Schouw diep in jezelf

“Als iets in het leven misloopt,
wijzen onwetende mensen
altijd naar buiten,
waar wijze mensen
diep naar binnen kijken,
hoe zij kunnen verbeteren.”

 

Vroeger was ik ook zo. Als kind. En ik geloof dat ik best lang ‘kind’ gebleven ben op dat vlak, moet ik heel eerlijk bekennen. Want hoe moeilijk is het om toe te geven: iets is fout gegaan en het komt door mij. Om dat te kunnen, daar moet je sterk voor in je schoenen staan. Maar de eerste keer dat ik het deed, mijn fout toegeven, voelde dat beter dan de keer daarvoor toen ik mijn fout toewees aan een onschuldig computersysteem. Ik had gewoon mijn dag niet. En het systeem werkte inderdaad niet mee, maar ik had het slordig ingevuld en daar ging het fout. Ik heb nog altijd de neiging om eerst om me heen te kijken als iets verkeerd gaat. Het is ook een beetje een default reactie welke wij onszelf aanleren. Maar niet de allerbeste… Je haalt ook een hoop gedoe uit de lucht als je simpelweg aangeeft dat het jouw probleem was en dat je het zult verbeteren.

Want dat is natuurlijk wel de key, dat je je fout recht zet of dat je het de volgende keer beter doet. Erkennen dat je iets niet goed hebt gedaan is niet het enige, het is handig als je de fout ook recht kunt zetten of niet telkens in herhaling valt in je leven. Anders verandert er nog niks.

Maar het leven wordt prettiger als je telkens naar binnen kijkt. Jezelf kritisch aanschouwt. Wie is een trouwere en eerlijker leermeester dan jijzelf? Mits je jezelf daadwerkelijk onder handen durft te nemen, je niet te streng voor jezelf bent en jij jezelf oordeelloos aanschouwt. Fouten maken mag, leren mag, jezelf ontwikkelen mag. Elk mens is een mengelmoes van goed en kwaad. Dat hoort nu eenmaal bij het mens zijn en daar gaat het om. Zolang jij fouten en gebreken altijd om je heen zoekt, en niet in jezelf, zul je ze telkens opnieuw maken en loop je telkens tegen dezelfde problemen aan. Zo zul je telkens weer zaken, en waarschijnlijk zelfs mensen, die je liever niet wilt missen, verliezen. Op den duur ga je bijna vechten tegen je eigen leven…

Daarom: schouw diep in jezelf. Wees eerlijk. Wees ook mild. Ontwikkel jezelf en leer. Dan komt het juiste in jouw leven je als vanzelfsprekend toe…

Hans de Gans

italy-1690723_640


Mooi Leven, by Hans de Gans heeft een pagina op Facebook, gezellig als je me ook daar wilt volgen.
De Gans gakt ook op Instagram en Pinterest.

P.S.: als je een reactie wilt posten en het lukt niet, dan kun je proberen om CommentLuv uit te zetten, en eventueel weer aan. Hopelijk lukt het dan wel.

22 thoughts on “Schouw diep in jezelf

 1. Gelukkig kan ik heel goed mijn ongelijk toegeven. Vroeger minder goed, vond ik moeilijk. Maar dat heb ik intussen wel geleerd in mijn leventje. Maar als ik gelijk heb en dat heel zeker weet.. dan wil ik dat ook echt wel krijgen hoor! 😉

  1. Ik heb het inmiddels ook best redelijk geleerd. En ook geleerd te zwijgen… Gelijk hebben is niet gelijk krijgen. Maar dan heb ik het nog wel 😉

    1. Ik zeg vaak dat ik zijn of haar zienswijze begrijp maar er zelf anders tegenaan kijk. En dan verander ik het onderwerp

 2. Altijd eerst naar jezelf kijken, voordat je het vingertje naar een ander wijst.
  Zelfs als je je ergens aan ergert, dan vraag ik mijzelf altijd af hoe het komt dat ik mij daar aan erger..
  De kans is namelijk groot dat het aan míj ligt en niet aan die ander..
  Als één vinger naar een ander wijst, kijk dan maar eens goed naar je hand.. er wijzen 3 vingers naar jou 😉

  1. Ja precies. Ik kan er ook niet tegen als mensen klagen en ik zie dat de sleutel bij henzelf ligt. Het kan zo’n opluchting zijn om iets kleins bij jezelf te veranderen waardoor je veel prettiger leven kunt…

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.