Spinnenbijtjes

Er groeit een overdaad aan lavendel in onze tuin.

Ik mag er graag naar kijken en er bijna nog liever aan ruiken. Net zoals de talrijke bijtjes die hier rondvliegen en die de nectar uit de bloemen drinken. Eigenlijk zou ik mijn lavendel ieder jaar op tijd moeten oogsten om er heerlijk geurende zakjes voor in de kasten en ontspannend badzout van te maken, maar vanwege die bijtjes lukt me dat eigenlijk nooit. Bij mij gaan bijtjes voor badzout en geurig linnengoed.

Want wat hebben ze het fijn in die lavendel van ons! Ik zit erbij en kijk ernaar, een enorme paarse wolk vol zachte, zoemende bijtjes. Zo mooi vind ik ze, zo vriendelijk en vredig. Ze hebben me nog nooit gestoken, die bijtjes, en toch zit ik vaak met mijn neus op hun ontbijt. Ik zou dat persoonlijk zelf niet prettig vinden, maar zij vinden het prima. En zo zitten we daar in die lavendel. Ik met mijn neus, zij met hun tong.

Spinnenbijtjes
Vrolijke bij in de lavendel

Ik maak me wel veel zorgen om die bijtjes.

Er zijn nogal wat vijanden van deze diertjes en dit jaar zie ik er veel minder dan andere jaren. Ik hoop dat ze onze tuin minder bezoeken vanwege de hevige regenval van de laatste weken, maar ik vrees dat er ook sprake is van een heel andere oorzaak, namelijk een nogal gifminnende en -spuitende groepering op aarde. Daarvan gaan bijtjes massaal dood, zo is gebleken en nu wordt het hoog tijd om onze landbouwmethodes aan te passen. Daarover speelt tussen economen, milieu-organisaties en overheden een hele discussie. In elk geval wordt in onze tuin alleen gewied en gewerkt en niet gespoten.
Verder zijn er natuurlijk ook nog natuurlijke vijanden van onze gevleugelde vriendjes. Spinnetjes bijvoorbeeld. Elke dag zie ik tussen de dorstige bijtjes wel een hongerig spinnetje. Nu ook weer. Helderwit -lieve meisjes, dat jullie dat niet zien!- op een bloem, wachtend op een bijtje en wanneer er eentje landt, dan plots pakken maar! Ook vandaag is er weer een dorstige dame tussen de spinnenkaken beland. Arm bijtje. Gelukkig spinnetje.

Spinnenbijtjes.... De prachtige wreedheid van de natuur
Spinnenbijtje…. De prachtige wreedheid van de natuur

Gelukkig eet het spinnetje niet meer bijtjes dan hij nodig heeft.

Anders dan bij de mens, die zich vaak behoorlijk vol vreet en die regelmatig ook nog prima te eten voedsel de vuilnisbak in gooit. Dus dat ene bijtje voedt de spin en de spin is voorlopig weer blij. Gelukkig zwerven alle overige meisjes nog vrolijk zoemend rond en zie ik verder ook geen andere spiedende spinnen. In de natuur is altijd een mooie balans te vinden. Ik hoop dat de bijtjes voldaan terugkeren naar hun korf iets verderop en dat ik binnenkort hun heerlijke honing weer mag proeven!

Ondertussen hoop ik ook dat de lieden die eerdaags over dat gif moeten beslissen goed gaan nadenken over het belang van de bij. Ik hoop dat zij die de verantwoordelijkheid en ons vertrouwen hebben geaccepteerd, zich realiseren wat werkelijk van belang is voor onze wereld. Voor nu en vooral voor later.

Ik hoop dat de bij bij ons blijft.

Lieve bijtjes, drink maar lekker verder, die lavendel blijft nog wel even staan!

De Gans 🐝


Volg je Mooi Leven, by De Gans ook al op Facebook?
De Gans gakt ook op Instagram en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest. De Gans vliegt heel soms over Twitter.

12 thoughts on “Spinnenbijtjes

 1. Ik heb vandaag de lavendel op de foto gezet in de kruidentuin van het park, komt morgen of van de week op blog, en hier is de lavendel al praktisch klaar met bloeien dankzij de regenval en praktisch nul bijen op de lavendel en de koolwitjes en ctiroentjes ook niet, alleen op de rode zonnehoed nog…. ook dat zegt al veel. zo jammer dit jaar.

  X

  1. Hier is het ook al bijna klaar. Zo jammer dit jaar… Toch is het van die kleine momentjes nu extra genieten. De zonnehoed is hier niet opgekomen. Koolwitjes zie ik wel. Peghea’s ook. Verder is het magertjes… xx

  1. Hier vanmiddag ook. Nu breekt het zonnetje net weer even door. Het is blij zijn met de uurtjes zon die je per week krijgt dit jaar. Dan maar mooie foto’s posten he…

 2. Mijn tuintje heb ik speciaal aangeplant voor bijtjes en vlinders. Alleen door de vele regen van de afgelopen weken hebben nog maar weinig bloempjes hun kopjes geopend. En dan valt het op hoe weinig bijtjes en vlindertjes er nog maar rondvliegen. Spijtig, spijtig

  1. Hier zijn er ook veel kapotgeregend. Heel erg jammer. Maar de lavendel is onverwoestbaar. Vlinders zie ik inderdaad ook nauwelijks. Vorig jaar was het veel beter.

 3. Helemaal mee eens 🙂 . Het is alleen al heerlijk om die bijen en zelf geniet ik ook zo van de hommels, bezig te zien. lieve groetjes, Hanneke

Gak mee en plaats hieronder je reactie,