Social Media: Facebook

Facebook

Social Media: Facebook

Vandaag heb ik de knoop doorgehakt: De Gans stopt met Facebook.

Al maanden, nee, al jaren, scrol ik dagelijks met tegenzin dat blauwe medium af, op zoek naar eventuele likes, aansporende boodschappen, of inspiratie.

Facebook

Behalve een paar trouwe reacties van telkens weer dezelfde lieve volgers (waarvoor dank!) ergerde ik me steeds meer aan de inrichting en opzet van de site. De inspiratie, zo ik die al had, sijpelde als zomerzand tussen de toevloed aan reclame en overtollige berichten weg. Wat en wie mij wel interesseerde zag ik niet of nauwelijks.

Twitter zit al in de ban, van een stapeltje andere sites heb ik geen flauw idee wat ze zijn en waarvoor ze dienen en verder heb ik genoeg sociale zaken in mijn leven, waarbij ik nu net géén internet nodig heb. En ik ben sowieso wat blog- en socialmediamoe.

Ik moest er naartoe groeien. Want De Gans is echt begonnen op Facebook. En met pijn en moeite heb ik daar in de afgelopen 4 jaar een kleine 600 volgers bijeen geschraapt. Dat knal je er niet zo maar af natuurlijk. Ik vind dat ook niet aardig tegenover de mensen die mij daar oprecht zijn gaan volgen en die nog altijd trouw reageren. Daarbij zag ik in mijn statistieken dat een niet onbelangrijk deel van mijn artikelen toch ook via dat medium gevonden werd. Dat alles deed mij dan toch weer twijfelen.

Wat wil ik?

Maar….waarom blog ik eigenlijk? De vraag diende zich de afgelopen dagen opnieuw aan. Want, wat wíl ik nu precies? Ik heb een heel genuanceerde, maar uitgekristalliseerde mening over van alles en nog wat. En die schrijf ik heel graag op. Daarbij wil ik de wereld gewoon een klein beetje mooier maken. Vriendelijker. Liefdevoller. En, het voornaamste: op mijn eigen manier.

Wat moet ik dan met een medium wat ik zelf heel onplezierig vind? Wat mij eerder energie kost dan dat het mij inspiratie geeft? Het aantal lezers boeit mij niet zo zeer. Hoeveel hits er dagelijks op mijn blog zijn, daar heb ik meestal geen idee van. Pas als ik een melding krijg als ‘je statistieken gaan door het plafond’, dan wil ik nog wel eens eventjes gluren. Maar verder interesseert mij de hoeveelheid volgers niet echt. Al bereik ik natuurlijk graag meer mensen. Dat wel. Maar ik bereik liever de juiste mensen. En die zitten niet allemaal op Facebook.

Hier, Instagram en LinkedIn

Enfin, Facebook gaat er uit, op Ganzenvlak. Instagram blijf ik gebruiken. Ik merk dat ik daar nog steeds een ‘positive vibe’ van krijg, mits ik mijn tijd die ik daar rondhang beperk. Als je het leuk vindt, dan mag je me ook een connectie sturen op LinkedIn, daar ben ik echt al jaren lid van. Dus: voel je welkom op deze plekken. De links staan onder dit bericht.

Maar Facebook gaat er uit. Privé nog niet, omdat het voor de contacten met deze en gene wel handig is. Of om overtollig huisraad te verkopen. Maar daar houdt het dan wel mee op.

Wat een opluchting zal dat zijn.

De Gans

 

Facebook

Niets meer missen? Volg De Gans ook op:

Wie is De Gans?

 

 

 

30 Replies to “Social Media: Facebook”

 1. Esther Cuyvers schreef:

  Je hebt me onbewust toch net dat duwtje gegeven dat ik ook nodig heb.
  dju die verslaving van fb bij mij, altijd deken dat – daar wat te rapen valt – om weer nieuwe input te krijgen…
  soms lukte dat, minder en minder gaat dat nog die richting uit en voor de volgers daar moet je het niet meer voor doen…
  ook niet professioneel trouwens merk ik…
  binnen een half jaar ben ik er ook niet meer te vinden professioneel… 1 juli is het gedaan!
  het zal ook wel rust geven hoop ik…

  ik wil je dus bedanken, ik heb ook de knoop doorgehakt

  • Marije De Gans schreef:

   Graag gedaan 🙂 Ik merk dat FB me helemaal leegzoog. Ik zat er steeds minder op, maar wilde toch elke dag even de reacties van alle trouwe volgers beantwoorden. Het werd een plicht die steeds vervelender werd, helemaal in tegenstelling tot de boodschap die ik als schrijver heb. Ik blog ook niet voor de volgers, en ben toch wel te vinden door de mensen die het nodig hebben. Ik heb nu 2 weken geen Gans meer op FB en ik heb er geen moment spijt van gehad.
   Ik denk dat het jou ook zeker veel gaat geven. En er zijn betere media om de boodschap uit te dragen.
   Liefs xx

 2. Mirjam Kakelbont schreef:

  Ik “zit” op fb maar kijk er zelden op. Sowieso heb ik een account waar alleen vrienden op kunnen kijken en ik heb maar weinig vrienden (-: Aan mijn smartphone ben ik ook niet verslaafd. Dat geeft zo’n rust in vergelijking met andere mensen.
  Volg je hart, Marije, dat klopt altijd!

 3. Matroos schreef:

  Ik gebruik FB enkel privé, voor stichting Still en familie en dat is ruim genoeg.Vind het lezen van blogs en mijn eigen blog bijhouden belangrijker.

 4. Edward McDunn schreef:

  Je bent niet de enige die er mee stopt hoor Marije, zeker de laatste tijd, is er niet veel meer aan op Facebook. Ik heb mijn site op WordPress, en dan hoef ik niet ook nog op Instagram.

 5. AnneMarie schreef:

  Groot gelijk. Zelf zit ik ook al jaren te dubben wat ik ermee wil.
  Op de hoogte blijven van familie en enkele vrienden .
  Wat ik wel zou missen zijn de sites bv musea en muzieksites.
  Dat is hetgene wat met tegenhoudt maar verder kan het me ook gestolen worden.

 6. Hersenspinsels schreef:

  Met facebook heb ik ook steeds minder ik volg je al op instagram

 7. Myriam schreef:

  Dat begrijp ik helemaal. Het is een moeilijk evenwicht!! Ik volg je verder via WordPress en Instagram

 8. joke_dev schreef:

  Kan er in komen. Deel zelf een foto maar voor de rest niets.

  • Marije De Gans schreef:

   Nee ik ook niet meer. En telkens wilde ik toch even reageren op de mensen die mij trouw volgden en dat vrat best veel tijd. Dat hoeft nu niet meer. Een hele opluchting.

 9. Karel schreef:

  op smoelenboek volg ik mijn geboorte dorp en een dorp in Friesland
  en ik hoor er nog wel eens wat van oud collega’s , maar zit er nog maar een x of 3 in de week te kijken

  ja dat is een heerlijke wandeling , en die herten zijn er prachtig , mooi voor een lerend fotograaf 🙂
  ben liever in de natuur dan online
  fijne avond groet

 10. M e l o d y schreef:

  Toppuurrddddddddd

 11. Kerst schreef:

  Hey Marije ik snap je volkomen Heb zelf mijn Facebook account ook opgeschoont nog wat familie verder weinig mijn Instagram Heb ik ook. Prive gemaakt kreeg veel te veel verzoekjes een klijn aantal echte vrienden en dat vind ik prima een Hele lieve groet Kerst

 12. Viviane schreef:

  Ik begrijp je, volg je hart!

 13. Matroos Beek schreef:

  Groot gelijk. Doen wat goed voelt en de rest overboord gooien. ❤️

 14. Moontje schreef:

  Ik begrijp je wel. Heb zelf ( als een van de weinigen waarschijnlijk) géén facebook.
  Nooit nood aan gehad, en mijn gevoel daarin gevolgd.
  Op Linkedin hang ik wél eens rond.

  • Marije De Gans schreef:

   Ik ben ooit begonnen met Facebook omdat een vriendin er op zat. En Hyves, dat is ooit ook nog eens geweest. Maar ik had er weinig mee. Ik zou heel blij zijn zonder facebook 😉 Wie weet komen we elkaar op LinkedIn een keer tegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

De Gans

Voel je Welkom

Vanaf dit plekje op het web bied ik mijn eigen, Gans persoonlijke kijk op de wereld. Goochelend met woord en beeld en soms met potlood.

Kritisch, soms recht voor zijn raap en zeker altijd eerlijk schrijf ik over wat ik meemaak, lees, hoor en zie. Maar het liefst deel ik de mooie, kleine dingen die het leven elke dag een beetje mooier maken.

Vul onder aan deze pagina je mailadres in en vlieg met me mee!

Marije De Gans

Quote of the Week:

Nieuw werk in de Galerie!

psychologisatie

Mooi Leven in je mailbox?

Voer je mailadres in en vlieg mee:

Zoek een artikel of onderwerp

Oude Gaksels

Privacy bij De Gans

Gevoelens van een ander

Translate this site

%d bloggers liken dit: