunt excelleren. En niet geschoten is in elk geval altijd mis.

Dus laten we alle angsten eens laten varen. We gooien alle vrees en twijfel even overboord en zeggen samen: ik ga het gewoon proberen en ik denk dat ik het kan!

Wedden dat het je lukt?

De Gans

Wedden dat jij het kunt?
Ik wist zeker dat ik niet goed kon fotograferen, maar dat ben ik toch maar gewoon gaan doen.

Volg je Mooi Leven, by De Gans ook al op Facebook?
De Gans gakt ook op Instagram en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest. De Gans vliegt heel soms over Twitter.

27 thoughts on “Wedden dat jij het kunt?

 1. Ik ben een doorzetter, geef niet snel en vaak op. Maar ik moet me er wel bij neerleggen dat sommige dingen echt niet voor mij zijn weggelegd. Dat is ook niet erg. Zolang je het maar geprobeerd hebt en niet bij voorbaat zegt dat je iets niet kunt.

 2. Ahhhh of het nou echt Gronings is of niet…. Eigenwijsheid staat (onzichtbaar) in mijn voorhoofd gekerfd…
  Altijd moeten aanhoren dat ik iets niet kon, nooit zou kunnen en altijd even weerbarstig geantwooord (en daarnaar geleefd) ‘ik zal jullie lelijk woord wel eens laten zien wat ik kan 😉

  En ja ik kan veel niet (meer) maar er is nog heel veel dat ik wel kan en dat wat ik nog wel kan levert nog steeds een heel intens gevoel van dankbaarheid in mij op naast de levensgrote G van het genieten.

  xxx

  1. Feitelijk is het ‘ik denk niet dat jij dat kan’ een stimulans om even lekker te laten zien dat het echt wel kan hahaha! Als iemand zegt ‘jij kunt dit of dat goed’ dan leg ik me dat een heel stuk makkelijker naast me neer ;-P
   Grote G. Heel groot. Liefs xxx

 3. Als ik iets niet durf, doe ik het meestal direct (indien mogelijk.) Dan ben ik er maar vanaf en achteraf valt het meestal mee. Bovendien vind ik het een uitdaging iets te doen waarvan een ander denkt/zegt dat ik iets niet kan. Als ik er zin in heb, want dat staat voorop (-:
  Ach, ik heb al zoveel fouten gemaakt, daar kunnen er nog wel een paar honderd bij…
  Lieve groet
  Mooie foto van de trap!

  1. Die trap is niet van mij hoor! De verdorde bloem wel, maar eigenlijk ben ik daar niet zo tevreden over Wat jij zegt over de uitdaging herken ik. En van fouten leer je. Lieve groeten terug ❤

 4. Wat fijn om te lezen. Dat heb ik soms nodig…. dat duwtje… Je geeft met dit stukje deze burger weer moed om moedig te zijn. Dankjewel lieve Marije ❤️

  1. Dan hierbij een heel lief duwtje. Maar ik denk dat je het niet echt nodig hebt. Die moed ontbreekt jou niet. Het zelfvertrouwen misschien soms wel. Maar je kunt zo veel, dat heb je in je leven al bewezen. Dus wees maar moedig lieve Matroos Beek. Hele lieve groet xx

 5. Prachtig blog weer Marije .Ook bij ons die uitspraak .Als onzeker mens vaak zulk soort gedachten .kan ik niet durf ik niet noem maar op .Maar wat kan en mens of liever gezegd ik zelf als mens veel als het nodig is of echt moet in een nood situatie is mijn ervaring nu . En natuurlijk gaat alles niet perfect en dat hoeft ook niet .Mooi je foto met de uitspraak eronder ,duimpje omhoog van mij
  Liefs Elisabeth

  1. Dank je wel Elisabeth. Je kunt heel veel…. Zeker in nood. Perfectie is niet perfect en imperfectie heeft zijn eigen manier van perfect passen in je bestaan. Daar leer je weer van. Heel veel liefs terug! Marije x

 6. Ik kan alles
  is dan weillicht een stimulans
  om alles te proberen
  je aan het werk te zetten
  Vliegen lukt zeker niet
  Met hulp van omgeving
  en middelen daar toe bedoelt
  kan veel
  Het is het proberen waard
  Kijken waar het toe leidt
  Tot je te reden kunt zijn
  Voor dat wat niet kan
  samenwerking zoeken
  of gewoon laten
  Of …
  een uitdaging voor later.

 7. Die Pippi Langkous moet toch ook al een oude dame zijn. Het zou leuk zijn om te horen hoe zij het er de afgelopen jaren vanaf gebracht heeft. Het kan niet anders dan dat ze leuk oud is geworden met deze instelling.

  1. Die rijdt nog steeds op één been op haar paard. ‘omdat ze dat kan’. De rode vlechtjes zijn vast grijs en ik denk dat ze nu een spijkerbroek draagt. Met iets erover. Maar dat kan haar vast niet schelen. Als het maar lekker zit. Heerlijk.

 8. Mooi logje.. Mijn vader zei hetzelfde…
  Die uitspraak van je zoon omarm ik hoor… het kind heeft gewoon gelijk!
  Liefs XXX

  1. Het grappige is van onze zoon, dat wij inmiddels de uitspraak tegen hem herhalen, omdat hij op zijn moeder lijkt. Mijn (groot)vaders spreuk er ook bij. Liefs xxx

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.