Stilstand is geen achteruitgang

Vaak hoor ik ‘stilstand is achteruitgang’

Alsof constant in beweging moet blijven, vooruit. En je vooral niet stil mag staan, niet even op de plaats rust mag blijven en alsof rust alleen maar leidt tot roest.

Ik ben het daar niet mee eens.

Stilstaan leidt vaak tot nadenken. Even pas op de plaats. Energie opbouwen en even kijken hoe je nu eigenlijk verder wilt.

Ik vind stilstand dus eigenlijk heel nuttig

Heb ook talloze voorbeelden waarom. Slaap bijvoorbeeld. Je slaap ’s nachts heb je nodig. Ooit vond ik slaap overgewaardeerd, dus sliep ik minder. Mooi dat ik ook een stuk minder presteerde overdag en dat ik elke verkoudheid voluit meepikte.
Die slaap tijdens de nacht, die bleek uiterst nuttig, ook al deed ik hoegenaamd tijdens mijn slaapmomenten niets.

In 2015 stond ik ook stil. Ik had zo lang hard gewerkt, zonder te herstellen van mijn zwangerschapscomplicaties, zo lang gewerkt zonder stil te staan waar ik nu werkelijk goed in was en waar ik zelf gelukkig van werd, dat ik begin 2015 keihard tegen de vlakte kwakte.

In 2016 groeide het besef dat ik wilde schrijven. En mensen wilde vertellen dat het leven mooier mag zijn. Ik startte een blog en probeerde mijn zoektocht naar dat mooie leven te delen.

Stilstand leidt tot groei

Dat mooie leven vind ik niet. Niet alles in het leven is mooi. In 2016 deelde ik vooral veel over de zoektocht naar ons thuis en de dood van mijn lieve schoonmoeder. Mooi was het niet te noemen, maar het gevoel wat er uit voortkwam was juist prachtig. Dus een mooi leven vinden, dat zal ik niet, maar ik zal wel heel veel mooie, waardevolle momenten vinden. En al die kleine dingen met een gouden randje. Zo nu en en dan zal ik zwart geworden zilver poetsen tot het in mijn handen verandert in een glanzende schoonheid waarin mijn leven zich weerspiegelt.

Het mooiste wat ik heb geleerd is door alle moeilijke momenten liefde te voelen, verbondenheid, warmte met elkaar. De kleine dingen te zien, die zo zeer op de juiste momenten komen dat ik zeker weet dat er meer is dan alleen dit leven.

Stilstand leidt tot inzicht
Stilstand leidt dikwijls juist tot inzicht

Vooruitgang door stilstand

Als je op een rotonde afrijdt en je hebt geen idee welke afslag je moet nemen, dan kun je gemakkelijk nog een keer een rondje rijden. En misschien nog wel een keer. Totdat je in één keer ziet welke kant je uit moet. Trefzeker sla je af en je rijdt verder op je doel af. Je tijdelijk verblijf op één punt op je route heeft je het juiste inzicht gebracht, je even nieuwe energie en zekerheid gegeven.

Ik wil van dat eeuwige gedraaf en gejaag af

Ga maar eens voor de stilte. Voor de rust. Voor het pauzeren. Neem je eigen lichaam en je gevoelens onder de loep. Kijk waar je iets nodig hebt of iets heel erg mist en waar mogelijke energielekken vandaan komen. Zorg ervoor dat je genoeg energie opdoet. Niet alleen om je plannen te verwezenlijken, maar ook om alle onverwachte wendingen waar het leven je constant op trakteert, het hoofd te kunnen bieden.

Dat lat hoger leggen, meer bereiken, de maatschappelijke druk opvoeren en het continue moeten verbeteren daar zou ik vanaf willen. De mens is van nature al altijd op zoek naar iets nieuws. Na elk doel vormt zich weer een ander. De mens is gemaakt om altijd meer te willen, om te groeien en om te ontwikkelen. Als je dat laat gebeuren lukt dat veel beter dan wanneer je allerlei straffende ‘prikkels’ gaat inbouwen om mensen verder op te jagen en hun grenzen te overschrijden.

Grenzen verleggen is niet altijd nodig

Je mag ook wel eens tot de ontdekking komen dat je gewoon lekker in je vel zit zoals je bent en dat proberen te behouden. Grenzen verleggen leidt niet stelselmatig tot betere resultaten. Het continue krampachtig proberen de lat te verleggen leidt vaak ook tot het overgaan van grenzen, totdat de eigenaar ervan zich hopeloos ellendig en uitgeput voelt.

Laat de boel maar eens de boel. Geef je leven maar eens de ruimte om te leven, om zich te ontwikkelen.

Dat is ook wel eens goed.

De Gans

Stilstand is ook vooruitgang
Wat vertelt de spiegeling van stilstaand water?

Volg je Mooi Leven, by De Gans ook al op Facebook?
De Gans gakt ook op Instagram en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest. De Gans vliegt heel soms over Twitter.

All pictures in this log are found on Pixabay.

28 thoughts on “Stilstand is geen achteruitgang

 1. Stilstand is vooruitgang. Dat is wat ik de afgelopen jaren heb geleerd. Ik kan het iedereen anharte aanbevelen om de stilte en de stilstand op te zoeken ente kijkenwat er gebeurt.

 2. Stilstand is absoluut geen achteruitgang, volkomen mee eens met die toevoeging dat je die stilstand toepast of over je heen laat komen omdat het instinctief als de beste optie aan voelt. We zouden veel meer op ons instinct mogen (moeten?) vertrouwen want daarmee koesteren we een geschenk dat we kregen en dat onbetaalbaar is.

  xxx

 3. Stilstand zoals jij het noemt, noem ik reflectie. En het is een natuurlijk proces. Denk maar aan de rustige winter die volgt op een drukke zomer. Het zorgt ervoor dat je je opnieuw kunt opladen, even kunt nadenken over wat er gebeurd is en dan weer verder gaan. Wie ooit heeft verdacht dat groei alleen met beweging mogelijk is, heeft waarschijnlijk nog nooit naar een boom gekeken. Deze staat immers prachtig te groeien, altijd op dezelfde plaats 🙂
  Liefs Loena

  1. Prachtig, die vergelijking met de winter. Daar heb ik het afgelopen jaar ook al een paar keer over geschreven. En wat kan ik nog toevoegen aan die boom Dank je. Liefs terug x

 4. Stilstand is achteruitgang… zo heb ik altijd gedacht. Vooral dan wat mezelf betreft.
  Maar na het lezen van je mooie logje, zie ik in, dat ik toch mis ben geweest.
  Liefs xxx

 5. Stilstand is niet erg, is goed om weer bij zinnen te komen. Maar soms moet ik even verder, kijken of ik het nog kan of ik nog bij de tijd ben om daarna weer tot rust te komen en terug te keren naar die heerlijke stilstand.

 6. Wat mij betreft mag je het nog sterker aanzetten: ‘zonder stilstaan geen vooruitgang’ of ‘zonder inkeer geen bewustzijn’. In de technische wereld noemen ze het ‘disruptief’, wanneer iets nieuws en nog kleins iets bestaands over gaat nemen. Voor mij betekent het dat ik af en toe een beetje stilsta, een beetje disruptief ben en met een nieuw bewustzijn verder ga.

 7. Je rotonde is een mooi voorbeeld…en ja stilstaan doen we niet maar is hier in de loop van de jaren wel allemaal wat rustiger geworden. Ook jij vind die rust nog wel maar je bent nog jong…
  Groetjes

 8. Stilstand is nodig, een moment van rust om te zien waar je staat.
  Doe je datniet, dan ren je vaak je doel voorbij

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.