TaalSpel aan de Keukentafel

TaalSpel

Pas las ik een blog van een tekstschrijver over het schrijven van spreektaal. Je wilt immers als blogger, schrijver of recensent graag bij de mensen aan de keukentafel zitten. Hij riep op tot het gebruiken van spreektaal en lastige woorden uit ons schrijvers-vocabulaire te schrappen om dat genoeglijke keukentafelgevoel zo veel mogelijk te benaderen.

Wil ik dat?

Ik kreeg wat kronkels in mijn hoofd. Wil ik dat wel? Wil ik mijn teksten doorspekken met uhm, tja’s, nou ja’s en wat dies nog meer zij?

Trouwens, ‘wat dies nog meer zij’ is, als ik de tekst goed begrepen heb, inmiddels ook in ongenade gevallen. Net zoals mitsen, echters, slingerende alinea’s vol bijzinnen en nog meer van dat soort gedoe.

Tja…dacht ik. Als ik zo schrijf als dat ik spreek begrijpt niemand me meer. Ik weet namelijk een groot deel van de tijd de woorden niet wanneer ik ‘live’ een gesprek met iemand voer. Dan moet ik, als één der mannen de deur weer eens achter zijn billen open laat staan, wijzen naar het object en kortaf ‘dicht!’ over mijn lippen persen, omdat ik op dat ene moment niet op het woord ‘deur’ kan komen. En op heel slechte dagen sneuvelt ‘dicht’ soms ook nog zodat het meer een gegrom wordt waar niemand meer wat van kan maken. Zeker na drukke bijeenkomsten (een zwemwedstrijd van mijn Lief, gewoon een drukke dag met veel prikkels of zelfs maar een telefoongesprek) moet ik een dag, of meer dagen, ontprikkelen en dan is mijn vocale vermogen minimaal.

Hopeloos irritant, vooral als je heel erg van de talen bent, zoals ik. Ik heb gedurende mijn leven zo veel in andere talen gecommuniceerd dat ik, als zo’n afasisch moment zich aandient, soms wel het woord in het Frans of het Engels, of welke spreeksoort dan ook, kan vinden. Dan moet mijn Lief even overschakelen en dan gebruik ik het woord in de taal die bij me opkomt. Dat ik een wastafel meestal een lavabo noem daar is hij inmiddels aan gewend.

Talenmengsel

Overigens, sommige woorden zijn gewoon in andere talen beter ‘dekkend’ voor iets dan het woord in het Nederlands. Bijvoorbeeld het Engelse woord ‘miserable’. Dat wordt, zeker in de UK (wat voor mij nog altijd absoluut leidend is op het gebied van de Engelse taal) met zo’n stembuiging uitgesproken dat het werkelijk net zo ellendig klinkt als dat het is. Probeer het maar, zo laag mogelijk: ‘Míhzzerrebul’. Voel je het?
Terzijde, de humor van de Engelsen ligt vaak zuiver in het gebruik van hun taal, vol understatements en met soms bijna onhoorbare veranderingen in intonatie die ik vaak een hilarisch effect vind hebben.

Dat spelen met woorden, dat is wel echt mijn ding. Het maakt mij niet uit waar een woord vandaan komt, als ik maar kan uitdrukken wat ik voel, wat ik wil overbrengen, wat ik wil dat mijn lezer voelt. Maar tegelijk vind ik taal heel mooi. Het leeft, het geeft je tools om te vertellen, je te laten horen, maar ook om te verstaan. De woorden niet niet worden uitgesproken vertellen je dikwijls nog het meest. Taal is een delicaat dekentje om je gevoelens en gebeurtenissen heen. Daar moet je wel voorzichtig mee zijn.

Met respect

Dat taalspel blijf ik lekker spelen. Misschien soms in spreektaal, gezellig bij je aan de keukentafel. Maar ook met respect, zowel naar mijn lezers toe, als naar de taal. Dus weinig ahums en tja’s, maar wel veel exquisites, miserables, resplendissantes of affreusements en alles daartussenin. Ook in het Nederlands. Maar wel zo mooi als ik kan.

De Gans

TaalSpel
Stapeltje woordenboeken in mijn kamer dat wacht op een plekje in de boekenkast.

Mooi Leven, by De Gans gakt dagelijks op Instagram, vliegt soms over Facebook, en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest. De Gans lanceert heel soms een berichtje op Twitter.


Wie is De Gans?

39 thoughts on “TaalSpel aan de Keukentafel

 1. Taalspel aan de keukentafel

  Tegenwoordig
  zou het de instanties betreffen
  Ik schuif effe an…
  Vertel eens…
  Schrijf het even op
  Vul maar in…
  Zal ik het doen
  Oordelen
  Geholpen
  Getroffen

  Een goed gesprek
  is aan een ronde tafel
  niet hoekig scherp
  Niet tegenover elkaar
  Liever naast
  dat werkt beter
  Zit er vast niet naast…

     1. Nou nee,
      Ik vind het in veel gevallen iets gehaasts hebben.
      Sommige besluiten leiden tot zorg…
      gaat u naar even zitten, voordat het zwaard van Damocles neervalt…

 2. Er zijn heel wat buitenlandse woorden in ons taaltje geslopen, ik denk weleens, is daar nu echt geen Nederlands woord voor? In berichten of artikelen, wemelt het ook van de afkortingen, soms moet je googelen, om er achter te komen wat het betekent.

  1. Ja dat klopt. Merken wij nu ook zeker met een zoon die ineens ergens ligt ‘te chillen’. Er gaat vocabulairistisch gezien een wereld voor ons open. En de wereld wordt kleiner. Op zich gebeurde het al veel natuurlijk, in het Frans en Engels zit een hoop kruisbesmetting. En onze trottoirs en toiletten zijn ook niet puur Hollands. Het gaat nu wel heel snel. Dat is echt wennen.

 3. Dat slecht uit mijn woorden komen – die afasische momentjes – heb ik sinds de burn-out ook. Gelukkig lukt het schrijvend beter. Doe maar zo mooi mogelijk.

 4. Spreektaal schrijven vind ik wel erg ver gaan.
  Mijn schilderblog is tweetalig, en ik schrijf de tekst vaak eerst in het Engels en daarna pas in het Nederlands, omdat het Engels voor mij ook veel kernachtiger is. Nederlands heeft vaak meer woorden nodig.

  1. Engels is heerlijk om in te schrijven. En echt puur spreektaal schrijven zal ik ook niet doen. Is ook niet de achtergrond van mijn blog. Maar het is goed om soms kritisch na te denken over hoe je dingen opschrijft.

 5. Volgens mij is het belangrijkst dat je schrijft op de manier die bij je past. Een “vreemde stijl” zou je al snel door de mand laten vallen. We lezen nou eenmaal, zoals jij terecht zegt, ook veel tussen de regels door.
  Er is trouwens niets mis met je schrijfstijl zou ik zeggen, maar wie ben ik;-)

  1. Dat lijkt mij ook, dat we allemaal onze eigen schrijfstijl moeten aanhouden. Al vind ik het best om kritisch naar mijn geschrijf te kijken. Als ik nu vergelijk met een paar jaar geleden…. Ik heb al heel wat vroegere blogs weggehaald 😉

    1. Ik gooi ze niet weg. Maar sommigen zijn wel echt uit de tijd merk ik. Wel leuk om te lezen hoe ik jaren geleden in het leven stond. Het lijkt zo dichtbij in de tijd, maar tegelijk is het zo heel ver weg. Apart is dat.

     1. Leuk is teruglezen hé, voor mij is mijn blog ook gewoon een soort dagboek en dan is het soms verbazend hoe lang geleden sommige dingen zijn die in mijn zijn die , in mijn gevoel zo kort geleden gebeurde,

       1. Ik realiseer me wél heel goed dat we toch heel lang samen een mooi leven hadden, dat vlak je niet uit als de laatste paar jaar dan inleveren is, dát hoort bij levenscyclus. Dan wil je het nog steeds wel liever anders hebben het op één na het beste is toch als je voor elkaar kunt blijven zorgen wanneer dat nodig is.

          1. Ik mag het niet helemaal uitsluiten helaas , als mijn gezondheid het af laat weten rest ons geen andere weg maar ik zou er zeker niet gelukkiger van worden.

          2. Het is steeds weer een nieuw evenwicht vinden en dingen bijstellen. Dat zijn niet de makkelijkste dagen.

          3. Nee dat begrijp ik goed. Liefde lost niet alle problemen op je pad op…. Al maakt het het wel makkelijker 🙂

          4. Je doet het úit liefde maar de liefde tussen man en vrouw veranderd in die van moeder en kind, dat is best pijnlijk én een gemis.

 6. Het aantal studenten Nederlands neemt ook dramatisch af. Er is geen interesse meer in het mooi en netjes gebruiken van de taal. Jammer. Blijf ons dus maar verrassen met mooie woorden. Ik lees ze graag.

 7. Jij speelt heerlijk met woorden in je schrijven.

  Er gaat hier in België tegenwoordig vaak over dialect en AN. Heeft het met mijn leeftijd te maken dat ik toch meer vast houd aan AN op TV en radio? Vaak wordt nu een tussentaaltje gebruikt, wellicht voor de gezelligheid??

  1. Dank je wel. Er is hier ook een moderne variant van de taal. Ons kuiken lag pas op de trampoline, een hele tijd. Keek omhoog met onder zijn hoofd een bal. Toen ik vroeg of het wel ging zei hij nonchalant, oh ja hoor, ik lig hier lekker te chillen.
   Ik vind het wel leuk hoe de taal zich ontwikkelt.

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.