Slapen: als je je onveilig voelt

slapen

Slapen: als je je onveilig voelt

Ik ben een doorgewinterd ervaringsdeskundige op het gebied van ernstig verstoorde slaap. De afgelopen 20 jaar heb ik alle mogelijke adviezen opgevolgd, alle beschikbare tips en trucs toegepast, waarna ik menig nacht klaarwakker doorbracht. Zodanig, dat ik tenslotte hallucineerde en soms niet meer wist waar ik was.

Sinds we terug zijn in het noorden is het gelukkig wel verbeterd met die slaap. Hoewel ik soms nog dagenlang verdwaasd rondloop vanwege een nachtenlang waken, slaap ik meestal weer redelijk door.

Langzaam komt bij mij een puur, onwetenschappelijk en niet academisch onderbouwd, besef naar boven wat de redenen zijn van die intense slapeloosheid. Twee belangrijke oorzaken voeren daarin de boventoon.

Als eerste mijn lijf

Mijn hart is, vergeleken met anderen, een nogal klein uitgevallen machientje. Als ik veel prikkels en lichamelijke belasting heb op een dag, of veel spanningen, dan gaat mijn hart razen. In rust is mijn hartslag dan ook regelmatig 100 bpm. Een swingende boel daar binnen in mij. Maar daar word ik uiteindelijk op andere vlakken ook heel onrustig van.

Een arts vertelde mij ooit dat mijn lichaam in elkaar zit als een auto met een te kleine motor. Bij extra belasting – bagage, of in geval van zwangerschap een flinke aanhanger – moet dat hart dus ook extra hard werken. En daardoor raakt het nogal eens van slag, wat in mijn lichaam en hormoonhuishouding de nodige reacties oproept. En dat merk ik bijvoorbeeld als ik wil gaan slapen. Dan staat mijn lichaam nog volledig in de actiestand. Niks slapen. Waken! Overleven!

Maatschappelijke druk

Daarnaast heb ik mij jarenlang door de buitenwereld ontzettend overvraagd gevoeld. Hierdoor heb ik gedurende lange tijd een groot gebrek aan veiligheid ervaren. Sommige wetten zijn voor mensen met gezondheidsproblemen een nachtmerrie. Het ‘moeten meedoen’ ligt er zo zwaar op tegenwoordig, dat velen die ik ken, mijzelf incluis, zich soms extreem onder druk gezet voelen.

Buitenstaanders oordeelden jarenlang over mijn ziek zijn en mijn capaciteiten. Vanuit hun gezichtspunt werd mij een bepaalde inzet in de maatschappij opgedragen. Ik volgde, want er moest immers brood op de plank komen? Maar omdat de eisen totaal niet overeenkwamen met mijn werkelijke mogelijkheden en behoeften, voelde dat jarenlang bijzonder onveilig.

Als bovengenoemde punten bij elkaar komen, en dat gebeurt nog al eens, dan schieten lijf en geest samen in dat wat ik de ‘oorlogsstand’ noem. Dan wordt het voor mij overleven. En daar hoort slapen niet meer bij.

 

slapen

Waken

Vanuit een oeroud overlevingsinstinct kunnen wij mensen beter rusten als we onze veiligheid gewaarborgd weten. Als die veiligheid ontbreekt, heeft dat invloed op onze slaap. Zo heb ik zelf ervaren.

Jarenlang stond ik dag en nacht ‘aan’. Door mijn werk en leefomgeving werd ik overdag continue overprikkeld. Wanneer het nacht werd en rustig, overspoelden de doorgemaakte belevenissen mij om verwerkt te worden en dat kostte mij mijn slaap. Ik kreeg zo een continue verwerkings- en slaapachterstand.

Pas als de wereld wakker werd en mijn Lief ontwaakte, voelde ik mij beschermd, zodat ik eindelijk kon slapen. Ik voelde me pas veilig als ik het gevoel had dat anderen waakten. En ik vermoed dat dat niet alleen voor mij geldt.

Onveilig in een vredige wereld

Ik vind het opmerkelijk dat ik mij zo onveilig voel in een wereld die nog nooit zo vredig is geweest. Ik trek voor mijzelf de conclusie dat gevoelens van onveiligheid op dit moment komen vanwege een voortdurend gevoel van teveel maatschappelijke druk en moeten presteren.

Bijna alles wat we doen, zelfs wat we zijn, wordt tegenwoordig omgerekend in een geldelijke waarde. Waarbij de technische vooruitgang zorgt voor een voortdurende monitoring van elkaars doen en laten, waardoor we ook een hoop extra prikkels op een dag krijgen. Ons daarvan afsluiten en tijdig voor onszelf kiezen is best lastig geworden.

 

Slapen

Participatie en prikkels

Op dit moment wordt ons sociale stelsel omgevormd tot een participatiestelsel, welke is doorregen met negatieve financiële prikkels om mensen te bewegen mee te doen in de wereld. Echter, van minder geld is nog nooit iemand beter geworden. Zulke dwangconstructies slaan vaak vooral de veilige basis onder veel mensen weg en hebben naar mijn ervaring vooral een negatieve invloed op de zo geroemde ‘participatie’.

Daarnaast is onze afbrokkelende welvaartsstaat gestoeld op wantrouwen en gevreesd misbruik. Gemeenschapszin en zorg voor elkaar wordt niet meer als vanzelfsprekend gezien. Er komen nieuwe wetten die zorg en inzet moeten waarborgen, maar tegelijk gaan deze regels steeds vaker uit van zelfredzaamheid. Ik zie in onze wetten een toenemende hang naar financiële efficiency en een teloorgang van medemenselijkheid. En dat raakt onze menselijke basisbehoeften.

Het leven is onbetaalbaar

Wantrouwen in elkaar, individualisme en het dogma van economische voorspoed zijn, in mijn ogen, een vijand van onze pijler van menselijkheid, veiligheid en saamhorigheid.

We zouden ons grondrecht op veiligheid in het leven weer opnieuw mogen definiëren en dit inzetten, zodat, buiten feitelijke veiligheid, onze geest zich ook weer beschermd en gezien gaat voelen.

Ik denk dat velen onder ons, dan weer een beetje beter slapen.

Welterusten.

De Gans

 

Slapen

♥  N.B: dit artikel is ontsproten uit mijn pure persoonlijke ervaring en is dan ook niet bedoeld als professioneel advies.
De Gans is gestopt op Facebook. Wil je niets meer missen? Volg mij dan ook op:
 & 

Wie is De Gans?

 

13 Replies to “Slapen: als je je onveilig voelt”

 1. Het lijkt me zo ontzettend vervelend om zo slecht te slapen. Fijn om te lezen dat het sinds de verhuizing wel iets beter gaat. Zelf ben ik wel een goede slaper. Hoewel, als ik er dieper over nadenk is dat ook niet helemaal waar. Ik ben altijd moe, dus val vaak redelijk snel in slaap en als ik ’s nachts wakker word ben ik ook zo weer vertrokken. Maar, ik slaap vaak wel erg onrustig en heb veel nachtmerries. Negen van de tien keer zijn dat ook dingen die komen vanuit de druk die er met name op mijn werk is. Eigenlijk ook niet erg bevorderlijk voor mijn nachtrust.

  • Marije De Gans schreef:

   Ik denk niet dat die drukte in je hoofd je nachtrust positief beïnvloedt … Er zijn wel verschillende manieren om daar, bijvoorbeeld met een meditatie, wat meer rust in te brengen. Bij mij helpt een wandeling in de natuur of even de tuin in vaak ook. Ik hoop dat je een manier vindt voor meer rust in je hoofd.

 2. Karel schreef:

  mogge Marije
  ik slaap gelukkig zeer goed , alle nachten weer en ben er blij om , dat snap jij als geen ander natuurlijk

  je veilig voelen is daar natuurlijk van groot belang bij
  en geen drang van buiten af op het prestatie gedrag
  ja jij slaat met dit schrijven de spijker goed op z’n kop

 3. Matroos Beek schreef:

  Zeer goed artikel en zeer herkenbaar. Dit zou moeten gepubliceerd worden want er verschijnt zo vaak goede raad rond slaap waar we niks aan hebben. Hier heb ik echt wat aan. Jij benoemt hier tenminste het probleem waar vaak overheen wordt gekeken. Ook ik heb regelmatig last van slapeloosheid. Het gevoel van onveiligheid is herkenbaar. Lieve groet X

 4. ien smits schreef:

  Helemaal eens,ik herken veel, ook al slaap ik meestal goed. De wereld gaat er ook te veel vanuit dat wij allemaal dezelfde capaciteiten hebben, dat we alles zomaar aan moeten kunnen, zeer frustrerend voor mensen die gewoon moeite hebben met dingen.

  • Marije De Gans schreef:

   Het wordt een beetje een olifant vragen om te vliegen en een vogel om te toeteren door zijn slurf… Kijken naar de capaciteiten van mensen, aansluiten bij hun behoeftes zou een hele hoop geld en problemen schelen. Helaas is dat nog steeds een beetje om water roepen in de woestijn…

 5. AnneMarie schreef:

  Ook al zijn het jouw persoonlijke ervaringen en dienen ze niet als advies ben iker van overtuigd dat je hier de spijker op de kop slaat.
  Daarbij komt dat veel mensen niet beseffen waar ze mee bezig zijn als het om onze verzorgingsstaat gaat. Het enige wat telt is dat het niet te veel mag kosten. Dat is natuurlijk belangrijk maar beslist niet het belangrijkste.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Marije De Gans

#HOUDAFSTAND

BLOG

Leeggegoten

Gans beknopt: quotes

Mooi Leven in je mailbox?

Voer je mailadres in en vlieg mee:

Zoek een artikel of onderwerp

Privacy bij De Gans

Gevoelens van een ander

Translate this site

%d bloggers liken dit: