Wat zou je doen…

“So please ask yourself:

What would I do if I weren’t afraid?

And then go do it”

-Sheryl Sandberg

Deze quote kwam ik pas geleden tegen. Op een avond in een week toen ik pas besloten had om, samen met mijn gezin, eigenlijk precies deze tekst te verwezenlijken. Ik ben doodsbenauwd om mijn veilige huisje te koop te zetten, om mijn lieve vrienden en het leven wat ik de afgelopen 20 jaren in het zuiden heb opgebouwd vaarwel te zeggen. Maar tegelijkertijd wil ik niets liever dan terug naar één van de prachtige provincies van mijn jeugd.

Een besluit uit angst.

Ooit ben ik uit het noorden vertrokken. Omdat ik juist angst had om alleen te zijn. Als ik die angst eens had getrotseerd? Dan had ik dat leven hier niet eens opgebouwd. Dan was ik nooit uit het noorden weggegaan. Ik hield van het noorden. Van de stad Groningen, van Drenthe, waar ik geboren ben en waar ik zo graag naar mijn opa en mijn familie ging.

Ik ben uit dat mooie noorden weggegaan vanwege een liefde die geen liefde bleek, en liet met pijn in mijn hart alles wat vertrouwd was en waarvan ik hield ver achter me. En toen de liefde misliep, was ik te bang om terug te gaan. Ik had inmiddels een baan, en later volgde een nieuwe relatie, vrienden, een koophuis, een kind, een lichaam wat niet altijd wilde, en desondanks heel veel werk en druk van buitenaf, wat mijn blik vertroebelde en de schil om mijn hart verhardde. Ik werd bang. Bang om te veranderen, om risico’s te nemen. Bang om in mijzelf te kijken. Ik voelde me gevangen. Zat vast.

Angst is een slechte raadgever.

Maar je zit alleen maar vast aan wat je denkt. Je zit alleen maar vast aan wat je jezelf wijsmaakt. En ik zat vast aan wat ik mijzelf had wijsgemaakt. En waar ik bang van werd.

Angst is een slechte raadgever. Dus ook al voel ik hem nog wel, ik ben doodsbenauwd in feite, ik ga er voor!

Daarom wil ik jullie deze tekst ook niet onthouden. Kijk diep in je ziel. Kijk diep in je hart. Wat zie je daar? Wat voel je daar? Welke verlangens ontdek je? Wees heel eerlijk tegen jezelf. Zodat je weet wat jij echt wilt.

Ga dat dan doen.

Ook al ben je bang.

De Gans

parasailing-1031275_1920
Je angsten loslaten kan zo bevrijdend zijn!

Mooi Leven, by De Gans vliegt ook op Facebook, gakt op Instagram en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest. De Gans vliegt heel soms over Twitter.

 

8 thoughts on “Wat zou je doen…

 1. Je angsten loslaten kan inderdaad bevrijdend zijn, maar is niet altijd vanzelfsprekend omdat ze dikwijls verdriet veroorzaakt hebben.
  Mooi stukje en respect voor je beslissingen

 2. Het is zo waar allemaal wat je schrijft.
  Maar ik ben ook zo angstig. Angst voor het onbekende.
  Ik hoop, dat je de kracht mag vinden om de stap te wagen.

  Lieve groetjes,

 3. Bang ben ik niet, op mijn familie wapen staat dan ook ‘Sans Peur’, zonder angst, dit word ook altijd al gezegd van mij, dat ik gewoon doe schijnbaar, of dat werkelijk zo is, is een tweede. Ik weet wel, dat ik nog genoeg heb wat ik zou willen doen, maar ja de recourses is een heel ander verhaal, sommigen willen wel degelijk risico nemen, maar het moet ook kunnen.

  Iet wat velen lijken te vergeten. Ik zou zo verhuizen, maar een lening krijg ik nergens om iets te kopen bijv. Ik zou zo op het vliegtuig stappen vandaag nog! Om naar Sutherland County te vertrekken, kost ook een hoop.

  Werk? Ja ook, van alles, maar ja…

  X

 4. Ik heb regelmatig momenten waarin ik bang ben. Voornamelijk om afgewezen te worden, dat is mijn dingetje. Soms zet ik toch de stap en vraag iets. Meestal niet. Alhoewel er in de laatste jaren (dankzij mijn man) een stijgende lijn te zien is 🙂

 5. Je weet mij elke keer te raken met je blogs, mooie en wijze woorden weer.
  Angst is iets wat je zo veel mogelijk uit je leven moet bannen, dat gevoel kan zo vreselijk zijn voor jezelf en je omgeving..
  Maar soms moet je er tegen vechten en dat zijn intense periodes!
  Mooie dag voor jou !!

 6. Mooi!
  En klopt als een bus. Over het algemeen houdt angst je alleen maar tegen. Soms nuttig (zodat je niet in een ravijn belandt), maar meestal kun je hem beter gewoon loslaten en zien wat er gebeurt.

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.