Spinnenweb

Een wandeling.

Ik ben een paar dagen weg. In mijn eentje. Om weer even in contact te komen met mijzelf. Door bossen en landerijen wandel ik naar het dichtstbijzijnde dorpje om nog wat inkopen te doen voor het avondeten.

De zon is al even op, maar door de naderende herfst is het nog vochtig buiten. Tijdens de nachten koelt het behoorlijk af en er ligt een frisse laag dauw over de velden. Twinkelende druppels blikkeren in het heldere zonlicht en er hangen spinnenwebben tussen de takken. In een tuin is één van de struiken bijna volledig bezaaid met webjes van spinnetjes. Overal zie ik ze, de plant bijna volledig toedekkend met een warme, zachte, zilveren deken als om hem te beschermen tegen de naderende koude. Een koude die met deze najaarshitte overigens voor mij wel heel ver weg lijkt.

Spinnenwebben.

Ik vind ze fascinerend, die spinnenwebben. Pas ontdekte ik er thuis eentje bij de mand waarin wij houtblokken voor de haard bewaren. Ook al had ik hem de dag ervoor schoongemaakt, in de flonkerende zonnestralen ontwaarde ik de volgende dag weer een prachtig bouwwerk van zilveren draden wat mij toeknipoogde vanaf de vloer tot de bovenkant van de ijzeren mand. Het zit er nog. Ik vind het zonde om al dat spinnenwerk te vernietigen ten gunste van mijn schoonmaakwoede.

Soms, als ik door de bossen loop voel ik de draden langs mijn wangen strijken. Dan merk ik vaak hoe sterk ze zijn en hoe veerkrachtig. Taaie slierten zijn het soms, die ik met moeite uit mijn haar en van mijn huid moet trekken. En dat allemaal gemaakt door zo’n kleine spin. Ik heb daar bewondering voor en mag er graag naar kijken.

Zo eenvoudig, zo klein, zo snel gemaakt en toch zo sterk. Ik heb daar bewondering voor.

De Gans

morning-dew-1068342_640
Bron foto’s: Pixabay

Mooi Leven, by De Gans vliegt ook op Facebook, gakt op Instagram en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest. De Gans vliegt heel soms over Twitter.

6 thoughts on “Spinnenweb

  1. Spinnewebben zijn ook erg mooi vaak, hangt er wel vanaf hoe ze het gedaan hebben en waar ze zitten, want aan mijn wasrek en balkon, is vaak maar met 1 draad of zo gedaan, hahahaha die zijn minder 😛

    X

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.