Tranen, regendruppels & Kerstmis

Lege stoelen

Sinds we 2 jaar geleden weer in Groningen zijn neergestreken, hebben we rondom de Kerstdagen een aantal nieuwe gewoontes ingesteld.
Immers, ook aan onze kerstdis blijft een aantal belangrijke stoelen voor altijd leeg…
Ik heb gemerkt dat het vaak helpt om na verlies sommige dingen helemaal anders in te vullen. Want het zal immers altijd anders zíjn…


Kerstmis

Fraeylemaborg

Zo bezoeken we deze dagen graag de Fraeylemaborg, die gedurende deze periode helemaal is omgetoverd in kerstsfeer. Overal staan mooie, verlichte decoraties en dwalend door de gangen en kamers voelen we ons behaaglijk en getroost.

Als kind kwam ik hier al heel graag om te wandelen, de sfeer van het oude gebouw te proeven of om naar een concert te luisteren. Dat is nooit veranderd. Die sfeer van vroeger blijft. Ik geniet er van dierbare herinneringen, zonder dat dit me overspoelt met emoties en verdriet.
Het is een fijn, gezellig en mooi ritueel, vol rust en inspiratie.

We sluiten de middag af met een wandeling over het landgoed. Die gisteren overigens aan de korte kant bleef omdat het zo hard en koud bleef plenzen dat zelfs een brandende lantaarn op het terras voor de borg het begaf.

Omgooien van gewoontes

Ik heb het vaker gedaan. Na verlies oude gewoontes flink omgooien. Dit helpt mij om niet te blijven hangen in gevoelens van rouw, spijt of ‘had ik maar’… Het is zoals het is en het verlies is definitief. En dus zal ik er mee om moeten gaan. Binnen zitten simmen is niet mijn ding. Dus dan maar anders… Met ruimte voor gevoel, in dankbaarheid voor dat wat ons vroeger is gegeven en als inspiratie voor de toekomst.

Ik hoop dat iedereen die met Kerstmis iemand mist, toch een eigen, mooie en dierbare invulling kan geven aan de dagen die nu voor ons liggen.

Ik wens jullie nogmaals heel warme kerstdagen toe.

De Gans

Kerstmis

Mooi Leven, by De Gans gakt ook op Instagram, vliegt over Facebook, en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest. De Gans lanceert heel soms een berichtje op Twitter.


Wie is De Gans?

Foto’s ©byDeGans 2018, gemaakt in de Fraeylemaborg te Slochteren.

30 thoughts on “Tranen, regendruppels & Kerstmis

 1. Bepaalde blijven een plaatsje behouden een lege stoel is een warme stoel in het hart.
  Soms moet men dingen omgooien voor jezelf.

  Ik wens u je gezin en je dierbare fijne kerstdagen toe.

  Aum Shanthi

     1. Nu gaat het de goede kant op.
      Heeft een operatie moeten ondergaan aan de hersenen die volledig geluk is. Maar daar kreeg hij een virale infectie bij en dat maakt dat kerst in de kliniek was.

      Aum Shanthi

 2. Dat is mooi om de gewoontes om te gooien bij een gemis. Kerst is voor mij altijd een tijd met gemengde gevoelens, Het ‘opzitten en pootjes geven’ van familie-kerstvieringen van vroeger heb ik altijd vreselijk gevonden, en heb tegen mijn zoon gezegd: dat zal ik nooit doen. En zo vinden we elk jaar weer een nieuwe invulling aan kerst, soms hebben we het een week eerder gevierd omdat hij met kerst in het buitenland zou zijn. Dit jaar komt hij met zijn vriendin uit China, dus dat is weer een nieuwe belevenis. Ben benieuwd hoe ze mijn Hollandse diner ervaart, en zij maakt het toetje. Spannend!
  Ik wens je heel mooie Kerstdagen toe, Marije!

 3. Deze dagen laat het gemis zich nog sterker voelen… maar des te warmer worden de overleden dierbaren gekoesterd in ons hart.
  Geniet van fijne, warme kerstdagen. Liefs X

 4. Dat is het beste wat je kunt doen Marije. Degenen die er niet meer zijn, blijven toch wel ‘aanwezig’, maar met nieuwe tradities staan zij, en alle emoties eromheen, inderdaad niet meer op de voorgrond. Fijn blog, ik hoop dat veel mensen die iemand aan tafel missen iets aan jouw woorden, en vooral ook jouw daden hebben. Zo van: ja, zo kan het ook… liefs, fijne dagen samen

  1. Ik weet niet of iedereen er toe in staat is. Je moet er ook wel wat voor laten en dat geeft misschien ook weer iets van schuldgevoelens. Maar je moet verder… En het hoort nu eenmaal bij het leven. Zo genieten we toch, en intens. Veel liefs voor jullie en mooie dagen samen in dat mooie gule hus <3 xxx

 5. Mooi hoe je het roer omgooit en een nieuwe koers gaat varen, ook tijdens deze kerstdagen. Ik wens je mooie dagen met je gezin.

 6. Ja, het gemis is met en rond de feestdagen altijd net even iets tastbaarder dan anders.
  We zijn bij familie en zo zijn zij, die er niet langer meer zijn, toch ook in gedachten bij.
  Fijne dagen Marije.

 7. Het gemis, komt vooral rond deze dagen weer naar voren Marije, maar het is helaas onomkeerbaar. Zo kan ik mijn zuster voor het eerst geen kerstkaart sturen. ze is begin dit jaar overleden. Ik wens jou fijne en vooral vredige feestdagen.

 8. Lieve Marije, ik herken het heel goed dat gemis van dierbaren. Vooral mijn ouders, elk jaar weer dat gemis en met kerst is dat extra. Je moet er mee leven. Een plekje geven en dat plekje is heel dierbaar.Gisteren was ik nog even bij het graf van mijn ouders, 66 jaar beide, veel te jong maar het is zoals het is en je moet het aanvaarden. Morgen is het kerst en dan komt mijn zus, gezellig, gisteren was ik bij mijn broer. Cor komt ook, dat is een man met een verstandelijke beperking, heeft geen ouders en komt dan bij ins een paar dagen. Dit doen wij al jaren hij is 58 , gelukkig vrij mobiel. Wij zijn nu allemaal 70 geweest maar hebben elkaar nog en dat is dierbaar. Ik ben nog niet de oude Hennie en misschien komt dat niet meer, ook dat is een gemis voor mijzelf maar ook voor anderen , ik hoor het vaak om mij heen. Ik wil het anders en doe mijn best maar het wil soms gewoon niet. We gaan een nieuw jaar tegemoet en dan zien we wel wat het brengt. Gelukkig weet je niks van te voren, dat weer jij heel goed. Ik wens je veel goeds, gezondheid, kracht maar ook veel lachen en plezier in 2019 ik wens dat ook voor mijzelf.
  Fijne dagen liefs Hennue

  1. Wat een mooie dingen doen jullie met kerst. Ik wens jullie ook alle moois en alle goeds. Het gemis blijft, dat is zo. Maar het is wat het is he… Lieve, mooie dagen en veel liefs uit het noorden xx

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.