Wat is verstandig?

verstandig

Wat is verstandig?

Nu de grote Covid-19 piek ternauwernood achter ons ligt, merk ik frictie op tussen mensen in de maatschappij. En frictie in mijzelf. Want wat verlang ik naar een normaal leven! Gewoon weer alles op de rit, een terrasje pakken, een galerie bezoeken… En mijn mooie plannen, die echt al vorm hadden gekregen, verder ontwikkelen en uitvoeren…

Alles staat on hold. Niet alleen in de wereld. Maar ook in mijzelf. Door alles wat ik de afgelopen jaren met lijf en leden heb doorgemaakt, ben ik als de dóód voor dit virus. Ik heb zo veel ellende met ernstige ziekte achter de rug; wij zijn thuis pas net een beetje bijgekomen van die achtbaan. En ik zit bepaald niet te wachten op een herhaling daarvan. Het waren jaren waarin ik heb geleerd om vooral op mijn eigen gevoel te vertrouwen en niet op de mening van een ander. Een ander weet namelijk niet altijd wat voor mij verstandig is. En nu, bij dit coronagebeuren, moet ik die eigen regie weer uit handen geven…

Slapeloze nachten

Echt, slapeloze nachten heb ik deze week. Want wat als de scholen weer opengaan en ik wettelijk verplicht ben mijn 9-jarig kind naar school te laten gaan, terwijl ik zelf tevens behoor tot de kwetsbaren waarover onze regering spreekt? Ik leef al weken in de luwte en ik zou graag zelf willen kunnen afwegen welke risico’s ik aanvaardbaar vind en welke niet.

Een duivels dilemma vind ik het. Ik begrijp alle mensen en alle zorgen, maar ik heb ze ook zelf. Anders dan veel anderen hebben wij ons thuis behoorlijk soepel kunnen voegen naar deze crisis met thuisblijven, thuiswerken en -onderwijs. We redden het nog wel een poosje. Laat de kinderen naar school gaan die het thuis nu niet goed redden en geef mij nog even de kans om voor mijn eigen gezin en gezondheid te kiezen.

School en vrienden en een stabiel thuis

Ik gun mijn kind de school en zijn vrienden. Maar ik gun hem ook een stabiel thuis en een moeder. Als dit virus bij ons over de drempel komt dan ben ik heel erg bang dat dit stabiele thuis in één klap onder onze voeten vandaan geslagen wordt.

Voor vanavond hoop ik op verstandige beslissingen. En ik hoop dat wij als individueel gezin daarin een beetje de ruimte krijgen om zelf af te wegen wat verstandig is voor ons, en wat niet.

De Gans

verstandig

 

! Lieve mensen, pas op elkaar, wees zuinig op jezelf en blijf gezond: #blijfthuis

Wil je niets meer missen? Volg mij dan ook op:
 & 

Wie is De Gans?

20 Replies to “Wat is verstandig?”

 1. Esther Cuyvers schreef:

  ohhhh lalala, ik zit in het zelfde schuitje!

  heel in het begin van de crisis – toen alles nog mocht – kreeg ik telefoon van mijn arts – je zit in de risico zone – en dus kwetsbaar –

  ja en onze zoon moet ook opnieuw naar school, idd en ja ik weet dat als…

  hier gaan we te werk door de affirmatie – ik resoneer niet met het coronavirus – mijn lichaam geresoneerd niet met het coronavirus –

  en zo gaan we het leven in – omdat het moet – niet omdat ik het wens…

  xxx Esther

 2. Kakel schreef:

  Ik vraag me af of alles ooit weer wordt zoals het was…
  Je hebt de vrijheid je kind thuis te houden van school maar dat is niet in het belang van je kind. Je bent voor hem blij als hij weer gewoon kind kan zijn. Te spelen met vriendjes.
  Ik denk aan je en wens je heel veel kracht.
  Dikke liefs ♥

  • Marije De Gans schreef:

   Het belang van onze spruit staat in alles voorop. Wat in zijn belang is is aan ons om af te wegen, niet aan anderen. Er zijn zoveel zaken die in ons geval meewegen, ook voor hem. Gelukkig is de school heel erg voorzichtig en pakken ze de omstandigheden uitstekend op, dus zoonlief kan veilig naar school toe. Maar ik kan me levendig indenken dat er ouders zijn voor wie de balans doorslaat naar thuis houden. Dit zijn zulke zware en moeilijke afwegingen. Ik ben blij dat wij het goed hebben kunnen regelen. Dikke liefs terug ♥♥♥

 3. Kerst schreef:

  Hey Marije ik begrijp je zorgen het oude normaal komt niet Meer terug bij ons komen nu ook gerugten naar buiten dat er verschijdene tehuizen besmet zijn werd altijd stil ge houden niet zo mooi we moeten er maar wat van maken een Hele lieve groet en blijf gezond groetjes Kerst en Sannie

 4. shivatje schreef:

  Bij velen zal er een angst blijven hangen. En spijtig dat ik het schrijf we zullen er nog niet snel vanaf zijn.
  Nu bij ons blijven de scholen dicht en gaat alles online. Dat ik vermoed ook het nieuwe leven wordt.
  Ik begrijp je angst Marije maar we zullen anders moeten gaan leven. En daar zit het gevaar in. Als men dat niet gaat doen zal het snel terug opwekken.
  Het leven zal helemaal anders verlopen, en wie dat niet met het gezond verstand gaat doen zullen problemen kennen.

  Aum Shanthi

 5. omabaard schreef:

  Op het journaal hoorde ik de viroloog zeggen dat kinderen het virus zelden opnemen en doorgeven. Misschien stelt dit een klein beetje gerust?
  Maar ik begrijp je twijfels goed.
  Er leeft zoveel onzekerheid.

 6. Matroos schreef:

  Zoals ik het heb begrepen kun je in overleg met de school toch evt thuis onderwijs blijven geven.
  Tis een rare tijd en het gaat nog wel even duren ben ik bang.

 7. Matroos Beek schreef:

  Ik begrijp jouw angst helemaal. Straks moet ik misschien ook weer voor de klas, maar zoals het nu is, durf ik dat echt niet. Gelukkig is het nog niet aan de orde. Het voortgezet onderwijs gaat voorlopig nog niet van start. Ik wens je goede moed en neem de beslissing die het best voelt. Vertrouw op je intuïtie. Lieve groet

 8. joke_dev schreef:

  Beslissingen nemen voor ons, dat wordt gedaan. Zijn we het eens? Niet altijd. Ik hoop dat je eruit komt…

 9. Rob Alberts schreef:

  Het zijn en blijven onzekere tijden.

  Stille en meelevende groet,

 10. Karel schreef:

  ik begrijp jou redenering helemaal
  en ik weer zeker dat je er ook niet alleen in staat
  maar hoe dit verdergaat , niemand die het weet 🙁
  sterkte voor wat komen gaat

 11. Hersenspinsels schreef:

  Ik snap je heel goed ik zou hier ook heel erg ongerust van worden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuws: De Gans exposeert!

Expositie

Marije De Gans

#HOUDAFSTAND

BLOG

Leeggegoten

Gans beknopt: quotes

Mooi Leven in je mailbox?

Voer je mailadres in en vlieg mee:

Zoek een artikel of onderwerp

Privacy bij De Gans

Gevoelens van een ander

Translate this site

%d bloggers liken dit: