Uitzicht door inzicht?

“Krijg je uitzicht

door inzicht?”

~De Gans~

Onlangs las ik een blog van Annaberg, ‘kleine zinzoekers‘* en ik postte daar de reactie dat de mens tegenwoordig heel erg is gericht op ‘buiten’. En dat we mogelijk daardoor het ‘binnen’ misschien wel vergeten. In elk geval trainen we onszelf er heel goed in om dat binnenste voor heel lange tijd te negeren.

Ik bleef er over denken…

Want, het komt daar allemaal wel vandaan, uit dat binnen. Als je het stelselmatig negeert of er te weinig naar luistert, dan raak je de band met jezelf kwijt. En dat is niet goed. Dan treed je ook niet meer goed naar buiten.

Onze maatschappij leeft op buiten. Met smartphones, sociale media, televisie, de mogelijkheid tot snel en ver reizen, het verkennen van alle uithoeken van de wereld en zelfs steeds meer daar buiten…. Het lijkt alsof we telkens hoger willen reiken, alsof de mens nooit bevredigd is. Er blijft altijd een hang naar sneller, makkelijker en, vooral, naar meer van alles. Iedereen moet meedoen in de maatschappij, wordt continu gewezen op verantwoordelijkheden, alles kost geld en het lijkt een doodzonde om eens echt behoorlijk en fatsoenlijk je eigen weg te volgen en je weinig tot niets meer aan te trekken van de dwingende eisen en grillen van de jachtige en compititieve wereld om je heen.

Het wordt zo ingewikkeld allemaal.

Deze hele gang van zaken en de bijbehorende druk wordt in mijn ogen vaak gecompenseerd met grapjes, met komische filmpjes op diezelfde sociale media, met harde muziek, feestjes en gezellig samenzijn. Wat heel logisch is, maar ook daarmee negeer je nog altijd het contact met jouw binnenste. Want we hebben tijd tekort om aan al onze eigen wensen en eisen te voldoen. En daar komen alle eisen die in het dagelijks leven aan jou gesteld worden dan nog bovenop. Dat maakt het al snel heel veel.

Ik denk dat wij te weinig alleen zijn. Daarmee bedoel ik niet de verdrietige, verlaten eenzaamheid, maar juist het terugvinden van de vriendschap met jouzelf. Want jij bent je eigen beste vriend en jij mag altijd naar jezelf luisteren. Een soort retraite, een zelfgekozen vorm van isolement. Even een momentje met jezelf. Zodat je weer weet wie je bent, wat je wilt en vooral, wat goed voor jou is zodat je met je beide benen weer stevig op de grond staat.

Dan heb je weer een frisse blik naar buiten. Inzicht geeft zo uitzicht. En dat lijkt mij prima.

De Gans

* Met dank aan Ann voor haar mooie en inspirerende tekst ❤

Uitzicht door inzicht
Uitzicht
Bron foto’s: Pixabay

Mooi Leven, by De Gans vliegt ook op Facebook, gakt op Instagram en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest. De Gans vliegt heel soms over Twitter.

8 thoughts on “Uitzicht door inzicht?

  1. Ik weet niet of je bedoelt wat ik hieruit haal..
    Vanwege een LAT relatie is het weggaan bij mijn lief best moeilijk en dan denk ik aan dat liedje van Claudia de Breij en Waylon.. “ik mis je zo graag”.
    De eerste dag vind ik het niet leuk, maar daarna geniet ik weer even van het alleen zijn met mezelf, heerlijk. Veel nadenken… Inzicht geeft uitzicht, zo mooi verwoord!

    1. Je geeft een heel mooi voorbeeld Trees! Het is ook voor iedereen weer anders, zowel het uitzicht als het inzicht waaruit het komt.

  2. Mooi gezegd en geschreven Marije! Terug naar binnen, naar jezelf, het is zo belangrijk… En “we” overschreeuwen inderdaad onze angst voor eenzaamheid – terwijl juist het ‘goede vrienden zijn met jezelf’ helemaal niet eenzaam maar zo verrijkend is… ❤️

  3. Oh, als ik iets goed kan, is het luisteren naar mezelf en alleen zijn. Ik moet wel, als ik dat negeer en niet doe, blijft er niets meer van mezelf over, lek ik leeg.

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.