Verwachtingen voor het nieuwe jaar?

‘Deel je verwachtingen voor het nieuwe jaar’,

…adviseerde een social media platform mij deze week opgewekt.

Ondanks mijn meestal redelijk genuanceerde wijze van schrijven, denkt mijn brein vaak iets directer. En dat gebeurt zeker in reactie op dit soort geneuzel.
‘Wat nou verwachtingen! Ik heb geen verwachtingen! Verwachtingen zijn kut!’, dreunde mijn hoofd.

Hoewel bepaald geen ganzelijke schrijfwijze, heeft mijn hoofd wel degelijk gelijk op dit punt. Elk jaar opnieuw gooien we mekaar dood met allerhande doelen, verwachtingen en immens hoge eisen voor het nieuwe jaar. Groot, groter grootst, zijn onze goede voornemens.

Moedeloos

Het is om moedeloos van te worden. En dat worden we dan ook met z’n allen. Want we kunnen wel een enorme stapel goede bedoelingen hebben, het leven slaat om de haverklap een heel andere route in dan voorzien, waar geen van die gestelde doelen ook maar van enig nut kan zijn. Dus slingeren we ze maar al te vaak binnen een paar weken weer terug op de plank in het doosje ‘december’. En nemen ons voor: ‘de volgende keer beter’.

Geen verwachtingen meer

Al jaren geleden ben ik begonnen geen verwachtingen meer te koesteren. Tot voor kort koesterde ik enkele jaren zelfs slechts angsten. Als je jaar na jaar dierbaren verliest, en daarbij je eigen gezondheid met de snelheid van het licht ziet kelderen, dan word je angstig. Het is behoorlijk eng om je te realiseren dat je heel veel niet meer kunt, terwijl je nog zo graag wilt. En dat je heel veel van je moeilijkheden niet langer kunt delen met juist diegenen die je zo dierbaar zijn en je zo intens hadden kunnen begrijpen en adviseren op dat vlak.

Tegelijk bracht het mij ook met beide benen op de grond. Het leven bestaat nu eenmaal niet uit voornemens en verwachtingen. Begrijp me goed, we mogen ze wel hebben, ik verbied het niemand ook, maar de dagelijkse kost is dikwijls zo heel anders. Zelfs in één minuut kan je hele bestaan er weer totaal anders uitzien.

Hoop

Ik verwacht niets. Niet van mijzelf, niet van een ander. Maar ik hoop wel! Ik hoop dat we liever worden voor elkaar. Ik hoop dat we wat beter en rustiger nadenken voordat we allerlei woorden naar iemand anders zijn hoofd slingeren. Ik hoop dat we wat genuanceerder worden. En ik hoop dat er elkaar weer wat meer gaan zien. Dat we elkaar gunnen om te groeien en om goed te worden in iets, ook al kunnen wij dat zelf niet. Dat geldt naar mensen, naar dieren en naar de aarde. Ik hoop dat ons land weer wat menselijker wordt. Minder regels. Meer mensen.

Ik heb dus geen verwachtingen. Maar ik heb wel hoop. En daardoor ben ik zelf behoorlijk gelukkig en heb niet langer het gevoel dat ik faal.

Wat heerlijk.

De Gans

Verwachtingen
Elk pad loopt anders. Je gaat er met bepaalde verwachtingen in. Maar worden die ook waargemaakt als je het pad af loopt?

Mooi Leven, by De Gans gakt ook op Instagram, vliegt over Facebook, en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest. De Gans lanceert heel soms een berichtje op Twitter.


Wie is De Gans?

18 thoughts on “Verwachtingen voor het nieuwe jaar?

 1. Ergens ontdek ik toch telkens weer dat hoop sowieso (soms kleine, soms te grote) verwachtingen schept.
  Ook al blijf ik dromen van minder verwachtingen, dan word je minder ontgoocheld.
  Maar hoe je dat waar maakt, is en blijft me een raadsel.

  1. Hoop gaat inderdaad wel hand in hand met verwachtingen. Maar hoop doet ook leven en dat is ook belangrijk. Als je maar niet wilt dat alles gaat zoals je hoopt. Beide benen op de grond en accepteren dat het soms heel anders loopt dan je wilt.

 2. Ik besef dat te hoge verwachtingen enkel ontgoocheling kunnen inhouden. Anderzijds zie ik niet in hoe ik verwachtingen kan vermijden. Die zijn er gewoon en groeien in stilte in mijn hoofd. Ook al weet ik dat….

 3. bij mij is het iets anders, ik ben behoorlijk ambitieus denk ik, en dat merk ik ook de drive om nog iets in mijn leven te doen, ondanks alles – gezondheid – de ogen die sterk achteruit gaan – en de intensiteit waarmee we ons kuiken opvoeden en meemaken, en idem voor mij, dat zullen we hier gewoon moeten worden.
  ik heb in die zin geen verwachtingen, omdat ik de ‘verwachtingen’ en doelen maak vanuit de kansen die ik aangeboden krijg vanuit mijn talenten kan ‘transformeren’…
  net zoals jij heb ik veel hoop en ook veel liefde in mijn leven, ook al staan we voor de harde realiteit met ouders en moeders en …
  het leven zoals het is, maar dan even net anders dan …
  Life is life na na na nana…

 4. Lieve marije wat is dit weer in mijn straatje. Ik heb ook geen verwachtingen maar hoop op een beter jaar dan 2018 en die hoop hou ik vast dag na dag. Verwachtingen daar word je in teleurgesteld , door jezelf maar zeker door anderen. Ik verwacht daarom niets van anderen dan word je ook niet teleurgesteld. Ik heb dat vaak genoeg meegemaakt en ben daarmee gestopt.
  Voor mij voor jou een hoopvol jaar, liefs Hennue

 5. Hm… ik weet het niet hoor, maar geen verwachtingen hebben klinkt in mijn oren toch wat ernstig (negatief vind ik een te zwaar woord). Alhoewel de definitie van verwachting is ‘de aanname of HOOP dat iets ook werkelijk plaats gaat vinden’. Het verschil tussen beide woorden zal liggen in je reactie: accepteer je de uitkomst, of ben je teleurgesteld?

  1. Dat is ook zo. Een paar jaar geleden was het voor mij inderdaad negatief. Nu is het meer een ‘openstaan voor’, in hoop. Dat maakt mij voor mijn gevoel heel vrij.

 6. Je hoort het zo vaak van mensen. Doelen stellen verwachtingen voor het nieuw jaar nemen. Maar als je op een moment in het jaar hen gaat vragen en hoe is het met je doelen dan haken ze al snel af.
  Ik zal nooit zoiets doen. Want je moet het uit gevoel doen en niet op een dag doen die 365dagen duurt.
  Niets verwachten niets hopen dan pas komt het op je pad. En zal je geen teleurstellingen kennen als iets niet haalbaar is.
  Zoals je schrijft in een jaar kan heel wat veranderen en emoties geven. En ook daar moet je rekening mee houden als iets dan niet echt gegaan is zoals je het zou willen.
  Van dag tot dag leven en de dag nemen zoals hij komt en daarvan genieten.

  Aum Shanthi

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.