Voor jullie ingevuld: de oudste dochter tag

Ik ben een oudste dochter.

Bij Kliefje kwam ik onderstaande lijst tegen van malle zaken die toegeschreven worden aan oudste kinderen, oftewel oudste dochters. Ik heb er lekker de tijd voor genomen en nu ook in het noorden van het land de vakanties voorbij zijn, wordt het tijd hem eens te posten.
Want ik ben er ook eentje, zo’n oudste dochter. Overigens ben ik ook de enige dochter van mijn ouders, maar heb een broertje dat ruim drie jaar jonger is. Tijd om eens te kijken of ik in het prototype pas:

Een oudste dochter heeft altijd haar werk op tijd af en komt nooit ergens te laat.

Ja. Simpel. Ik ben ontzettend contentieus, op het irritante af.

Een oudste dochter heeft een extreem verantwoordelijkheidsgevoel.

Helaas opnieuw schuldig. Was het maar wat minder. Ik ben echt niet verantwoordelijk voor de handel en wandel van…laten we eens een actueel voorbeeld nemen: Trump. Als hij weer zo’n ongenuanceerde, ongefundeerde uitspraak over bijvoorbeeld het klimaat doet, wat mij na aan het hart ligt, dan voel ik mij vreselijk verantwoordelijk en zou zijn gebrekkigheid op dat vlak maar al te graag compenseren.

Belachelijk. Ja. Maar helaas is het zo. Ik ben aan het oefenen in het nemen van minder verantwoordelijkheid. Ook omdat ik voor mijzelf de lat heel hoog heb liggen, verwacht ik dat ook bij een ander. Teleurstellingen gegarandeerd!

Oudste dochter tag
Bron: Pixabay

Een oudste dochter is nogal overheersend en is een controlfreak.

Ik weet niet of ik overheersend ben. Maar ja, ik ben een controlfreak. Dat klopt. Ik ben bang dat zaken helemaal mis gaan als ik vooraf niet herhaaldelijk tot in de puntjes heb nagekeken of alles wel in orde is.
Overheersend? Herken ik persoonlijk niet. Ik zou wel graag wat meer op mijn strepen kunnen staan in gezelschap zodat er niet zo vaak dingen gebeuren die ik eigenlijk helemaal niet wil. Want dat is in mijn leven een vervelende valkuil waar ik nog niet mee om kan gaan. Mensen doen vaak dingen bij mij, in mijn leven, zelfs vóór mij, die ik helemaal niet wil. Als ik wat overheersender was geweest dan kon ik misschien wat makkelijker van me afbijten zodat er in mijn leven minder vaak dingen gebeuren die soms behoorlijk vervelend aflopen.

Een oudste dochter bemiddelt graag zodat er geen onderhuidse spanningen zijn. 

Ik ben een enorme bemiddelaar. Op mijn werk wist ik ieders standpunt bij conflicten omdat mijn telefoon regelmatig roodgloeiend stond bij intercollegiale drama’s. Ieders visie en verhaal werd in mijn kantoor uit de doeken gedaan. Ga dan maar eens bemiddelen…op de werkvloer. Ik houd niet van, stoken, roddelen en kwaadspreken over een ander en vaak vind ik mensen dat wel doen. Op mijn werk vond ik dat soms behoorlijk lastig!

Ook privé bij diverse conflicten belt men vaak bij mij aan. En ik kies dus echt geen partij. Ik wil gewoon iedereen prettig laten samenleven, in paix en vree…. Meestal houd ik anderen ook niet verantwoordelijk voor het falen of een wandaad van een ander. Ik zie iedereen apart. Tenzij iemand ‘partij meent te moeten kiezen’. Dan hoor je gewoon bij kamp a, b, c of x en scheer ik die mensen als groep allemaal over één kam. Bij partij kiezen is er overigens ook geen bemiddelen meer aan. Dan ga ik me met nuttiger zaken bezighouden en zoek je het maar uit zonder mijn interventie 😉

De oudste dochter tag
“Arora” Bron: Pixabay

Een oudste dochter neemt gemakkelijk de leiding.

Die klopt echt helemaal niet. Ik vind het vreselijk om in de schijnwerpers te staan en het middelpunt van de belangstelling te wezen, noch om mensen te vertellen wat ze ‘moeten doen’. Ik neem niet graag de leiding, daar ben ik ook bij lange na niet zelfverzekerd en overheersend genoeg voor hahaha!

Een oudste dochter is soms nogal bazig.

Bazig? Ik zou het niet weten. Het zou kunnen, maar het is in het geheel mijn bedoeling niet. Ik weet wel wat ik wil en ben ook heel erg van de ethiek en ‘zo heurt het eigenlijk’. Ordinair, onethisch of onfatsoenlijk gedrag vind ik verschrikkelijk en als dat gebeurt dan zal ik het diegene laten weten ook!

Ik behandel alle mensen met respect, maar verwacht dat dus ook terug. Geef ik jou respect, maar geef je mij dat niet retour, dan heb je aan mij best een kwaaie denk ik en dan kan ik flink uit mijn slof schieten. Hoe oud, groot, klein, sterk of zwak iemand ook is, respectloos gedrag doe ik niet aan mee en dan meld ik het de betreffende persoon duidelijk. Niet iedereen is daarvan gecharmeerd, overigens. Maar dat zal mij een worst wezen. Als je je niet fatsoenlijk kunt gedragen in mijn omgeving dan keer ik je mijn rug toe en zoek je het zelf maar uit. Als dat bazig is dan ben ik bijzonder bazig 🙂

De oudste dochter tag
Wie neemt de leiding? Bron: Pixabay

Een oudste dochter wil altijd alles goed doen.

Helaas ook hier schuldig. Ik wil alles nog beter doen dan goed. Perfectie van de hoogste orde, dat leg ik mijzelf op en dat remt mij enorm. Niets menselijks is perfect en daar moet deze mensendame nog aan wennen.

Een oudste dochter heeft de neiging om een beetje jaloers te zijn op haar jongere zus of broer.

Nee. Ik doe niet aan jaloezie. Belachelijk.

Een oudste dochter is vaak nogal serieus (serieuzer dan broers en/of zussen).

Ja. Maar is deze vraag niet een andere verpakking van ‘wil alles goed doen/perfect/heeft enorm verantwoordelijkheidsgevoel’ etc?

Ik ben heel serieus en het is mij niet snel goed genoeg. Al houd ik wel heel erg van lachen, grappen en grollen. Maar ik moet toegeven: hierin is mijn broertje absoluut mijn meerdere!

Een oudste dochter twijfelt altijd aan zichzelf: “Doe ik het wel goed genoeg? Straks kan ik het niet”.

De meeste antwoorden + diverse posts van afgelopen jaar in het Engels en Nederlands, betreffende het ‘am I good enough’ verhaal, spreken hier voor zich denk ik. Ik twijfel enorm aan mijzelf en hoewel er een lichte verbetering in het vat zit, is er nog veel werk aan den winkel!

Dit was m dan! Wie neemt hem over?

De Gans.

De oudste dochter tag
Bron: Pixabay

Meer tags lezen van De Gans? Klik hier.


Volg je Mooi Leven, by De Gans ook al op Facebook?
De Gans gakt ook op Instagram en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest. De Gans vliegt heel soms over Twitter.

18 thoughts on “Voor jullie ingevuld: de oudste dochter tag

 1. Ik ben ook oudste dochter. ’t Is te zeggen .. ik ben de oudste.. de jongste is een broer 🙂
  Heel wat dingen kloppen echt! En zijn ook op mezelf van toepassing 🙂

  1. Ik moet bekennen dat ik m voor de vakantie al heb ingepland. Beetje spreiding van de berichten wegens vakantieluiheid
   Het zóu best eens kunnen….misschien

 2. Hé Marije, fijn om weer van je te horen. Ik ben ook een oudste dochter. Gelukkig is de tijd mij gunstig gezind en hebben ik kunnen oefenen om hier en daar wat scherpe kantjes bij te slijpen. Of zo hier en daar wat weg te strepen tegen elkaar.

  1. Heerlijk genoten van vakantie in Zuid Frankrijk! Ik moet me nog bij iedereen bijlezen maar neem daarvoor de tijd. Dat wegstrepen vind ik ook wel een ideetje!

 3. Het goed, niet goed genoeg bevonden te worden is een universeel iets denk ik. Het vindt volgens mij zijn oorsprong in de hunkering naar erkenning die begint met een verwachting naar erkenning en daar zit de kiem volgens mij. Als je de verwachtingen in andere mensen wat bijstelt zal je het niet zo belangrijk meer vinden wat ze van je vinden. Maar dat is de theorie. In de praktijk is het mijn grootste valkuil. 🙂

  1. Precies wat je zegt Jan. Het zit ook wat in de mens algemeen denk ik. Als ‘kuddedier’ is het belangrijk om bij elkaar te passen. Het is belangrijk om niet te hoge verwachtingen te hebben. Niet in een ander, maar ook niet van jezelf. Je bent en blijft een mens

 4. Ik ‘lijd’ er ook aan. Ik kreeg en nam als kind en als volwassene verantwoordelijkheden die niet de mijne zijn. Moest problemen oplossen en de boel ontmijnen waar zowel mijn ouders als mijn zus bommen gooiden of hun kop in het zand staken. Tegenover hen ben ik er uit zelfbehoud mee gestopt.

  1. Dat heb je goed (dapper!) gedaan Anna. Maar wel heel erg dat je dat moest doen. Maar jezelf laten kapotmaken door irreële eisen van anderen hoeft niemand te accepteren.

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.