Wie vrede voelt van binnen…

Vrede….

“Kerstgedachten zijn overpeinzingen in vrede en welwillendheid”

…schreef vorige week Matroos Beek in dit prachtige stuk. Met haar wens erbij:

Ik wens de mensheid meer naastenliefde, compassie en welwillendheid.
Vrede volgt vanzelf.

En ik reageerde daarop met deze quote:

Wie vrede voelt van binnen, zal ook vredig zijn naar buiten…
Als we allemaal bij onszelf beginnen dan is er een heel groot doel bereikt.

Onvrede in de wereld.

Er is zoveel onvrede in de wereld. Onvrede in individuen zelf, in volkeren, en in de sociale kringen waarin men zit. Onvrede alom, hoe rijk iemand ook mag zijn, hoe veel iemand ook mag bezitten of hoeveel men juist ontbeert. Maar ze zijn niet van belang, al die uiterlijke zaken. Vrede komt niet van buiten. Vrede en dus ook onvrede, zit binnen in een mens.

Ik zie ze vaak, die mensen met onvrede. Boze trekken overschaduwen hun ogen, zelfs als ze lachen. Ze lachen ook niet echt, ze lachen óm, vanwége, of dóór. Maar niet vanuit een innerlijke vrolijkheid. Dit soort mensen heeft nauwelijks vrede om zich heen. Sommigen drijven zelfs mensen uit elkaar, organiseren conflicten. Niet eens per se bewust, maar vanuit een onopgeloste innerlijke onvrede die zij continue voelen en naar buiten spiegelen. Zij creëren onrust en onvrede op klein niveau, bijvoorbeeld in gezinnen, op het werk, of in vriendengroepen, maar ook in het groot… Kijk maar naar het toneel van de wereld wat daar gebeurt.

Innerlijke vrede.

Als je werkelijk vrede voelt van binnen, heb je niet de behoefte aan onvrede buiten je. Als je werkelijk die vrede voelt in je binnenste, dan draag je die naar buiten. Mijn ZoonVanZeven lacht uit zichzelf. Hij kan doodstil op de bank zitten en ineens vanuit zijn buik begint een gegrinnik. Een kriebelige, aanstekende vrolijkheid die zich in een stralende lach naar buiten barst waardoor ik vanzelf mee ga lachen. Hij is iemand die op vreemde dieren afstapt en spontaan vriendschap met ze sluit. Hij is iemand die een ander aankijkt en begrijpt, al is het nu nog in de hoedanigheid van ‘kind’. Zijn grote blauwe ogen zijn echter de ogen van een ziel die al heel veel heeft gezien.

 

vrede
Natuurlijke vrede

Echte vrede.

Soms ontmoet je die mensen. Mensen die echt zijn, puur en vredig van binnen. In hun omgeving vertoeven geeft je rust en vertrouwen. Die echte pure vrede, de compassie en de liefde die ik bij dat soort mensen ervaar is op elk vlak van het leven helend.

Het is niet moeilijk om vredig te zijn. Ik vind het persoonlijk wel moeilijk om die vrede te bewaren als ik mij door externe factoren onder druk gezet voel. Dan heb ik de tijd nodig om even tot mijzelf te komen, in rust en in vrede. Alleen.

Als we met elkaar afspreken, elk voor zich en ieder die dit leest, om die innerlijke vrede te ontmoeten, te bewaren en uit te dragen, dan volgt die echte, werkelijke vrede, inderdaad vanzelf.

De Gans

 

vrede
Het ritme van eb en vloed. Onverstoorbaar…

Alle foto’s in deze log zijn copyright byDeGans. Voor meer informatie verwijs ik naar de disclaimer op dit blog.


Niets meer missen van De Gans? Schrijf je dan in bij ‘Vlieg mee’ op dit blog en like mijn pagina’s op Instagram en Facebook. Zo geniet je optimaal van alle schrijfsels en belevenissen van De Gans.

De Gans gakt incidenteel op Pinterest en vliegt heel soms over Twitter.

10 thoughts on “Wie vrede voelt van binnen…

  1. Er zijn weinig mensen met innerlijke vrede denk ik. We willen meer meer meer. Ook door social media vinden de meeste de lat hoog liggen terwijl t gebakken lucht is. Maar de hele atmosfeer hier is zo drukp

    1. Social media is al helemaal geen maatstaf. En bovendien laagdrempelig om je onbehoorlijk te gedragen. Dat vind ik vaak zo jammer. Als mensen zich realiseren dat alles wat je nodig hebt voorhanden is dan wordt het al een heel stuk beter. En zeker niet telkens kijken naar wat de ander heeft en jij ontbeert. Daar word je nooit vredig van…

  2. Mijn innerlijke vrede is vaak ver te zoeken. Dat heb ik nu eenmaal en niet van een vreemde (mijn vader was ook zo). En ik zou wel heel graag willen dat ik van binnen meer rust had, maar wat je bent verander je niet zomaar. Behalve met een glaasje wijn trouwens…. 😉

    1. Dat glaasje wijn helpt tijdelijk wel ja haha! Ik heb van mezelf heel veel rust van binnen, maar heb me te veel mee laten slepen door externe factoren. Druk van buiten, eisen die opgelegd werden. Nu ik me gedistantieerd heb van dat alles voel ik die rust weer terugkomen. Heerlijk is dat. Soms raak je ook overprikkeld door al die indrukken die op ons worden afgevuurd. En het kan knap lastig zijn je daarvoor tijdig af te sluiten.
      Proost 😉

  3. Wat oprecht en mooi verwoord. Hier kan ik mij uiteraard helemaal in vinden… Vrede begint gewoon bij jezelf… als kind, net als jouw prachtige zoon, worden we in alle onschuld geboren. Het zou mooi zijn mochten we die nooit verliezen… dank voor de verwijzing naar mijn blog. Lieve groet ❤️

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.