Tag: welkom in Winschoten!

Oftewel, welkom in Oldambt.

Eigenlijk zou dat de titel moeten zijn, want Winschoten valt onder deze gemeente en zodoende is er ruime keuze om leuke dingen te doen. Bij Jeanine van JaJofotografie ontdekte ik deze tag en ik vind het natuurlijk echt leuk om deze in te vullen. De tag is afkomstig van de Friese fifeblogger Northflix

Mijn invulling van de Tag.

Hier komt ie dan, mijn invulling van een woonplaats die ik aardig goed ken, waar ik als kind naar het ziekenhuis ging, mijn rijbewijs heb gehaald, naar muziek heb geluisterd, maar waar ik pas sinds kort daadwerkelijk woon.

Tag: welkom in Winschoten!
Takken in het Midwolderbos. Lijkt wel een worstelend gewei.

Wie ben je en wat is je connectie met Winschoten?

Ik ben Marije De Gans (pseudoniem 😊 ) en ik woon sinds vorig jaar met mijn Lief en Zoon van Zes in het huis van mijn schoonouders in Winschoten, waar mijn Lief is groot geworden. Ik ben zelf deels in een klein dorp in Drenthe en deels op het platteland in de veenkoloniën van Groningen opgegroeid. Onze ouders hebben altijd in Groningen en Drenthe gewoond.

Met ons drietjes woonden wij zelf tot voor kort op de grens van Brabant, Limburg, België, maar we wilden erg graag terug naar het noorden, dichterbij onze familie en vrienden. Onze roots liggen hier, en niet in het zuiden. Aanvankelijk hield ons werk ons daar, maar ook dat is veranderd en we grepen de mogelijkheid om terug naar het noorden te gaan met beide handen aan.

Wat maakt Winschoten een fijne (woon)plaats?

Winschoten is echt een heel prettig stadje. Het is maar klein, circa 18.160 inwoners en de symbolische stadsrechten stammen uit 1825, maar het heeft alles wat een mens nodig heeft: mooie groene parken, bossen, het Oldambtmeer, de groeiwijk Blauwestad, een prima winkelcentrum, een paar mooie molens en zelfs een heel grote bieb met een respectabel theater in een gloednieuw gebouw. En Groningers zijn gewoon heel prettige mensen.

 

Tag: welkom in Winschoten!
Stadhuis aan de Langestraat in Winschoten. Het torentje is prachtig en kleurrijk. De klok loopt niet altijd gelijk 🙂

Wat mis je? Wat zou naar jouw mening anders kunnen? En wat irriteert je?

Wat ik mis:

Ik mis de echte bourgondische insteek. In het zuiden mocht ik graag lekker eten en goede wijnen kopen in België. Ik ben dol op alles wat anders is dan het uitgekauwde trio ‘aardappelen-groenten-vlees’.  Hier is alles wat meer gewoontjes in de winkels en natuurlijk zijn er heel veel aardappelen. Maar toch is alles behoorlijk volledig te krijgen dus klagen hoef ik niet. Daarnaast ligt Duitsland om de hoek en daar is ook weer genoeg te koop.

Wat zou anders kunnen:

Ik denk dat ik een van de weinige Groningers ben die zo bourgondisch denkt hahaha, maar ik zou graag een wat exclusiever winkeltje met lekkernijen hebben. Lekkere buitenlandse kaasjes, sausjes en nootjes. Hier zijn wel dat soort winkeltjes, maar het is deze verwende dame nog niet exclusief genoeg. Maar ook hier geldt: dat maakt het alleen maar lekkerder als ik er wel van kan genieten, dus ik mis het niet echt.

Wat irriteert je:

DE ROTONDE BIJ DE KLINKER. En dat moet in kapitalen ja. Vreselijk, wat een onding! De werkelijke benaming is ‘Het Oldambtplein’. Het is een rotonde die ligt aan de plek waar theater De Klinker staat en de Venne en de Langestraat beginnen en onlangs is hij volledig opnieuw ingericht. In de auto ben ik altijd bang dat ik iemand aanrijd en als ik niet met de auto ben ben ik bang dat mij dat overkomt. Het is absoluut het onoverzichtelijkste plein dat ik ooit heb gezien.

De verkeersregels op dit onding zijn volgens ‘shared space’, dus elke weggebruiker is gelijk. Wat natuurlijk levensgevaarlijk is, want een voetganger is een stuk kwetsbaarder dan iemand die hoog in een vrachtwagen zit. Het uitgangspunt is dat we allemaal volwassen en menselijk fatsoen betrachten ten opzichte van elkaar…een verantwoordelijkheid die naar mijn ervaring niet ieder individu aan kan. Hoewel alles op dit plein in het teken staat van ‘voorrang geven’, ga ik als fietser of voetganger hier niet voetstoots van uit bij het oversteken. Brrr.

Tag: welkom in Winschoten!
d’Olle Witte in de Torenstraat

Wat vind je het mooiste gebouw?

D’Olle Witte. De vrijstaande toren van de Marktpleinkerk (St. Vituskerk) in het centrum van Winschoten. Pas geleden hebben wij hem met zijn drietjes beklommen en we hadden een schitterend uitzicht over de provincie.

Weetje: de kerk zelf stond vroeger middenin een groot kerkhof, wat nu het Marktplein is. Dit plein werd pas in de 19e eeuw gerealiseerd. Zowel kerk als toren stammen van origine uit de 13e eeuw, maar zijn in de eeuwen erna verbouwd en veranderd. De toren was een aantal eeuwen geleden witgepleisterd, wat hem de naam d’Olle Witte gaf. Leuk om te weten is dat dit verband houdt met de naamgeving van de Martinitoren in Groningen Stad, d’Olle Grieze.

Wat vind je de mooiste plek?

In de stad is dat de Torenstraat, en inderdaad, het gebied aan de voet van de toren. Buiten het centrum het Rosarium als de rozen in bloei staan. Buiten de stad mag ik graag lopen in het Midwolderbos. Een zalig en heel sfeervol bos bij landgoed Ennemaborg.

 

Tag: welkom in Winschoten!
Vissersdijk. Doorkijkje tegenover ‘het lelijkste stukje Winschoten’

Wat vind je de lelijkste plek?

Het braakliggende parkeerterrein bij de Poststraat waar de oude LTS heeft gestaan. Jongens toch wat een aanfluiting!

Waar drink je het lekkerste bakje koffie van Winschoten?

Koffie met een dikke dot slagroom bij Het Stadhuis. In de winter zit ik dan graag bij het kleine haardje voorin de zaak.

Wat is de leukste plek om te lunchen?

Ik lunch het allerliefst bij Panini. Heerlijke Italiaanse broodjes en superaardige bediening. Mijn schoonmoeder kwam er graag een terrasje pikken en ook wij komen er nog altijd regelmatig.

 

Tag: welkom in Winschoten
Het leuke geveltje van lunchroom Panini

Stel: Je wandelt door Winschoten en hebt trek in wat lekkers. Waar ga je naartoe?

Uiteraard naar Panini voor de lunch, echt goed verzorgd en heel attente bediening. Voor het diner ga ik graag naar het Rozenpaviljoen, waar je je maaltijd nuttigt met zicht op het prachtige Rosarium.

Wat is je favoriete winkel?

Ik mag graag snuffelen bij Uw eigen Tafel. Een soort kringloopwinkel waar iedereen zijn spulletjes kan verkopen.

Wat heb je nog nooit gedaan of waar ben je nog nooit geweest in de gemeente Winschoten, maar wil je zeker nog eens naartoe/doen?

Op het carillon spelen! Maar eigenlijk durf ik dat niet. Mijn amateuristisch gebonk op het klavier zal niet iedereen aanspreken vrees ik. Maar het is zo’n prachtig instrument.

Stel: Je krijgt familie/vrienden uit het buitenland op bezoek en ze willen Winschoten /de gemeente Oldambt ontdekken. Wat laat je ze zien?

Het Rosarium natuurlijk. Na een lunch bij Panini beklimmen we de toren, om dan buiten de stad af te sluiten met een wandeling in het Midwolder bos en een kop thee in Koetshuys De Ennemaborgh.

Tag: welkom in Winschoten
De Gans in het geurig Rosarium

Groningen is vaak in het nieuws de laatste tijd.

Helaas niet omdat het hier zo prachtig is. Wel omdat een deel van al dat prachtigs aan het instorten is. Vanwege aardbevingen door de gaswinning. Ik herinner mij nog dat ik als kind uit mijn slaapkamerraam voor het slapengaan uitkeek over de velden. In die velden stonden grote torens, als fakkels in het landschap. Enorme vlammen braakten zij soms uit. We wisten niet wat ons boven het hoofd hing, of liever gezegd, wat er zich onder onze voeten afspeelde, reeds op dat moment. Al hadden we dit, als we heel eerlijk waren, toen best al kunnen weten. Mijn vader was er sceptisch over. En we hadden een deel van die enorme winst die ons land decennia lang heeft genoten beter kunnen opsparen voor het behoud van de veligheid van de mensen en de rijke historie van deze prachtige provincie.

Ik ben een Drent, en ik woon in Groningen. Met deze prachtige provincies ben ik nauw verbonden. En dat zal ook altijd zo blijven. Hier ligt mijn hart.

Of we in de gemeente Oldambt blijven wonen weten we niet. Maar deze noordelijke omgeving, ten oosten en ten westen van de Hondsrug, is hopelijk voor altijd nu ons thuis.

De Gans

 Volg je Mooi Leven, by De Gans al op Facebook? De Gans gakt ook op Instagram, landt soms op Twitter en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest.
Ennemaborgh, Midwolda

Alle foto’s in dit artikel zijn ©byDeGans. Voor meer informatie aangaande beeldmateriaal op deze website kijk je op mijn disclaimer.

Gebruikte bronnen:

Winschoterarchief en Wiederline, gesprekken tijdens een rondleiding in d’Olle Witte en natuurlijk de wetenswaardigheden van mijn Lief, mijzelf, en van wijlen mijn schoonmama en mijn vader. 

Aanraders om te bezoeken:

Het Rosarium

Rozenpaviljoen

Broodjeshuis Panini

Landgoed Ennemaborgh

Wandelen in en om Oldambt


Volg je Mooi Leven, by De Gans al op Facebook?
De Gans gakt ook op Instagram, landt soms op Twitter en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest.

25 thoughts on “Tag: welkom in Winschoten!

 1. Wat een ongelooflijk leuke tag zeg. Op deze manier gaan onbekende plaatsen opeens leven. Vind het knap dat je, na zo kort er te wonen, zo je stad kan promoten.

  Ik ga hem zeker overnemen, want iedereen mag weten hoe mooi Rotterdam is. 🙂

  1. Ik had bijna geen foto’s van de binnenstad. Daar moest ik nog speciaal voor heen. Ook wat he 🙂 Lieve groetjes, Marij

 2. Jemig. Wat weet jij enorm veel van de plaats waar je nog maar zo kort woont. Je promoot het haast!
  Ik woon al ruim 25 jaar in de plaats waar ik nu woon en weet dAt bij lange niet zo goed te promoten als jij dat doet over Winschoten. Het maakt bijna dat ik er naar toe verhuizen wil. Xx

  1. Gezellig! Ik ben opgegroeid in deze streek, en heb een ‘geschiedenistic’. Dus dan onthoud je weleens wat Het is ook fijn hier hoor xx

 3. Nou ja dat hest ja schier invult moid.

  Dai rotonde …….vreesluk!

  Wa’k mis… “De Engel ”

  Wieder…bin’k t mit die oins

  -x-♥-x-♥-x-♥

  1. De Engel? Was dat een ‘kroeg op een hoekje aan de Venne’? Zegt manlief met een moeilijke blik 😀 Wij kennen alleen de Engel van de Grote Markt in Grunn…ja die… hahahaha! Ik ga zo jouw invulling lezen. Het leukste: ik pikte hem van Jeanine uit Assen en jij volgt weer met Assen. En ik weet zeker dat jullie hem beiden volledig verschillend hebben ingevuld. Benieuwd naar! Tot zo 😀 xxxxx <3

 4. Je promoot je stad goed zeg! Ik ben er ooit een keer geweest. Mijn ‘grote’ broer (niet een echte hoor) woont daar weer. Hij vertrok ergens begin 70-er jaren voor een baan van Amstelveen naar Winschoten met vrouw en dochter. Kreeg daar een zoon. Verhuisde via Bellingwolde naar Blijham en woont sinds kort weer in W. Wordt tijd dat ik ze weer eens ga bezoeken. Bedankt voor de tips 🙂

  1. Wat leuk! Al die plaatsen zijn ons wel bekend 🙂 Je mag altijd even aanbellen om om koffie te vragen als je in de buurt bent 😉 Mits dat nog past met alle tips erbij 😉 Ik vind het heerlijk hier.

 5. Wat leuk om een nieuwe blog te ontdekken en kennis te maken met een plek waar ik altijd met gierende banden voorbij rijd op weg naar Duitsland.
  (Echt, die A7 tussen Groningen en Nieuweschans vind ik afschuwelijk!)
  Leuk dat jullie terug naar je roots zijn gegaan en ook wel begrijpelijk.
  Vroeger riep ik ook vaak hier weg te willen, maar nu? Nee. Ik blijf toch graag bij familie en vrienden in de buurt en ik voel me hier thuis.
  Ik snap overigens wel dat je de bourgondische insteek wat mist, want dat mis ik zelfs.
  Ik ben opgevoed met aardappels, groente vlees om 18:00 uur.
  En dan zo snel mogelijk naar binnen werken en weer van tafel. Alcohol was voor vrijdag en zaterdag.
  Zelf kook ik het eigenlijk nooit, maar kies meer voor buitenlandse gerechten en daar mag gerust een wijntje bij. Ook op maandag. En lekker lang tafelen: I love it!
  Die shared space rotondes hebben wij hier ook. Akelige uitvinding! Je moet als automobilist ogen in je achterhoofd hebben.

  Ik neem je invulling mee in het overzicht!

  1. Ik denk dat wij het wel kunnen vinden aan tafel! 🙂 Als je de A7 af gaat tussen Groningen en Nieuweschans gaat er een wereld voor je open. Zo mooi. Ik vind die weg heerlijk. Tot vorig jaar woonden wij door werkomstandigheden in het Zuiden en ‘moesten’ elke dag over de A2. Dan heb je het bar slecht getroffen 😉 Mocht je ooit eens in de buurt zijn, dan laat je het maar weten. Er is altijd koffie. Of een wijntje. Ook als het geen vrijdag of zaterdag is. 🙂

 6. Leuk om een kijkje bij jullie te nemen! Ik ben nog nooit noordelijk geweest in jullie land, wil het wel eens ontdekken!

 7. Wat leuk om over je woonplaats te lezen. Het rosaruim lijkt mij erg mooi om eens te bezoeken. Leuke tips voor een dagje Winschoten, het is immers op een steenworp afstand. Super dat je deze tag ingevuld hebt.

  Fijne dag,
  Groetjes Jeanine

 8. De Gans heeft een gezicht gekregen. Leuk
  Winschoten, ik ben er ooit in een sauna geweest, heeeeeel lang geleden. Ik weet niet eens meer wat en waarom we er waren maar de sauna zie ik nog zo voor me.
  De rest van Winschoten hebben we niet gezien dus het is leuk dat je ons een inkijk geeft.

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.