Ik stel jullie voor aan Nils Nisse

Wij hebben sinds kort een huiskabouter.

Op een gezellig najaarsmarktje in een sfeervol dorpje hier in Oost-Groningen kwamen wij in aanraking met de Deense folkore en we sloten meteen vriendschap met een heel bijzonder mannetje: de nisse¹. Het klikte meteen, we namen hem mee en gaven hem een fijne plek op de vensterbank. 

Wat is een nisse?

Een nisse is een wezentje uit de Scandinavische folklore, vergelijkbaar met de Nederlandse tuinkabouter. Dit wezentje is echter sterk verbonden met je woning, en dan gaat het met name om een boerenwoning met dieren.

In onze beider achtergrond zitten veel, heel veel boeren. Dus zo’n beschermkaboutertje in de folkloristische vorm van een nisse hoort er voor ons echt bij.

Nils Nisse
Onze eigen nisse, Nils, tussen alle herfstvondsten uit het bos.

Het nut van nisse.

Vanuit de Scandinavische folklore is een nisse dus onmisbaar in je boerderij. Hij beschermt je dieren en je huis, maar je moet als huiseigenaar wel goed voor hem zorgen. Volgens het heidense geloof was deze nisse zelfs de ziel van de eerste bewoner van je boerderij in vroeger tijden. Sommigen beweren dat hij de grafheuvels om het gebouw bewoonde.

En, als je goed naar het kaboutertje kijkt, kun je overeenkomsten ontdekken met ‘Santa Claus’. Er wordt beweerd dat de op de Noordpool levende Amerikaanse cadeautjesheld geïnspireerd is op deze koddige, Scandinavische kabouter.

Onze Nils Nisse.

Dit is voor ons een persoonlijke verwijzing naar het verhaal van Nils Holgersson uit 1906, waarin het jongetje Nils een nisse ontmoet en deze niet goed behandelt, net zoals hij niet goed is voor de dieren op zijn boerderij. Als straf voor het sarren verandert de nisse hem in een duimklein kereltje. Wanneer er een groep ganzen voorbijkomt, lift Nils op één van de dieren mee om te ontsnappen aan zijn leven en zo begint een lange, spannende reis. Het verhaal zit vol wijze levenslessen en dieren en completeert de sfeer die deze kabouter met zich meebrengt.

Nils Nisse staat nu in het huisje van mama bij het raam, vlak naast de keuken. Omringd door herfstachtige vruchten zoals kastanjes, eikels en dennenappels staat hij daar lief te grijnzen met zijn muts over zijn ogen. Hij zal zwaaien naar overvliegende ganzen en ik hoop dat hij lief voor de katten is.

Gezellige maanden.

Er komen knusse maanden aan. De bomen zitten hier nog aardig in het blad, maar ik denk dat we vanaf volgende week ook mooi gekleurde bladeren aan onze herfsttafel toe mogen voegen. Kaarsjes aan, ook buiten in de tuin branden bij ons de lantarentjes. Ik geniet van deze tijd. En nu, met deze vriendelijke, ‘buite-nisse-ge’ huisgeest, zal het alleen nog maar gezelliger worden.

De Gans

Nils Nisse
Een close up van onze gezellige kabouter. Zie je hoe zijn muts over zijn ogen hangt?

1: een nisse heet ook wel een tomte, in bijvoorbeeld Zweden. Het gaat om hetzelfde wezentje.

Nog meer folklore snoepen? Luister dan naar deze muziek op vrijdag editie met daarin onder andere de Zweedse klompviool.


Volg je Mooi Leven, by De Gans ook al op Facebook?
De Gans gakt ook op Instagram en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest. De Gans vliegt heel soms over Twitter.

22 thoughts on “Ik stel jullie voor aan Nils Nisse

 1. Och wat is deze leuk Marije. Hij tovert toch al gelijk een glimlach op je gezicht. Hier zwerven ook de nodige wezentjes met puntmutsen door het huis 🙂 . liefs, Hanneke

  1. Ja wat is hij gezellig hè! Die grijns van hem fleurt straks ook de winter op Geniet maar van die leukerds in je huis. Is het eekhoorntje al verder geklommen? Liefs ❤

   1. Superleuk. Hopelijk brengt hij ook geluk op huizen gebied. Hihi, het eekhoorntje zit, als ik kijk 🙂 , nog op zijn gebruikelijke plekje. liefs, Hanneke

  1. Zeker met het prachtige herfstsfeertje duik ik dan helemaal in zo’n geschiedenis. Zo leuk! Het lekkere kereltje blijft nog een mooi poosje bij ons.

   1. Ja die pagina ken ik wel 😉 Heb ook nog een aantal bloggers gevonden die erover hebben geschreven. Als je wilt kan ik de links wel doorsturen?

 2. Ik heb iets bijgeleerd. Bedankt.
  Trollen ken ik en ook nog andere wezentjes maar deze nee had ik nog nooit van gehoord.
  Misschien een domme vraag, maar moet je deze dan ook ergens speciaal in het huis zetten of erbij zetten?

  Aum Shanthi

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.