Vul jij een beerput met je negatieve emoties?

Spiritual bypassing

Ik kwam de term de laatste tijd een paar keer tegen en herinnerde mij meteen dat mensen mij vroeger altijd zo krachtig en positief vonden…. Dat spiritual bypassing, vooral het domweg negeren van een rotsituatie, en mij richten op alleen de positieve aspecten ervan, was mij decennia lang op het lijf geschreven. Een overlevingsstrategie die ik tot in de puntjes beheerste.

Wat is het nu eigenlijk, dat spiritual bypassing?

Kort gezegd komt het er op neer dat je jezelf niet toestaat om ‘negatieve’ gevoelens te ervaren omdat dat niet ‘zen’ of liefdevol zou zijn, of niet zou mogen van je omgeving. Waardoor je je puur richt op de positieve aspecten van een nare gebeurtenis. Hierdoor verwerk je, of doorleef je je vervelende gevoelens niet. Je negeert ze, poetst ze weg en gaat verder, waarmee je het feitelijk voor jezelf en je omgeving erg moeilijk maakt.

Het ‘Think Positive’ aspect in onze huidige maatschappij maakt het vaak nog erger door met allerhande quotes en positieve kreten dit vermijdingsgedrag te promoten. Zo blijven wij onszelf wijsmaken dat het juist goed is om ons te richten op positieve gedachten. En worden minder prettige emoties nog verder onderdrukt.

Ik was er heel bedreven in

In mijn leven zijn aardig wat situaties geweest die ik op deze manier heb verdragen en doorstaan. Maar uiteindelijk bleek dat ik eigenlijk altijd bleef hangen in die gebeurtenissen van weleer. Als ik sliep dan kwamen ze boven, in dromen, in nachtmerries, waaruit ik schreeuwend wakker werd. Overdag paste ik mij aan om te kunnen leven, door mij te omhullen met een harnas van kracht, charme en vrolijkheid. Het was een leven dat uiteindelijk overleven werd terwijl iedereen mijn kracht en positiviteit roemde.

Ik balanceerde intussen bovenop een beerput aan onverwerkte gevoelens, met daarop een door mij zorgvuldig geplant, zieltogend bloemenperkje, wat natuurlijk onherroepelijk ten dode opgeschreven was. Want die beerput zat overvol en moest dus opgeruimd… En dat dat niet zomaar even gaat, is mij inmiddels wel duidelijk. Ik heb daarin ook nog een lange weg te gaan en ik doe dat niet alleen.

emoties
Is het ‘zen’ om je emoties te onderdrukken? Ik dacht het niet!

Je emoties zijn er

Uiteindelijk haalt het dus niets uit, dat gedans om die negativiteit heen, want in het leven gebeuren gewoon nare dingen en je gevoelens daarbij die zijn er toch wel. Misschien wat verdrongen naar achteren, subtiel verborgen achter jouw brede lach naar buiten. Maar intussen etteren ze onder die opgewekte oppervlakte keihard door en verzwakken je geest en lichaam. Net als positieve emoties zijn er ook negatieve emoties, zo simpel is dat.

Je zult altijd dat wat je meemaakt moeten verwerken. Als je dat niet doet, dan wordt het een brij ellende waar je niet meer doorheen kunt kijken, met alle gevolgen van dien.

Werken aan je beerput

Door je bewust te zijn wanneer je zo’n bypass dreigt te maken kun je voorkomen dat je voor jezelf zo’n beerput aanlegt. Want het leegscheppen van dat ding, dat is geen pretje. En bovendien, waarom zou je jezelf niet toestaan alle emoties gewoon te ervaren? Daar zijn ze immers voor? Die gevoelens die horen gewoon bij het leven en ze vertellen wat over jou. Hoe jij je voelt, hoe jij het leven ervaart. Over je grenzen, over wat je wilt en wat niet.

We leven tegenwoordig vaak in de waan dat alles maar leuk en aardig moet zijn, maar zo is het leven domweg niet. Er gebeuren gewoon nare dingen, bij iedereen. Als je moet lachen om iets vrolijks, dan mag je toch ook huilen van verdriet? Of boos zijn omdat iemand je kwaad doet? Of boos en verdrietig zijn omdat je leven je voor de mal houdt en je liefsten wegneemt? Sta jezelf die gevoelens alsjeblieft toe!

Alle gevoelens mogen er zijn

Als je jezelf toestaat te voelen, te doorleven, en te accepteren dat je gesteund wordt daarbij, dan wordt het verwerken van narigheid een stuk makkelijker. Zeker als je het verwerkt op het moment dat het gebeurt en niet jaren later, waardoor je misschien de opmerkingen krijgt ‘ben je daar nu nog mee bezig, het is al jaren geleden?!’, terwijl het voor jou nog steeds voelt als vandaag…

Sta eens een poosje bij jezelf stil. Bekijk hoe je je voelt en of je ook de neiging hebt gehad, nog steeds hebt of voelt, om negatieve emoties uit de weg te gaan. Neem ze eens op en bekijk ze. En neem ook de tijd om ze te voelen. En als het er te veel zijn, of je vindt het eng? Vraag dan om begrip. Vraag om hulp. Wees eerlijk naar jezelf en naar buiten toe.

De Gans

emoties
Lees elke pagina van je eigen boek

Mooi Leven, by De Gans vliegt ook op Facebook, gakt op Instagram en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest. De Gans vliegt heel soms over Twitter.

24 thoughts on “Vul jij een beerput met je negatieve emoties?

 1. Zet me aan het denken …………..
  Toch ben ik er van overtuigd dat het een het ander niet bijt. Tijdens het verwerken van wat er in de beerput zit, hoef je die positieve houding echt niet aan de kant te schuiven, die kun je afwisselen. Ik kan alleen verwerken als ik terug kan grijpen op het positieve, zeker de zwaardere dingen uit mijn verleden zijn alleen zo te verwerken en te dragen. Juist dat evenwicht houd mij in leven en die positiviteit heeft wel gemaakt dat ik er nog ben.
  Tuurlijk, weglopen voor narigheid is niet goed, daar doe je jezelf te kort mee. “Een goede therapeut is die die je met een positief gevoel na een sessie de spreekkamer laat verlaten” , dat heeft een collega van mij, die zelf psycholoog is wel eens gezegd, en dat kan ik alleen maar beamen.

  1. Dat ben ik volledig met je eens! Zeker brengt het positieve verlichting met zich mee. Maar daarmee alles volledig proberen te bedekken, wat veel mensen doen, dat werkt de andere kant op. Dan is positiviteit een luchtig dekentje waarmee je gewoon je ellende bedekt omdat je die niet durft te voelen of te doorleven. Of op een andere manier gevoelens die je als ‘negatief’ ervaart probeert de negeren. Door je te richten op een intellectuele benadering van de zaken of juist op een spirituele manier, waar die ‘spiritual bypass’ in dit geval op slaat. Als je alles maar wegredeneert, op wat voor manier dan ook, dan kom je er ook niet. Maar ik zal zeker de laatste zijn die zegt dat je geen positieve inslag mag hebben om overeind te blijven. Mooie benadering van je collega, het streven iemand met een positief gevoel de spreekkamer te laten verlaten… Ja, dat klopt volledig!

 2. Dit komt me wel bekend voor. Dacht dat ik alle dingen zoals het verlies van mijn kinderen ook wel een plaatsje gegeven had en ga/ging best positief door het leven totdat ik een kleindochter kreeg en opeens mijn verleden weer helemaal terug kwam en dat is best moeilijk om mee om te gaan. Ik zou het dolgraag anders willen.

  1. Ik denk dat het verlies van kinderen nooit helemaal ‘een plaatsje krijgt’. Dat is zoiets heftigs… Wij merkten ook bij mijn schoonmoeder dat het verdriet om het verlies van haar oudste zoon sterker werd toen de onze geboren was. En hij lijkt er ook nog eens heel erg op… Het werd voor haar wel makkelijker naarmate hij wat ouder werd, dus dat geeft je misschien wat hoop…
   Ik hoop zoiets nooit mee te hoeven maken en wens je heel veel sterkte en liefs toe.

 3. Ja nou en of…. tot die beheersing mij uiteindelijk deed struikelen en ik een zeer pijnlijke smak maakte… toen pas besefte ik dat ik het al die tijd niet goed had aangepakt… levenslessen he?

  xxx

 4. Doet me erg denken aan begrippen die ik heb gehad tijdens de existentiele welzijn studie.
  Goed verwoord en dus goed artikel weer, lieve Marije.
  XxX

 5. Ik kende dit nog niet, maar inderdaad, zo gaat het wel. Ook ik maak mij er soms schuldig aan. Heel interessant log. Weer iets bijgeleerd! Waarvoor dank. Lieve groet X

 6. Heel erg goed en mooi geschreven. Ik ben zelf iemand die het wel lastig vind om de negatieve emoties te ondergaan. Of misschien vooral om erover te praten en het te delen. Het komt denk door negatieve ervaringen hiermee.
  Gelukkig lukt het me steeds beter om ook die emoties wel te voelen en heb ik een aantal vriendinnen nu waar ik goed mee kan praten. Heel fijn. Maar dan nog doe ik me wel snel sterker voor.

  1. Ik denk dat die negatieve ervaringen ermee ons mensen vaak in de weg zitten. Ik hoop dat ik mijn kuikentje leer om negatieve emoties niet als ‘negatief’ te zien, maar als een moment om iets te verwerken, te leren, of te doen… Het is ook lastig. Ik heb het ook niet geleerd en doe dat nu alsnog, terwijl ik massa’s grijze haren bij mijn slapen zie verschijnen 😉
   Als je maar begint om je niet sterker voor te doen naar jezelf. Dat is al een hele stap. Liefs.

 7. Wat een mooie post! Ik kende de term ‘spiritual bypassing’ niet, maar het verschijnsel ken ik wel. Hoewel ik ook wel ben van: erdoorheen gaan in plaats van eromheen. Ik word zo moe van al dat positieve denken, net alsof het verkeerd is als je niet zo positieve gevoelens hebt. Tijdens het lezen van je post moest ik denken aan ‘composteren’. Je moet je negatieve ervaringen verwerken en omzetten in iets waar je verder mee kunt. Want ik ben na jaren tot de conclusie gekomen dat de nare ervaringen je ook gemaakt hebben tot wie je nu bent. Een rijk mens, in staat tot compassie met anderen die nare dingen meemaken. Vergeet dat niet! Lieve groet, Judy.

  1. Dank je wel! Ik ken de term ook nog niet zo lang, maar hij was me wel meteen duidelijk! Ik ben ook van er door heen, maar toch deed ik dat nog met oogkleppen op. Zo van ‘ik moet er toch door heen, dus laat ik er maar het beste van maken’. Zelfs daarin passeerde ik nog wel eens een beer die me ging achtervolgen 😉 Mooie metafoor noem je met dat composteren. Zo is het maar net. Inderdaad ga je er uiteindelijk wel iets mee doen. Al is het nog zo naar geweest. Zo ben ik ook deze blog begonnen. Dat had ik nooit gedaan als ik niet zo’n vreselijke zwangerschapservaring had, met daarna een groot deel van de wereld om me heen die totaal negeerde dat ik bijna was doodgegaan en mij en mijn gezin echt niet leuk heeft behandeld in de eerste levensmaanden van onze zoon. Als je zo op de richel hebt gelopen dan leer je heel erg veel over juist het leven en de liefde. Gelukkig heeft dat mij sterk gemaakt en ons als gezin heel liefdevol. Dat composteren is wel gelukt. Ik ga hem onthouden, dank je wel! Lieve groeten x

 8. Ieder draagt zijn zakje het ene al zwaarder als de ander. Maar er leren mee te leven dat is van belang. Zodat je er niet aan herinnerd wordt in je leven in je dromen in noem maar op. En emoties en gevoelens moeten er zijn. Ze zijn zowel goed als minder aangenaam. Maar daar kan je dan weer aan werken om ze aangenaam te laten aanvoelen en te voelen.
  Wat beschrijf je het weer goed in jouw woorden in jouw leven in jouw schaduw van je leven.

  Aum Shanthi

  1. Sommige mensen kunnen maar een licht zakje dragen. En sommigen krijgen zo’n zware en leven dan zo dat ik denk ‘hoe doe je dat?’ Die emoties horen er bij en ik vind het verdrietig als ik hoor hoe moeilijk het soms toch ook is. Dank je wel Bruno.

 9. Wat een sterke log!
  Ik heb ook zo’n beerput. Nadat het me de voorbije weken te veel werk, mede omdat ik in mijn werk probeerde weg te vluchten, stuurde een collega me een berichtje dat ik de poort naar mijn emoties moest dichtdoen want dat anders de deur wel niet meer dicht geraakte.
  Ik heb haar geantwoord dat ik het daar niet eens mee was. Dat mijn emoties zijn wat ze zijn en dat ze eruit moeten. Dat het geen nut heeft dat ik ze probeer te verdringen. Dat ik ze heb en ze moet ondergaan en dat ik ze eruit laat.
  Dus langzaamaan probeer ik ook mijn beerput te legen, maar ook ik heb nog een hele lange weg te gaan …

  1. Wat een onverstandig advies. Blij dat je het hebt genegeerd. Het is inderdaad de reactie van nu om emoties maar naar binnen te laten keren en niet te accepteren van elkaar om ze te zien. Jammer, zo jammer. En heel goed van je! Want je hebt genoeg te verwerken. Ik vind dat je het hartstikke goed doet! Mag je trots op zijn! Denk goed aan jezelf en doe nog maar een poosje rustig aan. Dikke knuff xx

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.