Vrouw zijn in dit tijdperk

vrouw

Vrouw zijn in dit tijdperk…..

Ik vind het zo makkelijk nog niet.

Waar pakweg zo’n 50 jaar geleden de Dolle Mina’s op de barricaden stonden om te pleiten voor meer gelijke rechten voor mannen en vrouwen, leven wij vrouwen vandaag de dag onder een bijna dwangmatige druk om ons volledig als een kerel te gedragen. Er gaat geen dag voorbij of ik lees koppen over ‘vrouwenquota’ of ‘glazen plafonds’ die wij, vrouwen, zélf moeten doorbreken.

Een vrouw is geen man

Bij vele bedrijven draait menig man zich op dit moment tevreden om in zijn directiestoel en geeft zijn efficiënte assistente onverschillig de opdracht om zijn koffie in te schenken. Terwijl zij, in sommige gevallen, een hogere opleiding heeft dan hij. Maar dat ligt niet aan hem. Zíj moet zichzelf maar eens bewijzen, meer uren gaan werken en zich lostrekken van haar gezin en haar kleverige vloer.

Wie mijn blog kent, weet dat ik me nogal eens onder druk gezet voel door de verantwoordelijkheden die vrouwen in onze huidige samenleving opgelegd worden. Zeker op de werkvloer is het bijna nooit genoeg. Meer uren, meer inzet, meer aanwezigheid… Maar voor vele vrouwen is het lang niet eenvoudig om al die ballen hoog genoeg in de lucht te houden. Spanningsklachten zijn vaak het gevolg.

Een vrouw is geen man. Lichamelijk niet, geestelijk niet en chemisch gezien al helemaal niet. Alleen al het fenomeen menstruatie, bijvoorbeeld. Dat beleeft ook elke vrouw heel anders. Waar ik vroeger soms flauwviel van pijn en dagen met migraine rondliep, had een vriendin nergens last van. Om van kinderen baren maar helemáál niet te spreken. Geen lijf is hetzelfde. Geen vrouw is hetzelfde.

Maar wat wel hetzelfde is op dit moment, is het enorme pakket met eisen dat collectief naar ons vrouwen toegeschoven wordt. Feitelijk worden we als hele mensheid over 1 grote, grove kam geschoren en wordt ons vrouwen feitelijk opgelegd om op de werkvloer en in het openbaar vooral niet te veel vrouw te zijn.

Lieve mensen in de wereld, dit past dus niet

Ik pleit voor meer differentiatie tussen ons mensen. Vrouwen zijn vrouwen, mannen zijn mannen. En we doen elk waar we goed in zijn. Laten we daarbij niet kijken naar het geslacht, de hormoonhuishouding of wat dan ook. We kijken naar de mens en wie die mens is.

Een vrouw is geen man en het is kortzichtig om van haar te eisen zich wel als man te gedragen.

Ik heb bijna 20 jaar in een mannenwereld gewerkt en dat beviel me doorgaans prima. Maar in al die jaren stond één ding mij behoorlijk in de weg: mijn vrouw-zijn. Dat is geen glazen plafond. Het heeft ook niets te maken met mannen- of vrouwenwerk. Het heeft alles te maken met het niet willen zien dat er verschillen zijn en dat daar dus ook andere behoeften uit voortkomen. Door die verschillen te accepteren, verbrijzelt dat glazen plafond en kunnen vrouwen zelf de rollen kiezen die passen bij wie zij werkelijk zijn.

Hiermee verbreek ik graag de glazen illusie van gelijkheid, die nog steeds onder velen van ons leeft. Vrouwen zijn niet gelijk aan mannen. Zij zijn wel volledig gelijkwaardig aan mannen.

De Gans

Kopfoto: ‘Uterus’ Een drijvend bloemblad in een vogeldrinkbad en mijn associatie met de baarmoeder, gaf uiteindelijk aanleiding tot bovenstaande gedachten…

vrouw

Niets meer missen? Volg De Gans ook op:
 

Wie is De Gans?

16 Replies to “Vrouw zijn in dit tijdperk”

 1. Ingrid Kretzer schreef:

  Mooi verwoord..

 2. Judy schreef:

  Eens! En de foto’s zijn allebei prachtig!

 3. joke_dev schreef:

  Zal het ooit?

 4. Vanessa schreef:

  Ik zie rondom mij vooral veel vrouwen die twee banen hebben: hun werk én het huishouden/gezin….. Op dat gebied zijn we erop achteruit gegaan, alle druk komt op één paar schouders terecht, met veel vrouwen die overspannen geraken of in een burn-out belanden…

 5. M e l o d y schreef:

  Amen en idem

 6. Kerst schreef:

  Een goed verhaal niks op Aan te merken prima Verwoord een lieve groet Kerst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Marije De Gans

#HOUDAFSTAND

BLOG

Leeggegoten

Gans beknopt: quotes

Mooi Leven in je mailbox?

Voer je mailadres in en vlieg mee:

Zoek een artikel of onderwerp

Privacy bij De Gans

Gevoelens van een ander

Translate this site

%d bloggers liken dit: