Samen een flashmob doen

Deze video kwam ik pas geleden tegen op Facebook. Ik vind hem prachtig. De laatste jaren is het ‘in’ geweest, die flashmobs. En wat vind ik ze leuk, nee, wat vind ik ze fantastisch! Alle negativiteit om ons heen is in één keer weggevaagd met positieve gedachten, met muziek en dans, met blijdschap, harmonie en het belangrijkste: het uit alle hoeken samen komen en het samen doen.

(als het niet lukt om het filmpje hier te bekijken, klik dan hier om naar mijn pagina op Facebook te gaan om het filmpje daar te zien). 

Er is zoveel gemopper, er zijn zoveel geluiden om ons mensen uit elkaar te drijven. Mensen die onverstandige, eenzijdige denkbeelden en harde woorden uiten, die geloofd worden door zij die eenvoudig en snel conclusies trekken. Mensen die de bevolking opruien en die, wanneer dat dan is gelukt en de chaos compleet is, die arme inwoners triomfantelijk de rug toekeren om ‘tijd voor zichzelf te nemen’. Mensen die wanhopig zijn en denken zich te moeten distantiëren van de maatschappij, die de maatschappij als vijand zien en er tegen menen te moeten vechten. Die zich aansluiten bij extremistische groeperingen om hun wrok te voeden en deze met heftige acties of terreur tot uiting te brengen. Mensen die niet meer weten hoe ze verder kunnen in hun leven, maar die vanwege allerlei opgelegde regeltjes toch van alles moeten en die geen uitweg meer zien. Het aantal zelfmoorden is bijzonder hoog de laatste jaren en het neemt nog altijd toe. Ik hoor moedeloosheid en angst en ik zie zoveel onbegrip en verdriet, boosheid, ontevredenheid en verbijstering.

Maar dan is er de flashmob. Ik zou willen dat er elke dag een flashmob was. In elke stad, in elk dorp, in elke straat. Een spontane samenkomst om het leven en onze verwantschap te vieren. Daarom vind ik dit filmpje ook een voorbeeld om te delen. Het is een filmpje wat ik ontdekte in Nederland, wat opgenomen is in Vietnam en wat is gedeeld door Radio One in Libanon, een station wat opereert op een locatie in een streek waaromheen het in deze tijd heel onrustig is. Waar verschillende groeperingen en visies al decennia lang strijden om kracht en macht. Zo vaak en zo intens, dat wij westerlingen er bijna niet meer van opkijken, zodat wij tijdens de gruwelijke beelden die ons wekelijks worden voorgeschoteld via ons journaal, vredig van onze koffie nippen.
Maar als je verder kijkt op de website van dat radiostation dan zie je dat het gewoon een deel uitmaakt van onze wereld. Dat zij gewoon zijn zoals wij. Zij leven ook gewoon hun leven, luisteren naar hippe muziek en vieren de dag. Hun jongeren staan ook elke dag op en kijken reikhalzend uit naar het leven en de liefde. Zij vragen zich ook af wat ze zullen studeren, waar ze naartoe zullen gaan en wat het leven voor hun in petto heeft. Het enige verschil is dat er in hun omgeving bepaalde mensen en groeperingen zijn die ze dat niet gunnen. Die dat in de weg willen staan. Die vechten tegen vrijheid en harmonie. Die niet zijn voor eigen keuzes en het volgen van je hart. Die niet zijn voor opleiding en vrije keuzes. Die dat alles fel bestrijden met bloed en terreur. Zoals wij dagelijks van veraf zien, en soms van dichterbij plots moeten ervaren.

Ik gun iedereen zijn vrije keuze. Ik gun iedereen zijn dag. Ik gun iedereen zijn liefde. Ik gun iedereen het samen zijn.

Dus zullen we gewoon elke dag een flasmob doen? Dan kunnen we samen het leven vieren.

Heel veel liefs van Hans de Gans ♥


Credits to: www.fb.com/Rhapsody.philharmonic by sharing this wonderful video. Thank you!

Boekentip om te lezen, en te voelen, wat onderdrukking van jongeren door een extremistische groepering werkelijk betekent: ‘Gestolen Gezicht, het leven van een jonge vrouw in Kabul’ door Latifa (Uitgeverij De Kern).


Mooi Leven, by Hans de Gans heeft ook een pagina op Facebook, ik zou het heel leuk vinden als je me ook daar wilt volgen.
De quotes van de Gans kun je vinden op Instagram en Pinterest.

11 thoughts on “Samen een flashmob doen

  1. Ik zie ook geen filmpje. Ik heb zelf nog nooit een flashmob meegemaakt, maar ik zou er zo aan mee doen… Misschien moeten we over de hele wereld een flashmob doen….

  2. Ik zie helaas geen filmpje, maar zou best wel eens live in een flashmob terecht willen komen. Het genereert inderdaad zoveel verwondering, positieve energie… heerlijk! Ik ben ooit eens gevraagd mee te doen aan een flashmob, met harpen, en dat durfde ik toen niet. Mocht die vraag nog weer eens aan de orde komen…. dan doe ik deze keer gewoon mee! 🙂

    1. Wat jammer dat je geen filmpje ziet! Het is zo mooi. Jouw harp zou er goed bij passen. Ik vind het zo’n mooi en puur bedenksel, de flashmob. Positieve beweging ten opzichte van zo veel gedoe in de wereld.

    2. Ik heb het filmpje even op de fb pagina gezet. Als het leuk vindt om te kijken dan kun je het daar vinden 🙂 Alleen de harp ontbreekt nog 😉

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.