Veel klagen over weinig

Onlangs had ik een heerlijk relaxte klassieke post-nieuwjaarsdag bankhangavond die eindigde met Eva Jinek. Daar lanceerde iemand de opmerking dat 2016 helemaal niet zo’n slecht jaar was als dat wij allemaal lijken te hebben ervaren. Ik deel die mening van harte, want ik vond het ook helemaal niet zo’n heel slecht jaar. Ja, er gebeurden een heleboel dingen die wij liever niet zouden zien gebeuren. Maar in de voorgaande jaren gebeurden dergelijke dingen ook. Ik noem maar wat gebeurtenissen: Bataclan, MH-17, stromen vluchtelingen, gezinsdrama’s… noem maar op. Elk jaar spelen zich vreselijke gebeurtenissen af. Soms een paar meer, soms een paar minder. Maar we kijken aan het einde van een jaar nooit terug op alleen maar positieve zaken.

Nu vraag ik mij iets af en ik leg jullie de vraag, en mijn eigen theorie op de achtergrond, voor. Misschien komen we er een beetje uit. Of niet. Dat acht ik ook wel wat waarschijnlijk en dat geeft ook niet.

Als je als mens echt heel veel ellendigs meemaakt dan is dat veel. Erg veel. Vaak is het volhouden, doorgaan en vooral niet teveel stil blijven staan bij alles wat je doormaakt. Volgens mij houd je dat mentaal ook niet vol, alles overdenken en je narigheid zo nog verder je hoofd in stampen. Ik zou me zo voor kunnen stellen dat als je heel erg veel verliest in korte tijd, je in een overlevingsmodus terecht komt. Daar is weinig plaats voor klagen. Bovendien maak je je ellende niet beter met herhalen wat er zo ellendig is. Dus klaag je misschien minder. In het Gronings zeggen we ‘kop dr veur’, en dat betekent eigenlijk niet meer dan dat je dapper door moet zetten.

Als je het heel goed en veilig hebt, dan vallen zaken die niet goed lopen, of die minder leuk of makkelijk zijn, waarschijnlijk een stuk meer op. Alles is geweldig, maar ineens gaat er toch iets mis. Of loopt iets anders dan je zou willen of je voorgesteld had. Dan is dat één probleem, of ‘slechts’ enkele problemen. Dat is, in verhouding tot de rest van wat je meemaakt, best een groot drama. Als je nog niet veel hebt meegemaakt in je leven dan heb je ook niet een groot referentiekader van ergheid van gebeurtenissen. Verder heb je energie te over, alles loopt doorgaans immers soepel en levert je, als het goed is, ook nog wat energie op. Dus heb je veel ruimte, tijd en puf om te klagen. En ga je al die positiviteit een beetje balanceren door het negatieve te vergroten. Of wordt het negatieve vergroot vanwege je grote welzijn aan de andere kant van de balans. Daarbij hebben wij massaal de neiging om slecht nieuws te delen en goed nieuws voor ons te houden. Behalve dan op Facebook, maar dat is een andere filosofie en daar ga ik een andere keer wel eens op in.

Zo zou je kunnen stellen dat mensen die in een veilige en relatief comfortabele omgeving leven sneller reden tot klagen zouden kunnen voelen dan zij die moeten vluchten voor hun veiligheid en die zelfs geen huis meer hebben.

Ik weet natuurlijk niet of mijn gedachten echt hout snijden. Het is ook niet een wetenschappelijk stukje. Meer een mijmering. In elk geval heb ik besloten dat ik dus, volgens mijn eigen gedachtegang, ‘veel redenen tot klagen’ zou hebben omdat ik zo heerlijk comfortabel leef. Toch heb ik meer zin in het belichten van positieve zaken. Dus eigenlijk klopt mijn theorie voor mijzelf al niet helemaal………..

De Gans

Photo found @Pixabay

Mooi Leven, by De Gans heeft ook een pagina op Facebook, ik zou het heel leuk vinden als je me ook daar wilt volgen. Ook gak ik op Instagram en verspreid ik soms een quote op Pinterest.

Pictures found on Pixabay.

5 thoughts on “Veel klagen over weinig

  1. Ik denk als het in een persoonlijk leven niet goed gaat, dat je dan ook meer ontvankelijk bent voor wat er verder gebeurd en dat meer en dieper opslaat, dat is mijn eigen ervaring in elk geval. Het idee, psychisch gezien, je zit zelf in de put, dus zit de wereld ook dieper in de put, zit je nu goed in je vel en loopt alles goed, dan lijkt de wereld ook beter te gaan, ook al gebeurt er exact hetzelfde.

    Dat is mijn gedachtegang hoor, het eerste half jaar ging het niet zo goed met mij qua spieren tot de b12 kwam, en eigenlijk heb ook ik een heel mooi jaar gehad, en dat besef ik maar al te goed, heb meer gedaan dan in het vooruitzicht lag voor mij. meestal heb je wel een idee van dit of dat, maar nu ging ik het jaar in met nul vorig jaar dan, en zoveel mooie dingen beleefd. Dat het wereldnieuws op Trump na, mij verder minder heeft gedaan. ja even… kan ik wat doen? ja of nee? Zo nee, dan is het om mee te nemen, kan ik wel wat doen? Dan ga ik ermee aan de gang.

    X

  2. Niet klagen maar dragen, klinkt misschien hard… maar inderdaad, tegenwoordig klaagt men ook over de heel lichte zaken die men moet dragen of zelfs over zaken die men niet moet dragen…

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.