Tuinen van De Gans: groene tips en de eerste DIY van dit blog!

Altijd genieten van je tuin

Omdat het tuinseizoen deze week toch wel echt van start is gegaan vertel ik jullie graag over mijn tuin, zoals ik die tot nu toe had, en heb ik ook wat tips voor iedereen die graag wat anders wil dan stenen, tegels, of een standaard plastic speelhuisje voor kinderen. Lees dus gauw verder!

Ik ben een echte tuinliefhebber

En ik koos mijn huizen altijd uit op het tot mijn beschikking hebben van een stukje tuin. Groot hoefde niet, als ik maar naar buiten kon en lekker vieze handen kreeg.

De afgelopen jaren in het zuiden van het land hadden wij een best redelijke tuin. Voor de maatstaven van het buitengebied waarin wij woonden was hij met zijn circa 450 meter wat aan de bescheiden kant, maar ik kon me er toch best redelijk in uitleven en dat heb ik gedaan ook.

Tuinen van De Gans
Border in onze vorige tuin

Borders vol geuren

Ik had tot voor kort grote borders met ooievaarsbek, acanthus, lavendel en rozen. Alles groeide door elkaar en bij goed weer (lees: lekker warm en toch aardig wat regen) stonden de bloemen soms bijna een meter hoog.  Vanuit de woonkamer hadden we er ook een prachtig zicht op. Thijm, ooievaarsbek, akelei, lelie van dalen, valeriaan en wolfsmelk staat hier zo uitbundig te bloeien. Raad maar eens naar de geur van dit alles. De geur van de lelie van dalen is letterlijk onovertroffen. Ik vind het heerlijk!

Zeker de tweede helft van de maand mei, als alles vol in bloei stond dan was het puur genieten. Ik laat mijn tuin altijd een beetje verwilderen, zodat je een natuurlijk en uitgegroeid effect krijgt. Onkruid is bij mij vaak geen onkruid en krijgt soms zelfs een ereplaatsje.

Als de ooievaarsbekjes zijn uitgebloeid dan ga ik er vaak even met een schaar bij langs om al het uitgebloeide grut weg te knippen. De afgeknipte restjes gooi ik gewoon in de tuin (bij mij doen de planten aan kannibalisme). Vaak volgt hierna een vaak niet onaanzienlijke tweede bloei.

Op de foto hieronder staat een mengsel van voornamelijk bloeiende knoflook met de bloesem van doorgeschoten wortel. Ook als je het niet eet is de combinatie niet te versmaden, maar dan voor het zicht. Ik heb dit jaar weer wortel gezaaid waarvan ik zeker niet alle wortelen ga eten en zeker een paar weer zo prachtig uit laat schieten.

Tuinen van De Gans
Wortel met look: een smaakvolle combinatie

Een rommelmantische tuin

Ik ben niet van de strakke en geometrische vormen. Een beetje rommelig en romantisch past meer in mijn leven. Rommelmantisch noem ik het.
De natuur een beetje laten doen waar ze goed in is vind ik leuker en makkelijker bovendien. Laat maar gaan en als ik iets ontdek wat ik liever niet heb dan haal ik het wel weg. Zo kwam er bijvoorbeeld ineens een karmozijnbes op in de zijtuin. Iedereen gilde dat hij giftig was en heel nare vlekken gaf, dus ik kreeg het ongevraagde advies die plant meteen van het leven te beroven, maar ik vond hem mooi en heb hem lekker laten staan. En omdat de besjes voor de vogeltjes een delicatesse bleken, hadden we heel veel gezellig gevederd bezoek in het najaar. De karmozijnbes groeide uit tot steeds meer bloeiende soorten en bleek ook een hele fijne schaduwplant.

Tuinen van De Gans
Romantische hoekjes en brocante

Overal in de tuin hadden we ‘plekjes’. Tafeltjes met brocante en stoeltjes om even stil te genieten. Op het binnenplaatsje zaaiden eenjarigen zich heel makkelijk uit omdat het een beschermd en warm plekje was. Lobelia groeide daar in diverse kleuren als onkruid tussen de tegels, samen met tijm en lavendel. Mijn schoonmoeder plaagde mij altijd met alle lantarentjes die tussen het groen en de potten stonden. Elke avond liep ik bij zonsondergang een rondje door de tuin en stak ze allemaal aan. Tijdens de zomeravonden genoten wij met kaarslicht soms tot wel na middernacht van de geuren en geluiden in de tuin.

Een tuin voor kinderen

Voor onze zoon hebben we een aantal jaren geleden een wilgentenen hut gemaakt.  Vooral voor wie houdt van gebruik van natuurlijke materialen is dit een heel erg makkelijk en leuk om te doen. Daarom heb ik een beschrijving gemaakt, mijn eerste DIY. Deze vind onder aan deze pagina¹.

Opzij van ons huis hadden we een grasveldje gelegd. Hier konden we zitten en het was er bij de hitte van de zomer nog betrekkelijk koel, dankzij een boom die veel schaduw gaf. Helaas is de boom ter ziele gegaan, maar hebben we hem vervangen door een roodbladige esdoorn, die vroeg in het voorjaar prachtig bloeide en gedurende de zomer heel mooi donkerrood in blad stond. Door zijn snelle groei hoopten we op spoedig herstel van onze schaduwplaats. Er was plek genoeg voor een opblaasbaar zwembad of een waterglijbaan, voor een bescheiden voetbaldoel, maar ook crocket speelden wij er graag.

Grasterras

Tip!
Voor wie in de zomer snel last heeft van de warmte: haal je tegels eruit en ga gras zaaien. Beter voor het overbelaste riool tijdens heftige regenbuien en het wordt meteen een stuk koeler in je tuin. Het is zeer onderhoudsvriendelijk: je hoeft je terras zo slechts zo nu en dan te maaien. Daarnaast hoef je geen onkruid tussen de tegels uit te trekken en geen rommel weg te vegen. Je kunt het gras ook mengen met een klein beetje zacht geurig kruid zodat je altijd in een lekker zacht luchtje zit (bv bepaalde soorten tijm en loopkamille). Dit laatste werkt overigens niet als je wild op je gazon wilt voetballen!

Tuinen van De Gans
Rachaela, ons beeld in een hoekje van het grasveld. Rechts zie je de wilgenhut, op het moment van deze foto nog niet helemaal uitgelopen.

 

Ik ben dol op lavendel

De plant, de geur en alles wat je er mee kunt doen. Vaak liep ik een rondje door de tuin en plukte overal wat kruiden. Munt en lavendel is bijvoorbeeld een heerlijke combi om verse thee van te zetten. Of meng het eens met citroenmelisse, daar slaap je ook nog prima op. Vorig jaar heb ik zelf ‘De Gans’ badzout gemaakt. Een aantal van jullie zal zich dit nog wel herinneren. Of het dit jaar ook zo ver komt weet ik nog niet. De lavendel staat hier al in de grond, maar ik weet niet of hij zo kort na het planten zo overvloedig bloeit als dat hij in onze oude tuin na al die jaren deed. Ik heb toch wel een redelijke oogst nodig voor mijn badzout en voor alle geurbuiltjes in de kasten.

Hieronder een close-up van de lavendelborder aan de zijkant van ons huis. Als we er langs liepen konden we de groeiende struiken nauwelijks ontwijken en steeg de geur op tot in onze slaapkamer.

Tuinen van De Gans
De lavendelborder aan de zijkant van ons huis.

Vaak zat ik op de grond voor die lavendel stil te mijmeren. Luid zoemend vlogen de bijtjes af en aan, nectar verzamelend, hun korven vullend met heerlijke honing, die we bij de imker verderop konden kopen. Als we die honing aten, hadden we altijd het gevoel dat we smulden van honing ‘uit eigen tuin’.

Mijn droom is om ooit nog eens een imkercursus te doen en een aantal bijenkasten te kunnen neerzetten, maar vanwege energiegebrek lukt dat voorlopig nog niet. Wie weet komt er ooit nog een gelegenheid. Een mens mag blijven dromen.

Soms zat er een jager in de bloemen, wachtend op zijn prooi. Ik vond het schokkend, maar ook prachtig hoe de natuur haar gang bleef gaan, ook gewoon bij mij thuis. Schoonheid en gruwel verenigd in één geurig moment. Ik heb er vorig jaar nog een log over geschreven.

Tuinen van De Gans
Einde van de jacht, begin van een maaltijd.

Ik ben dus een luie tuinier, die vertrouwt op de kracht van de natuur

Ik vind het heerlijk om etend door mijn tuin te kunnen lopen en daarom staan er meestal ook aardbeien, fruitbomen en vooral heel veel kruiden in. Tegelijk ben ik ook dol op wisteria en monnikskap, dus een eetbare tuin is het niet bepaald. Maar van bestrijdingsmiddelen houd ik niet; luizen op de rozen bestrijd ik met een krachtige waterstraal uit mijn plantenspuit en op de fruitbomen werken lieveheersbeestjes ook prima. Verder laat ik mijn tuin vooral lekker zijn gang gaan en stuur het hooguit een klein beetje bij. Om dan te gaan genieten vanuit mijn stoel. Of mijn bankje. Of liggend in het gras.

Mijn vorige tuin, die mis ik behoorlijk, zeker nu het voorjaar wordt. Hij was helemaal naar mijn zin, met overal hoekjes en stukjes en echt heel erg ‘mij’. Ik vind het moeilijk om hem achter te moeten laten. Qua grond hebben we een behoorlijke stap terug gedaan, ons huidige stukje groen heeft het formaat van een postzegel. Maar ook in Mama’s Tuintje zijn we momenteel iets moois van aan het maken. Die mooie hoekjes die creëer ik weer! We blijven voorlopig hier, om iets meer rust en evenwicht in ons leven te krijgen, maar we houden onze onze ogen open voor een huisje met iets meer tuin. En iets minder trappen 😉

Wie weet….later ¹

De Gans

1)

Lees hieronder verder voor de werkbeschrijving van de wilgentenen hut.

DIY: wilgentenen kinderhut

Tuinen van De Gans DIY
De wilgentenen hut met uitlopers in het voorjaar.

De DIY van de wilgentenen hut in onze vorige tuin. Het bouwen hiervan is betrekkelijk eenvoudig. Het enige wat je feitelijk nodig hebt zijn wilgentenen. Als je je gemeente in het snoeiseizoen belt (meestal in de laten winter of het vroege voorjaar) dan weten ze misschien wel waar je ze kunt halen. Zorg voor tussen de 10 en de 15 tenen van ongeveer 1 tot 2 cm dik voor de basis en een heleboel dunne twijgen voor het latere vlechtwerk.

Zoek een goede plek uit in je tuin. Wilgen zijn erg makkelijke bomen en ze groeien op veel plaatsen prima. Let wel op dat als je in de toekomst de hut wilt laten staan dat hij wel behoorlijk uitloopt. Zet hem dus niet al te dicht bij je buren neer als je niet zo heel erg van het snoeien bent.

Wij hebben ca. 11 tenen gebruikt voor de basis en we hebben ze ongeveer 10 tot 15 cm in de grond gedrukt met behulp van de steel van een schep (die zijn licht gepunt). Het vlechtwerk hebben we losjes gedaan omdat we de hut wilden laten groeien en wat plaats overhielden voor de takken. Vergeet niet een ruimte open te laten als deur, anders kun je er later niet meer in. Wij hebben ook een raampje vrijgelaten door onder en boven te vlechten en een kleine ruimte uit te sparen.

Volg de 3 stappen hieronder voor het beste resultaat:

 

Tuin van De Gans DIY
Het eindresultaat.

 

Tuin van De Gans DIY
Onze eigen hut
1:2018, een jaar later. Inmiddels is de informatie in dit stukje al verouderd en hebben wij een nieuw plekje met een prachtige droomtuin gevonden. Maar omdat dit stukje zo persoonlijk is en echt bij mij hoort, blijft het staan op deze blog. De Gans, juni 2018.

Volg je Mooi Leven, by De Gans ook al op Facebook?
De Gans gakt ook op Instagram en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest. De Gans vliegt heel soms over Twitter.

All pictures in this log are ©by De Gans

26 thoughts on “Tuinen van De Gans: groene tips en de eerste DIY van dit blog!

 1. Dag Marije, wat een heerlijke tuin! Leuk om je foto’s te zien. Ik doe het met een klein stadstuintje. Maar gelukkig valt ook daarin volop te genieten.

  1. Dat hebben wij nu ongeveer ook. Een postzegeltje. Beetje heimee naar deze tuin heb ik nu wel Maar hoe klein ook, je kunt overal iets van maken. Goed weekend!

 2. Jij hebt geen groene vingers maar groene handen en armen! Wat een heerlijke tuin. Ik kom graag weer eens langs, vooral in de rommelmantische tuin. Een prachtwoord.
  Lieve groet

  1. Die tuin ga ik met pijn in mijn hart achterlaten. Maar ik ben al weer bezig met ons nieuwe ‘postzegeltje’. Dat wordt ook rommelmantisch, maar dan iets kleiner. Foto’s volgen 🙂 Dank je wel lieve Kakel en lieve groeten terug x

 3. Een tuin naar mijn hart! Het was vroeger ook mijn manier van tuinieren, heerlijk. Helaas hebben we nu, door omstandigheden, helemaal geen tuin meer. Daarom zoeken we ruilhuizen met mooie tuinen. Ik haal nu mijn hart op!

  1. Dat is ook een manier. Dat lijkt me dan even heel fijn om je hart op te halen!
   Ik ga er alles aan doen om dit sfeertje in mijn nieuwe tuin ook weer op te roepen. Ik wens je nog veel mooie ruiltuinen toe!

 4. Hier kan ik nu van genieten! Wij hebben een mix van Franse en Engelse tuin. De echtgenoot heeft het graag strak en zonder rommel. Ik hou meer van de wildheid van bloemen en kleuren.

 5. Ik heb genoten van je blog. En wat een goede tip dat ik misschien takken kan opscharrelen via contact met de gemeente. Ook leuk om stukjes moestuin mee op te pimpen (dmv vlechtend hekwerk). Wieweet bouw ik die hut ook nog wel eens, ik had er nooit bij stil gestaan dit evt zelf te kunnen. Leuk!

 6. Wat een mooie tuin!! Ik hou wel van dat natuurlijke. Wij hebben een kleine tuin, maar in vergelijking met ons balkon hiervoor is het heerlijk. Leuk zo’n hut!

  1. Wij hebben nu ook een veel kleinere tuin. Maar tuin is tuin en dat is al fijn. Je kunt overal wat van maken, zelfs van een balkon

 7. De rommelmantische tuin is ook mijn droomtuin. Het hoeft er niet te gelikt uit te zien en hij moet barsten van natuurschoon dat weelderig groeit.
  Leuk zo’n hut in de tuin voor jullie zoon!
  Prachtig tuinblog dit!

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.