Summerquotes: oordeel niet

Oordeel niet
over wat je niet ziet.
Je kijkt maar naar de buitenkant
en ziet niets van het achterland.
Dus die door jou bedachte mening
is op die ander niet van toepassing
Maar slechts op jouzelf…

 

Vaak merk ik hoe makkelijk mensen oordelen. Iedereen vindt iets van een ander. Nou is dat helemaal niet erg, je mening geeft je een identiteit. Maar over die ander zegt jouw mening daadwerkelijk niets.

Er is op zich niets mis met een mening. Die heeft iedereen. Wat ik vaak wel erg vind is dat mensen een mening over een ander ventileren die de ander te kort doet, of op een andere manier schaadt. Blijf altijd bedenken als je zoiets doet dat dat degene aan wie jij vertelt vooral iets zegt over jouzelf. En dat het niet aan jou is hoe die ander jouw woorden interpreteert.

Heel bewust heb ik voor deze post ook een berglandschap uitgekozen. Omdat, hoe hoog je ook staat of denkt te staan, je nooit het complete plaatje kunt zien, wat zich in de diepten beneden je bevindt. Er gebeurt altijd van alles waar je geen weet van hebt, zodat je je slechts een oppervlakkige mening vanuit je eigen ervaringen, vanuit dat wat jij waarneemt kunt vormen. Laat jouw eigen waarheid dan ook de jouwe blijven.

Laten we ons vanaf deze zomer eens positief opstellen naar een ander. Met een glimlach en een welkome blik. Open, onbevangen en geïnteresseerd, met bewustzijn voor al die verborgen plekken, schaduwen en de achterkanten in de ander, waar jij nooit weet van zult hebben omdat je ze vanuit jouw standpunt niet kunt zien.

En wat als je dat niet lukt? Dan wend je je gewoon rustig van die ander af en ga je bezig met je eigen leven. Ieder zijn eigen weg.

Dat is toch ook prima?

De Gans

Summerquotes: oordeel niet
Bron: Pixabay

Lees ook: Oordeelloos.

Jou zijn kan alleen maar jij zijn.


Volg je Mooi Leven, by De Gans al op Facebook?
De Gans gakt ook op Instagram, landt soms op Twitter en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest.

18 thoughts on “Summerquotes: oordeel niet

 1. Spijtig dit dat oordelen niet gebeurd vanuit ‘maar ik ben ook niet perfect hoor’. Maar bij sommigen is het echt erover, zwijgen wordt dan toestemmen. Feitelijk valt het best wel met 90% als je wat de verschillen kunt accepteren. En je hebt ook van die roddelaars, ja dat maakt veel kapot en pesters. Maar in de smaak vallen van iedereen, nee, niets voor mij. Ik deel wel je droom Marije.

 2. Er is slechts een kleine scheidingslijn tussen een (voor) oordeel hebben en een mening. Zolang mensen dat niet snappen, zal er niet veel veranderen vrees ik.

 3. We hebben het er al eens vaker over gehad.. oordeel en veroordeel nooit! Het is jammer en je gebruikt negatieve energie. Ik doe het niet want ik kan het niet. Alle mensen moeten zichzelf kunnen zijn en dus in hun eigen waarde worden gelaten.

  1. Ja…het komt telkens weer terug. Nee, en als je al eens oordeelt dan is het toch je eigen visie…. Jij bent mooi ❤

 4. Op zich niets mis met een oordeel hebben, het gaat pas fout wanneer je dat oordeel aan anderen gaat doorvertellen als een vaststaan feit. Zonder toetsing kan een oordeel nogal onbetrouwbaar zijn.
  Het lukt me in ieder geval nu stukken beter dan vroeger om mijn oordeel voor mezelf te houden , en ach, wie ben ik dat men op mijn oordeel zou zitten wachten.

 5. Iets om bij stil te staan. Persoonlijk denk ik dat veel mensen niet beseffen dat ze oordelend spreken over anderen en zelf moet je ook altijd alert blijven om dat niet (te veel) te doen. Ik betrap mezelf er ook op hoor.

  1. Wie niet. Toch schrik ik soms van de negativiteit en afkeer die mensen over anderen uitspreken. Ook al hebben ze iemand slechts heel even ontmoet…

 6. Veel te makkelijk maken hebben mensen een oordeel over iets. Dat gaat in heel wat opzichten.
  Maar zoals je schrijft ze oordelen naar wat ze zien, wat ze niet zien is juist dat waar geen oordeel aan gegeven moet worden. Maar wie kijkt er nog dieper dan.
  We mogen over iets een mening hebben maar daar kan dan nog over gepraat worden en zo kom je soms terug op je mening dan.

  Als mensen eens dieper zouden zien en soms vragen durfde te stellen dan pas zou men niet oordelen maar zou men samen een lach met elkaar kunnen delen.

  Aum Shanthi

 7. Dat probeer ik, maar moet toegeven dat het niet altijd lukt.
  Ik ben nogal een flapuit en soms zou ik beter mijn tong 10 keer ronddraaien alvorens ik wat zeg.
  Al moet ik zeggen dat het me wel vaker lukt nu.
  Ik ga de uitdaging aan!

  1. Hahaha op zich is het normaal dat je als mens oordeelt. Zolang je de relativiteit van je eigen oordeel maar inziet. Sommigen echter nemen hun eigen mening over iets of iemand heel serieus. Dat kan heel pijnlijk zijn….

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.