Volwassen word je door te leven

Een gedachte die de afgelopen weken telkens rondging in mijn hoofd… Volwassen worden leer je zeker niet op school. Heel veel mensen zijn bijzonder volwassen, maar leerden dat niet op school… Sommige mensen zijn misschien wel volledig volgroeid, maar bepaald niet volwassen. Sommigen zelfs niet terwijl ze toch best hooggeschoold zijn. Scholing en levenswijsheid blijken eigenlijk twee totaal verschillende dingen.

Je leert uiteindelijk het meest in het leven. ‘De School des Levens’ volgens velen. Eigenlijk noemen de wijste mensen die ik ken het leven als belangrijkste leerbron.

Natuurlijk leer je heel erg veel op school. Belangrijke vakken, gewoontes en ontwikkelingen die in onze economistische maatschappij echt onontbeerlijk zijn. Hoe meer je naar school gaat, vervolgopleidingen en cursussen doet en diploma’s haalt, hoe beter geschoold je bent. En daar heb je heel veel aan deze tijd. Dus doe dat ook vooral.
Maar dat wat je leert van het leven, wat je jezelf toestaat om te leren, dat is buiten het fenomeen onderwijs toch echt het allerbelangrijkst. Drink dat leven in, pak al die prachtige lessen en geniet van elk moment. De meest kleine, zelfs bijna onbenullige gebeurtenissen, hebben vaak een heel oude wijsheid of levensles in zich. Neem die lessen mee en loop daar niet voor weg. Dan word je wijs.

En echt mens.

Alle liefs en heel veel wijsheid van Hans de Gans ♥


Mooi Leven, by Hans de Gans heeft ook een pagina op Facebook, ik zou het heel leuk vinden als je me ook daar wilt volgen.
De quotes van de Gans kun je vinden op Instagram en Pinterest.

 

5 thoughts on “Volwassen word je door te leven

 1. en je moet niet bang zijn om fouten te maken.. daar leer je namelijk ook heel veel van en kun je zelfs wijsheid door vergaren:)
  Het is soms moeilijk je kinderen fouten te laten maken, we willen ze zo graag beschermen, maar het beste wat we kunnen doen is de touwtjes wat verder laten vieren en ze zelf alles laten ontdekken.
  Die rots zijn die ze soms nodig hebben, het net om ze op te vangen en in hun zicht blijven voor het vertrouwde.

  1. Mijn zoon vindt het ook zo erg om fouten te maken. Vooral sinds hij naar school gaat… Ik zeg hem telkens weer dat het niet erg is om fouten te maken. Zelfs niet als je er niet van leert. Sommige dingen kun je gewoonweg niet zo goed en het beste wat je dan kunt doen is stoppen er teveel energie in te steken. Ik zeg hem ook altijd: probeer het maar…als het niet lukt dan vang ik je wel weer op <3 'Het Geeft Niet'...

 2. Een wijs bericht. 🙂
  Sommige kinderen zijn voor hun leeftijd heel volwassen. Terwijl sommige volwassenen voor hun leeftijd heel kinderlijk kunnen zijn. De functie die men bekleedt is inderdaad geen garantie voor volwassenheid. 🙂
  Het is dan ook fout om neer te kijken op iemand die een “lagere” functie bekleedt. Het zijn niet altijd de meest wijze mensen die de “hoogste” functies bekleden.

  Vriendelijke groet

 3. Ik denk ook dat je volwassen word door de dingen die in je leven gebeuren. Maar dat je wel ‘volwassen worden’ moeten willen. Ik bedoel veel mensen hebben problemen met ‘volwassen worden’ omdat ze de verantwoordelijkheid die hiermee gepaard gaat niet aankunnen en daardoor mensen ook zo veel psychische problemen hebben. Want echt kind kunnen zijn is heerlijk! Nu dit is allemaal mijn visie. Ik denk daarom ook dat wanneer je je kind kunt blijven voelen en ook het volwassen zijn, met al zijn verplichtingen, aan kunt; je een perfect leven kan hebben.

  1. Ik denk dat sommige mensen tegenwoordig in de maatschappij ook wel wat te veel verantwoordelijkheden opgelegd krijgen. Dat hou je op den duur niet vol… We mogen best wat meer naar elkaar luisteren op dat vlak. Ik zie veel mensen om mij heen omvallen omdat ze simpelweg te veel moeten doen zonder dat ze echt naar zichzelf mogen luisteren en even tijdig gas terug kunnen nemen. Elastiek knapt vanzelf als je er te lang hard aan trekt. De balans tussen het kind in jezelf toelaten en tegelijk die levenslessen indrinken is zo belangrijk.

Gak mee en plaats hieronder je reactie,