Uitwaaien aan de Dollard

De Dollard.

Pas waaiden mijn Lief en ik even lekker samen uit aan de Dollard. De Dollard hoort bij de Waddenzee en is in feite een zeearm tussen Noordoost Nederland en Noordwest Duitsland. Gezeten in de vogelhut bij Nieuwe Statenzijl, genaamd de ‘Kiekkaaste’ keken we uit over de kwelders en het water tussen ons Groninger land en onze Duitse buren. Vogels riepen, de zon scheen en de wind veegde mijn haar op komische wijze alle kanten op.

Water.

Groningers voeren al sinds jaar en dag een gevecht met water. Diverse dijken beschermen ons land tegen overvloed van al dat nat. De Groninger kust is al vaak van vorm veranderd en hele dorpen zijn verzwolgen door de verleden week zo rustig lijkende zee. Voor mijn naar historie hongerende geest een bron van bijzondere verhalen over deze streek. In het hier en nu schoot ik wat foto’s van dit prachtige gebied, en deze deel ik hier natuurlijk graag met jullie.

Door dijken en over kwelders:

Dollard

Coupure in de dijk bij de Stadspolder op weg naar ‘Nij Stoatenziel’ (Gronings voor Nieuwe Statenzijl). Een gehucht van 5 woningen en een sluis waarvan de aanleg dateert uit de 19e eeuw. Bij dreiging van overstroming kunnen de deuren in deze dijken dicht om het achtergelegen landschap tegen het water te beschermen. Vanwege de aardbevingen in onze provincie zijn sommige dijken en hun coupures hard aan verbetering toe.

Dollard

Schaapjes tegen de dijken in het weidse landschap. Lekker dicht tegen elkaar aan, ondanks de warmte.

Dollard

De Kiekkaaste achter het riet bij Nij Stoatenziel. Over een smal vlonderpaadje kun je er naartoe. Soms loopt het pad onder en is de hut onbereikbaar.

Dollard

Zicht vanuit de Kiekkaaste over de kwelders tot aan Duitsland toe.

Dollard

Kwelders bij de Kiekkaaste.

Het is goed.

Hoewel er de laatste tijd weinig muizenissen zijn om uit mijn hoofd te laten waaien, vind ik het toch altijd verfrissend aan zee. Het verbaast mij hoe rustig wij eigenlijk zijn met de komende verhuisperikelen. Want het is nogal wat wat er moet gebeuren en toch zien we de komende weken vol vertrouwen tegemoet. We hebben met elkaar een heel fijn evenwicht gevonden de afgelopen tijd. Het loopt zoals het loopt en ik zie, terugkijkend op de gebeurde zaken, dat alles op een wonderlijke manier in elkaar past. Dat geeft ons vertrouwen.

Ons leven lijkt nu even zoals de Dollard. Een rustige zeearm tussen verschillende streken, met mooie kwelders, waarop vogels nestelen voor hun nageslacht. Onder het water waarop al dat leven leeft, ligt een lange, roerige geschiedenis verborgen. Soms bij laag water zichtbaar, soms diep verborgen onder hoge golven van de zee, door het veranderlijke weer erboven wild in beroering gebracht. En zo leeft het leven ook. Het is goed zo.

Ik wens jullie een mooie nieuwe week toe.

De Gans

Alle foto’s in deze log zijn ©byDeGans.


Mooi Leven, by De Gans vliegt ook op Facebook, gakt op Instagram en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest. De Gans vliegt heel soms over Twitter.

4 thoughts on “Uitwaaien aan de Dollard

  1. Wat een prachtige foto’s. Een mooi stukje Nederland.
    Ik wens je minder muizenissen. Inderdaad, als je er rustig kan onder blijven, vallen de stukjes toch weer mooi in elkaar. Het komt goed. Lieve groet X

  2. Die is mooi begonnen met deze prachtige foto’s en waarvan ik het bestaan niet afwist.
    Weer een stukje Nederland leren kennen. 😉

    Aum Shanthi

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.