Van angst naar vertrouwen, een verandering in jezelf

Een rustig jaar.

Pas zei ik tegen mijn Lief dat we eigenlijk nog nooit zo’n rustig jaar hebben gehad als dat wat er nu achter ons ligt. En dat is opmerkelijk, omdat ieder die ons kent en die hier wel eens wat leest, wel heeft gezien dat er behoorlijk wat is gebeurd in ons leven. En er staat nog steeds van alles op stapel.

Vanwaar dan toch dat relatieve gevoel van rust?

Het belangrijkste wat we de afgelopen maanden hebben geleerd is vertrouwen hebben. Zaken lopen zelden zoals je wilt, meestal gebeuren er allerlei dingen die je van je pad af proberen te brengen, of zelfs je vertrouwen in de gang van zaken volledig ondermijnen.

Wij hebben verleden jaar gekozen voor vertrouwen. In brede zin des woords. We vertrouwden er op dat ons leven ons de tools zou aanreiken om dat wat op ons pad kwam te begrijpen en daarnaar te handelen. En wij vertrouwden op ons eigen gevoel. Daarmee afstand nemend van bepaalde dingen, maar ook daarbij kiezend voor iets anders, wat misschien helemaal niet zo voor de hand zou liggen, maar waarmee we wel onze diepste wensen konden naleven.

vertrouwen

Van angst naar vertrouwen.

Intussen zag en hoorde ik als Gansje veel mensen worstelen. Met zichzelf, met anderen, met hun plek in het leven. Ontevredenheid, keuzes makend die dan wel erg veilig waren, maar misschien niet zo heel passend bij wat ze werkelijk wilden. Dit terwijl ze intussen zo goed en kwaad als het ging met hun eigen gezondheid en ballast des levens kwakkelden. Met meer angsten dan vertrouwen.

Ik kwam een filmpje tegen waarin eigenlijk heel simpel en rustig uitgelegd wordt dat je je angsten beter kunt omzetten in vertrouwen. In deze blog deel ik het met jullie. Om degene die het nodig heeft wat meer vertrouwen te gunnen in zijn of haar eigen leven. Want precies dat vertrouwen heeft ons thuis het afgelopen jaar die rust gebracht.

Veranderen, prima, maar hóe?

Tools hoe je dat voor jezelf moet aanpakken kan ik je niet geven. Wat ik zelf veel doe is gebruik maken van symbolen. Een voorbeeld: iemand met het woord ‘schaap’ in de naam heeft mij tijdens een heel zware periode in mijn leven onnoemelijk veel steun gegeven. Ik heb sindsdien her en der in huis kleine schaapjes staan die mij er aan herinneren hoe ik in het leven wil staan en wat ik daarin toelaat en wat niet.

Soms schrijf ik het ook op een briefje, dat ik op een vaste plek neerleg en erbij pak op een moment dat ik niet goed weet hoe ik verder moet. Maar misschien past iets anders weer beter bij jou. Bekijk voor jouzelf wat werkt en wat niet, en onthoud dat elke verandering van gedrag tijd en oefening met zich meebrengt. Geef niet op als het na een paar weken, of zelfs maanden, nog niet goed lukt.

Nog steeds gebeuren er dingen in ons leven die we liever niet willen. Uiteraard kunnen we niet precies kiezen of invloed hebben op dat wat er in het dagelijks leven gebeurt. Maar we hebben ontdekt dat de lading van dat alles wel degelijk valt of staat met onze eigen manier van omgaan met de pijn of lasten. Acceptatie en zo nu en dan een niet voor de hand liggende keuze maken. Niet overal een punt van maken, niet overal evenveel aandacht aan besteden. Sommige dingen zijn je aandacht en energie niet waard zodat je je energie kunt bewaren voor betere dingen.

De Gans

Bron filmpje: Eveline Tromp.

Alle foto’s in deze log zijn ©byDeGans.


Volg je Mooi Leven, by De Gans ook al op Facebook?
De Gans gakt ook op Instagram en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest. De Gans vliegt heel soms over Twitter.

15 thoughts on “Van angst naar vertrouwen, een verandering in jezelf

 1. Ja geloof in jezelf is belangrijker dan wat ook. Wát er op je pad komt kun je vaak niet kiezen , maar hoe je daarmee omgaat kun je wél zelf bepalen en heb je wél invloed op. Wat niet wil zeggen dat je er nooit “een dag doorheen zal zitten”, maar zodra je de ( voor jou) juiste lijn gevonden hebt zal het inderdaad “rustig” aanvoelen.
  Wij mensen kunnen best vaak méér dan we denken. Fijn dat het goed gaat.

   1. En vooral ook, een beetje aardig zijn voor jezelf als er wél iets verkeerd uitpakt, van je fouten leer je immers het meet, meestal hoe het niét moet.

 2. Vooral je laatste alinea is iets waar ik mij aan vast houd. Accepteer dat wat is. Sputter niet tegen maar doe er iets mee.
  Bij de start van dit jaar heb ik alles los gelaten. Het komt zoals het komt. Ik ga niet meer zoeken en mij afvragen waarom, maar maak voor even een pas op de plaats. En weet je, sinds ik dit doe komen er zoveel mooie dingen op mijn pad. Ik denk dat ik het voorlopig nog even voortzet 🙂 Bevalt mij wel.

 3. Mooi hoe jezelf je bevindingen beschrijft waar anderen ook iets aan kunnen hebben.
  Een pad loopt niet altijd recht en dan speelt gevoel in positieve als in negatieve zin mee. Hoe ga je ermee om hoe verwerkt men het en kan men het loslaten om dan die verandering door te voeren. Dat alles is op een woord gebaseerd vertrouwen hebben in jezelf en dat ook voelen. Dat kan je dan delen en beide wordt je sterk om vanuit dat andere pad iets te ondernemen.
  Vaak komt men er sterker uit, en heb je dingen geleerd om mee te nemen.

  Aum Shanthi

  1. Ik hoop altijd dat, wanneer ik mijn bevindingen opschrijf, mensen ook de ruimte voelen om het geheel op eigen wijze in te vullen. Mooi hoe jij het hier aanvult. Dank je wel

 4. oh lala, hele goeie blog, en van dat schaap, heel herkenbaar, ik gebruik ook affirmaties, meditatie en ja korte gebedjes… visualisatie en imaginatie… maar het is zoals je zegt, vertrouwen krijgen en liefdevol naar jezelf kijken dat is een belangrijke!
  precies of jij mijn cursus in een blogje beschrijft!
  prachtig Marije!
  veel liefs Esther

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.