Verkiezingstijd. Mijn stem…

Mijn stem…

Het is weer verkiezingstijd. Ooit wist ik precies op wie ik wilde stemmen en ook waarom. Ooit was ik zo’n politiek dier vol idealen, vurig campagnevoerend op straat.

Die tijd is geweest

Helaas worden tegenwoordig de idealen van vele politieke partijen en hun kiezers achteloos opgeofferd aan wat ik noem, de zieltjeswinnerijfabriek. Sommige partijen blijven bij hun standpunten en geven blijk van karakter. Maar steeds vaker zie ik politieke poppetjes zo hoogdravend en gekunsteld bewegen, dat ik me afvraag wat het doel is geweest bij het oprichten van hun partij. Ik voel vaak veel belangen, maar het landsbelang, of dat van het volk, dat voel ik niet.

Het uitkramen van ongenuanceerde statements of provocerende oneliners om aandacht te krijgen, het gezwalk, het geflirt van partijen in het midden van het spectrum, die, afhankelijk van het politieke klimaat onder de kiezers een stapje naar links, of naar rechts doen, een likje naar boven en een geniepig trapje omlaag… Ik heb er zó schoon genoeg van. Het midden is, politiek gezien, op dit moment geen wezenlijke positie. Het is een lullige, strategische plek vanwaar je snel kunt bewegen van punt ‘gevarenzone zetelverlies’ naar de afdeling ‘kans op meer zetels’. Alsof er een analist achter de schermen zit die kansberekeningen maakt op basis van de inhoud van het partijprogramma ten opzichte van een minimum aan gewenste zetels. Ongeacht de oorspronkelijke waarden van de partij.

Geen keuze

Ik vind het jammer. Het lijkt zo zwart-wit te worden allemaal. Ik vind dat geen keuze. Waarheen gaat nu mijn stem?
De idealen van mijn hart, met alle nuances die ik voel, zijn bij geen enkele partij meer terug te vinden. Harmonie. Met elkaar. Met de aarde. Gebruiken wat zij geeft, teruggeven, of niet nemen wat we niet nodig hebben en dat alles in balans met elkaar. Respect, vrijheid, oprechtheid, gelijkwaardigheid. In deze tijd moet je wat opportunistisch zijn, anders red je het niet. We hebben geld nodig, want we hebben ons laten gijzelen door economie. Een economie die we zelf hebben gemaakt, maar die ons nu op bijna alle vlakken dwarszit en onnodig beperkt.
Maar zo ver als me dat lukt, zal ik mijn eigen leven inrichten conform mijn persoonlijke idealen.

Idealist? Nee…

Toch ben ik geen idealist of radicalist. Ik ben bijvoorbeeld geen veganist of vegetariër. Sommigen zouden mij flexitariër noemen, maar dat vind ik onzin. Ik vind dat je alles met mate en respect zou moeten gebruiken. En vooral bewust gebruiken. Dan is het nooit teveel. Ik dank het dier dat ik eet maar kies ook bewust voor vleesloze dagen.

Ik stook hout. In een verantwoorde kachel met een enorm filtersysteem. Die pure warmte van een haardvuur is zo veel fijner voor pijnlijke lijven dan de kilte van een cv. Ik ben tegen het rücksichtslos kappen van bomen, ik wil juist ruim voldoende aanplant om van en mee te leven. Ik wil een windmolentje bij mijn huis om mijn eigen energie op te wekken (wie wil dat met mij delen?) maar geen grote ruisende joekel boven mijn tuin. Voordat ik de auto pak denk ik goed na, maar heb geen geld voor een Tesla. Ik houd niet van massaproductie maar wel van de kringloopwinkel. Bovendien heb ik een hekel aan de slechte kwaliteit van spullen die tegenwoordig te koop zijn. Ik koop niet om weg te gooien en opnieuw te kopen.

Bewust leven

Bewust leven, met aandacht en dankbaarheid voor wat je gegeven wordt. En een ander vooral niet opleggen hoe hij of zij ‘moet’ leven. Heel vanzelfsprekend vind ik dat.

Gewoon bescheiden, een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk, met een continu bewustzijn van onze relatie met de aarde en alles om ons heen wat leeft. En liever niet gegijzeld door geld of macht…

Dat vind ik geen idealen. Dat vind ik normaal.

De Gans

En oh ja, geachte politieke kopstukken, nieuw en oud: ik laat me zeker niet verleiden door doorzichtige flirtaties met  de linker- of de rechterflank, of markante uitspraken die heel toevallig nu zorgen voor publiciteit. Ik volg niet jullie, maar mijn gevoel.

 

stem
Nederland is zo mooi…

 

Mooi Leven, by De Gans gakt dagelijks op Instagram, vliegt soms over Facebook,
en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest. De Gans lanceert heel soms een berichtje op Twitter.


Wie is De Gans?

16 thoughts on “Verkiezingstijd. Mijn stem…

 1. In mei hebben we hier ook verkiezingen en voor het eerst in jaren twijfel ik. Wij waren altijd voor het midden maar die doen te weinig. Ik neig nu naar groen …

 2. Qua politiek hou ik me niet zo bezig. Want bepaalde partijen zullen altijd samen gaan.
  Ik hou me heel weinig bezig met duurzaamheid. Want vaak is het niet haalbaar en haal je niet echt een rendement eruit of dit na heel wat jaren.
  Wel ben ik begaan met onze aarde. Maar spreek me dan ook weer niet van de opwarming. Want dan zouden ze beter minder beton gebruiken en parken en groen behouden.

  Aum Shanthi

 3. Ik ben ook erg voor milieuvriendelijk en de natuur. Ik volg de debatten niet op tv, vroeger wel maar net als jij ben ik afgehaakt. Ik kies voor de meest natuurvriendelijke partij, dan weet je wel welke.
  Over houtkachels: blij te lezen dat je er een filtersysteem op hebt. Want de rook is zeer schadelijk voor de gezondheid, ik heb zelf regelmatig last van houtkachels van anderen. NIet iedereen stookt verantwoord. Maar er valt niet tegenop te strijden, voor mij helaas.

  1. Toen we in mama’s huisje woonden stookten we de haard niet, ook al hadden we er wel eentje, dat was inderdaad geen doen in een woonwijk. Hier in ‘het niets’ waar de buren ver weg wonen en zelf ook stoken gaat het prima. Kan me voorstellen dat het heel akelig is in de winter als iedereen lekker een vuurtje stookt. Of mensen die hun sloophout in de kachel gooien. Die giflucht is vreselijk. Ik vind het lastig om een keuze te maken in een alternatief voor gas. Wacht de ontwikkelingen nog even af want met ons oude huis is niet alles even eenvoudig. Groen willen leven is makkelijk, maar het doen tussen alle mogelijkheden en regels door is lang niet eenvoudig 🙂

 4. Mooi blog en ik ben het met je eens, het zou allemaal gewoon moeten zijn wat je noemt.
  De politiek heeft te leiden van de versplintering, zolang er geen hogere kiesdrempel komt lastig blijken een coalitie te vormen die “iets kan”! Stemmen heeft op dit moment eigenlijk weinig zin omdat iedere partij wel iets heeft waar ik het helemaal . Op z’n best krijg je met mee eens ben, en ook iedere partij heeft zaken waar ik faliekant tegen ben en er is bijna geen afweging te maken wie er met wie een regering gaat vormen. en dus hebben we er geen invloed op d.m.v. een stem.

  1. Dat dus… Dan lees ik het programma en denk ik ‘oh ja, prima’…totdat ik de keerzijde van de medaille zie, of ik kom verderop een standpunt tegen waar ik het echt to-taal niet mee eens ben… En dan weer terug naar af…

 5. Ik ben graag bezig met het zoeken naar meer milieuvriendelijkheid hier thuis. Afval wordt gesorteerd, ecologische schoonmaakproducten, geen vlees en biologisch geteelde voeding. Ook naar het alternatief voor gas. Vorig jaar hebben we een deel infraroodverwarming aangelegd, maar nu moeten we 1100 euro bijbetalen voor stroom . De offertes voor zonnepanelen vliegen ons nu om de oren. We kijken en zoeken wat we best doen. Er staan hier ook al twee pelletkachels waarvoor we subsidie kregen (duurzame energie). We leven zo groen mogelijk.. steeds meer… alleen moeten we de politici nog overtuigen… Zo’n gevoel heb ik… Ik kocht een andere wagen. Elektrisch kon niet want er zijn hier nergens laadpalen + zag je de prijzen al voor zo’n wagen? Zonder wagen raak ik niet op mijn werk. Enz… Ik stem voor degenen die het meest voor mijn duurzame wensen opkomen. Groene groet.X

 6. Ik probeer vooral bewust vriendelijk naar de aarde én zijn medebewoners toe te leven.

  En ja, ik maak fouten, op elk vlak, maar je best blijven doen is hét belangrijkst. Hiermee win ik geen stemmen, noch tover ik schitterende oneliners te voorschijn.

  Mooie én inspirerende log!

 7. Wij lijken op elkaar.

  Ik bezit 1 winddeel van de Windmolen het Rode Hert bij Culemborg.
  Ik ben gestopt met het eten van dieren, maar verlang dat niet dwingend van anderen.

  Omdat ik in Amsterdam woon heb ik geen auto nodig, maar ik begrijp dat anderen wel een auto nodig hebben.

  Met sloop- en zwerfhout stook ik soms een vuurtje in mijn tuin. Maar mijn huis heeft nog een klein beetje aardgas nodig. Volgend jaar wil ik volledig aardgasvrij leven.

  Campagne voeren doe ik niet meer. Maar mijn politieke partij kan nog steeds rekenen op mijn stem.

  Zo wens ik jou ook weer een tevreden politieke keuze.

  Vriendelijke groet,

  1. Ik ben er bijna uit Rob. Denk ik Waar wij wonen is iets op wielen nog nodig. Of met vleugels. Maar dat is te milieubelastend dus kan ook niet We zijn op zoek naar aardgas alternatieven. Komt zeker goed. Warme groet,

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.