Spiegel in de Spiegel

spiegel

Spiegel in de spiegel

Ik ben al jaren fan van spiegelen. Zoals ik mensen, zich vaak volledig onbewust, elkaar zie spiegelen in hun omgang met elkaar. Zoals de zon haar kleuren spiegelt in het water van het meer. Of zoals ons kuiken onze acties als ouder spiegelt in zijn gedrag. En zoals de katten naar me knipogen wanneer ik mijn ogen even dichtdoe terwijl ik naar ze kijk.

Een spiegel naar de kalmte

Maar ook voor mij geldt: wanneer je te veel spiegelt, te veel nadenkt, dan wordt de werkelijkheid warrig en onwarig. En onwaardig bovendien. Dan spiegelt het maar door, in een eindeloze spiegeling van spiegelingen. En dat wil ik niet.

Als ik onrustig ben dan kijk ik naar buiten en laat mijn ogen vullen met de natuur die ik zie. Het bos naast ons huis absorbeert mijn drukke gedachten, spiegelt groen mijn zorgen weg. Mij tonend dat ik niet altijd maar door hoef te gaan. En dat ik, als iets mij niet naar de zin is, niet overal energie in hoef te steken.

En als die eindigheid van mijn uitzicht tot de bomen dan nog niet genoeg is, dan vul ik mijn oren met dit lied, dat met een bijna eindeloos klokkende notenreeks mijn onrust verder laat stagneren in een intense cadans van innerlijke kalmte en vredigheid. Want minder is zo meer.

Het weerspiegelt vooral rust. In mijn geval.

De Gans

 

 

Lied: Arvo Pärt, Spiegel im Spiegel

De Gans is gestopt op Facebook. Wil je niets meer missen? Volg mij dan ook op:
 & 

Wie is De Gans?

26 Replies to “Spiegel in de Spiegel”

 1. Melodyk schreef:

  Zolang het jou geeft wat jij nodig hebt vind ik alles goed ;-0

  SPiegelen doe ik ook maar dan net ff anders 😉

  XXX

 2. Stien schreef:

  Dankjewel Marije, voor deze mooie muziek, die ik wel ken, maar een beetje uit mijn aandacht was geraakt. Ik ga de cd weer eens opzoeken en beluisteren.

 3. Mirjam Kakelbont schreef:

  In deze jachtige maatschappij is het moeilijk om rust te vinden. 24/7 bezig zijn is ook ongezond. Juist door een tijdje te niksen, krijgen we een leeg hoofd en komt er plaats voor creativiteit. Ik heb stilte nodig om me op te kunnen laden. In jouw woorden herken ik vaak veel van mezelf. Ook dat geeft op een vreemde manier rust…
  Lieve groet.

 4. Jane Brommet schreef:

  Mijn ponys spiegelen mij en ik kan het aan om het te ontvangen.
  Ook van Ralph die aan het dementeren is. Hij leert mij met hem om te gaan door mij in mn ego te zetten….liefde is tot de dood ons scheidt en daar gaat het mij om.

 5. Matroos Beek schreef:

  Prachtig Marije! Spiegelen in al zijn facetten, het zet aan het denken.
  Lieve groet X

 6. wakkersgedichten schreef:

  ZIJN BLIK ONTMOETTE HAAR
  VOOR HET EERST
  IN DE WEERSPIEGELING
  VAN DE ETALAGERUIT.
  AANGETROKKEN
  TOT HAAR SCHITTERING
  DRAAIDE HIJ ZICH OM
  EN LIEP HAAR NA.
  VAN VLAK BIJ
  TIKTE HIJ OP HAAR ARM.
  ZE KEEK OM.
  VERDRAAID,
  ZO ZAG HIJ HET
  TOCH ANDERS.
  BUITEN PROPORTIES,
  LINKS WERD RECHTS.
  HAAR LINKER MONDHOEK ZAKTE,
  HET RECHTER BANDJE
  LIET EEN BLEKE SCHOUDER VRIJ
  DAAR ZAT HIJ MEE.
  VERONTSCHULDIGEND
  LIEP HIJ DOOR.
  xe2x80x9cIK MEENDE EEN ANDER TE ZIEN,
  MAAR U BENT HET
  TOCH NIET.

 7. joke_dev schreef:

  Knappe tekst

 8. shivatje schreef:

  Spiegelen kan voordelen hebben. Maar je beschrijft het allemaal weer goed en helder in je post.
  Zit je voel in gedachten kijk uit het raam mooi stukje.

  Aum Shanthi

 9. rebbeltje schreef:

  Mooie omschrijving van het spiegelen…

  Groetjes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Marije De Gans

Marije De Gans

BESTEL NU MIJN BOEK!

Mooi Leven in je mailbox?

Voer je mailadres in en vlieg mee:

Zoek een artikel of onderwerp

Alle schrijverijen van De Gans

Privacy bij De Gans

Gevoelens van een ander

Translate this site

%d bloggers liken dit: