Verdiepen in het Japanse Shinrin Yoku

Shinrin Yoku

Ik ben mij sinds kort aan het verdiepen in de Japanse Shinrin Yoku. In feite is dat de kunst van het ‘bosbaden’… En wat ik vind, zie en constateer is in feite zowel een volledige bevestiging van mijn ervaringen in de natuur als ook een letterlijke verademing wanneer ik de wereld loslaat. Ik hoop de komende tijd regelmatig een stukje van deze boeiende reis met jullie te delen.

Ons leven

In ons leven, waar zelfs jonge kinderen al onder druk worden gezet om te presteren, waar alle gangbare resultaten van elk doorsnee gezin op Social Media worden verspreid als waren het topsuccessen; van het eerste tandje tot een absoluut unieke aankoop bij de Action, of het genezen van de zoveelste stortvloed aan griepbacillen van het seizoen, lopen de klachten ten gevolge van die tomeloze prestatiedruk wel steeds verder op.

‘Zijn zoals je bent’ wordt wel geroepen, maar bepaald nog niet geaccepteerd. En intussen doen wij het met ons landschap al niet veel beter. Pure natuur wijkt voor praktische inrichting of wordt ingezet als landbouwgrond. Bomen worden geveld omdat ze ‘in de weg staan’. Beton en grijze muren vervangen het groen…

Op zoek naar onszelf

En wij mensen zoeken intussen wanhopig naar allerhande wijzen om terug te keren naar onszelf. Om in alle beeldbepalende schreeuwerigheid van tegenwoordig onze eigen behoeften weer te leren herkennen. En voor velen van ons, blijkt dat hartstikke moeilijk.

Maar eigenlijk is het helemaal zo moeilijk niet, integendeel, het is feitelijk heel simpel. Wij zijn ontstaan in de natuur. Wij komen uit de natuur. Kortgezegd: wij zíjn de natuur.

Niets helpt zo goed om terug bij jezelf te komen als je helemaal onder te dompelen in die natuur. Door ons in evenwicht te bewegen tussen de bomen, de rotsen, de aarde, blootgesteld aan de pure kleuren, smaken en geuren, kunnen wij alle benodigdheden vinden om terug te keren naar onze basis. Naar onszelf.

In de natuur

Ik kom graag in de natuur om het diepste van mijn ziel op te laden en te voeden. Ik kan er mijn lichaam tot rust laten komen, of het juist uitdagen om te klimmen of om paden te vinden die ik aanvankelijk onbegaanbaar acht, maar die mij juist motiveren om iets in mijzelf tot ontwikkeling te laten komen.

In de natuur vind ik antwoorden voor processen in mijn leven. En dat geldt niet alleen voor mij. Naar mijn ervaring ligt ons leven in de natuur. Antwoorden op onze vragen zijn er voor ieder te vinden. Bijvoorbeeld in de symboliek die wij zien, of door metaforen te ontdekken.

Anderen kunnen in de natuur beter praten, of juist luisteren. Weer anderen schreeuwen hun onverwerkte emoties naar de wind. Meegenomen en geabsorbeerd in het universum om hen heen. En weer een ander beweegt zich in stilte en en geniet van het gevoel van intens verbonden zijn.

Jezelf vinden, maar vooral blijven

Shinrin Yoku pretendeert niet dat ‘bosbaden’ een absolute oplossing is voor reeds ontstane kwalen ten gevolge van al die ons omringende hectiek. Maar jezelf op regelmatige wijze onderdompelen in je werkelijke roots, in de natuurlijke wereld om je heen, kan veel van onze stressgerelateerde kwalen wel minder heftig doen opkomen en onze algehele gezondheid verbeteren.

Als je op constante basis bij jezelf kunt blijven, dan laat je je ook niet zo makkelijk meeslepen door de toestanden om je heen. Dan heb je een krachtige basis in jezelf die je niets anders laat zien dan de waarheid en wie jij zelf bent.

De Gans

Shinrin Yoku
Het bos vlakbij ons huis. Als ik dit toegangspad op loop word ik al rustig…

 

Mooi Leven, by De Gans gakt ook op Instagram, vliegt over Facebook, en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest. De Gans lanceert heel soms een berichtje op Twitter.


Wie is De Gans?

15 thoughts on “Verdiepen in het Japanse Shinrin Yoku

 1. Alhoewel ik de term niet kende… ken ik de ervaring natuurlijk wel en kan ik het onmogelijk oneens met je zijn.

  Trouwens, geheel off topic, ik heb gisteren uitgebreid over jou met jouw dubbelgangsters moeder gesproken 😉
  Het heeft anderhalf jaar geduurd maar het kwartje is eindelijk gevallen.

  x-x-x-x-x-x-x

 2. Bomen hebben geen oordeel. Het gras vindt niks van je. Ze zijn er gewoon. Ze laten jou zijn, gewoon zo.
  Voor mij geldt dit ook voor de zee en de golven; ze komen en gaan, zonder oordeel.
  Ik denk dat dat bevrijdend is.
  Fijn weekend, Stien

 3. Lieve Marije
  Prachtig geschreven en inderdaad de natuur geeft je alles war je nodig hebt. Liefde, verdriet, woede maar ook loslaten en ontstressen. Ik ben er graag en voel mij altijd een stukje beter als ik er geweest ben. De natuur doet iets met je, je moet het voelen. Bosbaden doe ik dus graag, prachtig woord, dankjewel lieve Marije❤️

 4. Mooi gezegd, zijn zoals je bent wordt er geroepen, maar nog niet geaccepteerd. Klopt helemaal! In mijn eigen leerproces kwam ik erachter dat het probleem vooral bij mijzelf lag. Als je jezelf bent lig je niet wakker van andermans meningen en gepush.

  1. Het probleem ligt vaak bij jezelf. Overigens niet altijd… Maar uiteindelijk ben je zelf degene die op een bepaalde manier met dingen omgaat. Als je bij jezelf kunt blijven dan is de wereld om je heen ineens een stuk minder dreigend…

  2. Het probleem ligt vaak bij jezelf. Overigens niet altijd… Maar uiteindelijk ben je zelf degene die op een bepaalde manier met dingen omgaat. Als je bij jezelf kunt blijven dan is de wereld om je heen ineens een stuk minder moeilijk…

 5. Een mooi blog weer .De natuur is zo helend en de bossen en heide een plek om jezelf te kunnen en mogen zijn .Als kind was ik graag in de bossen met mijn hond[en] want daar vond ik rust was ik mezelf en voelde geen schaamte angst of wat dan ook ,daar kon ik genieten van alles wat er was .Het rond rommelen in mijn tuintje geeft ook rust en vooral met blote handen in de aarde wroeten is zo heerlijk .Jammer dat zoveel mensen niet zien hoe prachtig de natuur is en te druk zijn met andere dingen .
  Lieve groet Elisabeth

  1. Ik zag het ook al een paar keer voorbijkomen. Vond pas een boek van Yoshifumi Miyazaki en ben dat nu aan het lezen. Het is zoals ik al jaren doe en zelfs zoals ik nu in de tuin werk, tussen de bomen, zonder handschoenen, bewust…. Heerlijk is het. Mooi stukje heb je er weer over geschreven. Dank je wel.

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.