Stilte voor vooruitgang: bericht van De Gans

Moeite met lezen.

Ik heb de laatste weken moeite met lezen. Met het bijhouden van al jullie schrijfsels en een mooie, inhoudelijke reactie daarop geven. Mijn concentratie laat me in de steek. 
Als je even een comment of ‘like’ van mij mist, of je verwondert wat ik aan het doen ben: ik probeer een beetje bij te blijven, maar loop hopeloos achter. 

Veel gedoe.

Ons leven is druk en dit is voor ons een wat emotionele periode, waarin straks ook nog onze zoon verjaart. De verkoop van ons huis vordert niet en inmiddels hebben we dus nog een huis wat verkocht moet worden. Dat geeft kopzorgen. En daarnaast, de behoefte aan een vaste, echte eigen plek voor onszelf neemt toe. We wonen niet meer in ons eigen huis, we logeren bij iemand die gestorven is en we ruimen de herinneringen van ruim veertig jaar van ons leven op. Ook al is het gezien de omstandigheden de meest praktische constructie, het is niet niks. En dat doet veel met een mens.

Moe.

Mijn Lief is moe en ziet er ook zo uit. En ik? Ik kan daar niets aan doen, behalve hem omhullen met mijn liefde en de zorg die ik kan geven, gegeven dat ik met mijn chronische klachten ook niet alles kan zoals ik het zou willen.
Alleen onze Zoon van bijna Zeven is flexibel zoals alleen een kind dat kan zijn. Hij moppert niet over zijn kamertje met niet passende gordijnen of over het gammele bed waarin mijn Lief nog groot is geworden. Hij moppert niet over het wachten tot alles weer verder kan gaan, maar speelt buiten met zijn vriendjes of bekwaamt zich in zijn nieuw ontwikkelde sport ‘Hunebedspringen’, waarbij hij zich als een ware sprinkhaan van steen naar steen begeeft, de beentjes in de lucht en wapperende haartjes.

 

stilte voor vooruitgang
Voetjes op een hunebed (foto © byDeGans)

 

In het moment.

We leven ultiem in het moment. En elke dag kan het veranderen en we weten niet hoe en wat. Het is nu zoals het is, en we maken er vooral wat van. Genieten van die kleine dingen en van de liefde die we voelen in Mama’s Huisje. Het is hier goed bij haar. Al is het huisje niet van ons, en hebben we het door erfenis gekregen. Het is van vroeger… past niet bij ons, maar het geeft ons wel de kans om afscheid te nemen en te verwerken wat er achter ons ligt. Maar, dat is voor mijn Lief best veel. Hij is de enige overgeblevene van een lief gezin van vier. En dat is soms hard als je pas veertig bent. Al klaagt hij zelden, zelfs ook nu. Maar ik zie met bezorgdheid toch kleine barstjes in zijn vertrouwen verschijnen.

Stilstand en toch vooruitgang.

Want wij moeten wel verder. Die eeuwige splitsing, waarop wij al bijna een jaar lang leven, doet ons gemoed geen goed. Onze oorspronkelijke plannen zijn veranderd, maar natuurlijk gaan wij wel een heel eigen invulling aan ons leven geven, zoals we dat vorig jaar om deze tijd ook al hadden besloten. Accepterend wat ons wordt gegeven en aanvaardend wat het leven ons biedt en daarbij de best mogelijke keuzes maken in de dilemma’s die wij voorgeschoteld krijgen. Terug in het noorden, een belangrijke stap, maar nu ook weer leren ons eigen leven te leven. Niet blijven in het huis waar het verleden blijft hangen, maar vooruitkijken naar een plek van onszelf, met onze eigen toekomst.

We klagen niet, we blijven gewoon doorgaan. Maar we merken wel dat we minder energie hebben te besteden aan veel dingen om ons heen. Wij allebei.

Dus dat zij eventjes zo.

Het is goed. Ons leven is goed, en ons gezin is goed. De rest? Die komt wel weer. Het is de stilstand voor vooruitgang. Of voortschrijdend op de vooruitgang die reeds in gang gezet is, maar waarvan wij nog niets merken midden in dit oog van onze storm.

Maar toch wel handig dat jullie het ook even weten. Ik kom lezen als het lukt. En als het niet lukt? Dan fotografeer of schrijf ik wel en kom ik later terug. Of ik neem rust en pauze. Dat ook heel veel. Ik heb het nodig…

De Gans

Stilte voor vooruitgang:
Wel geaard, maar nog geen ruimte voor ontwikkeling.

Volg je Mooi Leven, by De Gans al op Facebook?
De Gans gakt ook op Instagram, landt soms op Twitter en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest.

24 thoughts on “Stilte voor vooruitgang: bericht van De Gans

 1. Marije, sinds enige weken kom ik er ook niet meer aan toe om alle blogs die ik volg te lezen, laat staan een reactie te geven. Me daar niet schuldig over voelen maakt het ‘lichter’
  Neem je tijd om je hart en je lijf te volgen.
  TOT ZIENS!
  Een hartelijke groet, Viviane

 2. Wat een persoonlijk verhaal is dit zeg, ik voel zo met jullie mee. Het is heel heftig om te lezen aangezien je het zo “mooi” beschreven hebt. De pijn en het verdriet is bijna voelbaar. Wel vind ik het heel fijn om te lezen dat jullie zoon gelukkig zo flexibel is. Ik hoop oprecht dat er gauw zonnigere tijden aan zullen komen. Neem vooral jullie tijd voor alles. Dikke knuffel

 3. Lieve Marije,

  mijn hartje zegt meteen, ik herken het, maar zo kan het eigenlijk ook niet natuurlijk. ik herken wel de moeilijke jaren waarin je kan komen en door moet.

  eigenlijk doen jullie het helemaal prima !
  jullie hebben een goede relatie die sterk is en elkaar ondersteund – dat is vele niet gegeven – waarvoor een mooie pluim voor jullie
  jullie gaan elke dag voor het beste al zijn het ‘de kleine’ dingen van het leven – weer een mooie pluim voor jullie allemaal
  jullie hebben een mooie synergie om elkaar lief te hebben in tijden dat jullie het individueel nodig hebben – een hele mooie grote pluim voor jullie
  jullie kunnen de moeilijke dingen des levens ook nemen zoals ze komen, lopen er niet van weg, nemen het mee, verwerken het op jullie geheel op jullie eigen manier & SAMEN ! – dikke mooie grote dwarrelende pluim dit is zelfs heel sterk van jullie als gezin en als individuen –

  en als laatste lieve Marije, je hoeft niet alles te lezen, soms is het naar binnen keren ook zeer helend voor jezelf. je maakt prachtige foto’s en je beleeft er duidelijk plezier aan, dat is echt fijn om te zien ! geniet er van en blijf die mooie foto’s trekken!

  laat die andere hun hersenspinsels maar als je e zin voor hebt !

  veel liefs
  Esther

 4. Ben het met Edward eens, neem de tijd wij lopen niet weg.
  Kan me wel voorstellen dat het niet meevalt. De verkoop vlot niet maar je begint toch naar een eigen plekje te verlangen. Hoop dat er toch snel verandering voor jullie komt.

 5. Voel je nooit verplicht Marije! Ik voelde me ook vaak schuldig, maar lees lang niet alles meer bij iedereen. Er zijn nog zoveel andere dingen die ook de moeite waard zijn. En 80 blogs bijhouden is ook eigenlijk gekkenwerk. Heb ik dus al teruggebracht van over de 100..
  Jij hebt gewoon hele andere dingen aan je hoofd. Fijn dat het met je zoon wel goed gaat, ach ja, je zegt het zelf, kinderen zijn flexibel, zeker zolang ze in hun waarde worden gelaten en zich kunnen ontwikkelen.
  Je bent in de omgeving waar je wilt zijn, dat is prima en ook heerlijk natuurlijk. Hoop dat jullie huis in het zuiden snel verkocht wordt, want het duurt wel lang nu hè. En dan een eigen plekje zoeken! Komt allemaal goed. Die paar jaar (je weet tenslotte niet hoe lang het zal duren) zijn niks op de rest van jullie leven. Jullie zijn nog zo jong!
  Sterkte en liefs XXX

 6. Neem maar de tijd die nodig is voor jou en je gezin .Het is zo veel waar jullie mee bezig zijn ook emotioneel .Bloggen komt dan later wel weer
  Sterkte met alles ,Elisabeth

 7. Daar zit ik ook zo mee in. Ik kom er gewoon niet aan toe om op alle blogs een reactie te geven. Daarvoor wil ik te veel blogs lezen. Want er zijn zoveel leuke en inspirerende blogs.
  Ik voel me dan schuldig, omdat ik niet steeds de energie heb om een gepaste reactie te geven.
  Heel veel liefs xxx

 8. Sterkte lieverd. Ik snap dat het wat veel is allemaal. Neem je ruimte en je tijd.
  Hang in there!
  Dat huis wordt echt wel verkocht binnenkort en dan kunnen jullie lekker gaan bouwen aan jullie toekomst.
  xx

 9. Denk vooral even
  aan jezelf
  of elkaar
  Goed om reden
  van zwijgen
  of ontbreken van reactie
  aangeeft
  De duur bepaal jij
  Sterkte
  Afleiding zoeken
  door te lezen kan natuurlijk altijd

 10. Dat moet een moeilijk situatie zijn Marije! Als ik denk aan wat de verhuis met mij gedaan heeft – naast al het goede heeft het me echt wel afgemat – dan kan ik me niet inbeelden hoe het voor jullie moet zijn, een gesplitst leven en even nergens echt thuis. Heel veel moed!

  1. Dat komt goed hoor. Dank je wel. Maar ik lig zo ver achter met lezen en de letters dansen voor mijn ogen. Al weken nu, dan maar eens even een melding op de blog. Schrijven lukt wel, gek genoeg. Maar dat is op mijn eigen tempo 😉 Lieve groet en dank je wel x

 11. Heel veel sterkte voor juliie allemaal.
  Rustig aan hoor en neem de tijd.
  Wij wachten hier wel en denken aan juliie

 12. Wat ik hierop kan schrijven is. Je zal er sterker uitkomen als alles is zoals jullie het mogen zien als gezin.
  Niet alles komt op een twee drie klaar maar eens er een ondertekening is dan kan je ook verder.

  Aum Shanthi

  1. Uiteindelijk zullen we, terugkijkend, ‘blij’ zijn met hoe het is gegaan. Allicht het begrijpen tenminste 🙂 Lieve groet,

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.