Snoeien doet bloeien

Zomer…

De zomer, althans de periode die daar ook dit jaar weer voor door moet gaan, is alweer een eindje op weg. Ondanks de twijfelachtige kwaliteit van het seizoen tot nu toe, is het toch tijd om in de tuin wat bloemen te snoeien. Ik heb rozen, petunia’s, lavendel en talloze andere planten in baskets, potten en natuurlijk gewoon in mijn borders.

Regen…

PetuniaDe rozen zijn uitgebloeid. Dor en kapotgeregend kleven sommige bloemen wat schimmelig treurig aan de toppen van de planten. Allemaal gaan ze eraf. De lavendel laat ik nog even staan, ook na de bloei is deze immer decoratief en er zitten nog zoveel bijtjes bij. De petunia’s groeien vaak lang en stakerig uit in deze periode, eerlijk gezegd is daar echt weinig moois meer aan.

Met een schaar in mijn hand duik ik de tuin in. De arme bloemen kortwiekend en knippend, voor mijn gevoel vernielend tot veel te korte plukjes waar de komende weken weinig eer aan te behalen zal zijn. De rozenstruik steekt wat stakerig de lucht in en zelfs van de petunia’s heb ik veel, nog best mooie, bloemen afgeknipt, omdat ze alleen nog aan de kaal uitgegroeide uiteinden zaten.

Ik kijk rond. Het ziet er allemaal wat verdrietig uit. Die haveloze, naar mijn zin veel te korte planten, die mij tot voor kort op droge dagen nog zo bekoorden met hun zijdezachte, geurende bloemenpracht.

Snoeien doet bloeien.

Maar zo is het nu eenmaal in het leven. Moeilijkheden, even -of voor helaas een iets langere tijd-  door een moeilijke periode heen, soms zelfs het afkappen van iets wat mooi lijkt te zijn, geeft weer energie voor nieuwe groei en daarop de nieuwe bloei. Zodat het leven verder gaat en weer mooi kan worden. Een moeilijke periode is er dus niet voor niets. Het is eigenlijk gewoon de snoei voor de bloei…

Dus ook voor ons mensen geldt: snoeien doet bloeien. Hopelijk is dat een hart onder de riem voor eenieder die zich op dit moment een beetje afgeknipt of -geknepen voelt…

De Gans ♥


Mooi Leven, by De Gans vliegt ook op Facebook, gakt op Instagram en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest. De Gans vliegt heel soms over Twitter.

4 thoughts on “Snoeien doet bloeien

 1. Ik knip alleen uitgebloeide bloemen af, het terug snoeien doe ik in de herfst, winter en/of voorjaar.
  En in de moestuin ben ik zelfs nog van alles aan het zaaien 🙂
  De winter is voor mij pas echt de rustige tijd, waar ik nieuwe energie voor het opvolgende jaar op doe.
  Alhoewel…ik heb de luxe dat ik dagelijks mijn rust kan nemen 😉
  XxX

  1. Dat doe ik bij rozen ook, de bloemen eraf. Begin april snoei ik ze pas ‘grof’. Maar die eenjarige zomerbloeiers kunnen nu fors terug, dat wat er nog van over is dan Winter is heerlijk qua rust. Das het nadeel van de zomer. Hoewel….wat een prachtig blauwe hemel vandaag! XxxX

 2. Ik ben ook door zo’n periode aan het gaan momenteel. Snoeien is een noodzaak om nieuwe energie te krijgen en vooruit te kijken.
  Groetjes.

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.