Rimpels tellen niet

Pas geleden postte ik onderstaand filmpje van Lenette van Dongen op mijn Facebookpagina.

 

In dit korte verhaaltje zet zij in enkele minuten alle meiden van een zekere leeftijd met beide benen op de grond.

Ik ben inmiddels ergens halverwege de veertig. Dichterbij de vijftig dan bij veertig, zeg maar.

Mijn handen beginnen van die droge trekjes te vertonen, die met smeersels niet meer te verhelpen zijn. Als ik ‘s morgens wakker word bevindt het gebied beneden mijn kin zich in ontoonbare, deplorabele staat. Lenettes opmerking van het ‘charmante’ gezicht met talloze onderkinnen dat je in het beeldschermpje weerspiegeld ziet wanneer je op je telefoon zit te scrollen is mij helaas ook volledig bekend. Met zoveel onderkinnen vind ik mij de lelijkste vrouw ter wereld. Zeker ’s avonds als je eindelijk even gaat zitten na een drukke dag. Dan is het totaal niet meer florissant, dat uiterlijk.

Maar wat is het leven leuk!

En wat zijn die plooien onbelangrijk! Ik ben er zelfs achter dat, hoewel gezondheid van zeer groot belang is, een lijf dat zich niet in 100% gezonde staat bevindt je geluk niet in de weg hoeft te staan.

Ik ben er inmiddels van overtuigd dat de juiste mensen om je heen hebben (niet de hoeveelheid!) telt. Mensen van wie jij houdt en die van jou houden. En dat wat je in je leven doet belangrijk is, maar niet je baan of je scholing. En dat wat jij voelt je eigen, eerlijke gevoelens zijn en dat die gerespecteerd mogen worden. Dat je niet akkoord hoeft te gaan met dingen waar jij je slecht bij voelt. Dat je niet hoeft te accepteren dat een ander je opeist, of je kwetst.

Rimpels tellen niet.

Het ouder worden van het lichaam telt niet. Ik vind het raar hoeveel mensen op dit moment in onze maatschappij bezig zijn met het krijgen van het juiste bruine kleurtje, met het kleuren van hun haar, met het plaatsen van een onderhuidse vulling hier of daar om er beter uit te zien.

Het is niet van belang. Het zegt niets over wie jij bent en wat je kunt. Het zegt alleen iets over hoe jij tegen je eigen lichaam en het veranderen van dat lichaam tijdens het leven aankijkt.

Je lijf? Dat is wat het is. Met of zonder rimpels. Je mag hopen dat je oud genoeg wordt om je rimpels te kunnen zien toenemen. Je mag hopen dat je je in dat leven tevreden en prettig voelt. En dat je lieve mensen om je heen hebt met wie je samen lief en leed oprecht kunt delen.

Een rimpeltje meer of minder, dat is daarbij van volkomen ondergeschikt belang.

Zo is het leven prima, toch?

De Gans

Rimpels tellen niet


Volg je Mooi Leven, by De Gans ook al op Facebook?
De Gans gakt ook op Instagram en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest. De Gans vliegt heel soms over Twitter.

 

34 thoughts on “Rimpels tellen niet

 1. Oh wat een kostelijk filmpje! Ze heeft zo gelijk!
  Ik maakte mei eigenlijk nooit druk om mijn leeftijd, niet toen ik 30, 40 of 50 werd. Maar eerlijk is eerlijk, toen ik 60 werd dacht ik pffff… Maar meer om het idee dat mijn moeder 79 was toen ze overleed en áls ik die leeftijd al mag halen dacht ik toen, dan heb ik nog maar 19 jaar. En dat is nu dus nog maar 12 jaar als ik jarig ben geweest.. Maar verder, ik snap er niks van, Waar die jaren zijn gebleven. Ik gebruik wel vanaf mijn 16e al een dagcrème. Ik ben ook de laatste 25 jaar niet meer van merk veranderd. Verder ben ik wie ik ben en ‘wysiwyg’. En ook al heb ik rimpels en ben ik een flink aantal kilootjes te zwaar.. mijn liefste vindt me geweldig! Hoe mooi is dat?

  1. Die gedachtengang is best beangstigend. Elke dag is een dag die geleefd mag worden. En beter een kilootje teveel dan te weinig hoor Geniet saam, mooi weekend xx

 2. Ik heb helemaal niets met dat spuiten en ander gedoe..
  Rimpels ja ik heb ze …jammer dan..ze zitten op een vel waar ik bijzonder lekker in zit..
  Het filmpje van Lenette vind ik super leuk

 3. Jaaaaaaaaaaaaaaaaa de puurste zijn de mooiste

  Ik bezit geen make-up….dus logischerwijze gebruik ik het ook niet…. ik was me met water and thats is

  Rimpels? Ja natuurlijk… en ik ben er trots op, net als op mijn grijze bos die het grootste deel van mijn hoofd omringt…

  Net wat Mrs.T. ook al zegt…. het wordt leukere naarmate je ouder wordt al doet je lijf dan iets minder goed haar best

  xxx

  1. Ik zag gisteren een honderdéénjarige die een hardloopwedstrijd deed. Het was uniek langzaam, maar wat prachtig dat ze op die leeftijd toch nog gewoon ging hollen. Hulde 🙂 En mooi dat ze was! xxxx

 4. Je bent zo oud als je je voelt en natuurlijk merk je stilletjes aan dat je wat strammer wordt en zo. Dat is nou eenmaal de natuur. Maar gezondheid vind ik het allergrootste goed en die koester ik en ik probeer zo gezond mogelijk te leven. Een rimpeltje meer of minder, ach niet belangrijk!

 5. Je hebt gelijk Marije… het zou ook nogal wat zijn dat we er maar zestien blijven uitzien, terwijl we het verstand hebben van een 50plusser… Dat wil een mens toch niet? Vorige week ging ik lunchen met een vriendin. Dat doen we twee keer per jaar. En over wat praat een mens… over het ouder worden… Ze raadde mij een crème aan die zeer goed zou ‘liften’… Ik kocht de crème onder haar invloed, want ze ziet er nog echt goed uit. Ik waarschuwde haar wel dat ze niet moet schrikken als we elkaar binnen zes maanden weerzien. Dan staan mijn tepels waarschijnlijk op mijn kin. Lifting… we laten ons wat wijsmaken… het zal wel…

  1. Volgens mij is het eerder slechter dan beter, al die smeersels. Ik smeer vooral omdat ik een geurtje lekker vind. Verzorgd vind ik belangrijk, maar dat heeft niks met rimpels te maken.

   1. Dat is waar! En de binnenkant maakt de buitenkant mooi, hoe lelijk een mens ‘zogezegd’ ook mag zijn.
    Wat is een mens met een mooi uiterlijk als hij een lelijk karakter heeft? Niets. Maar het omgekeerde is zoveel boeiender.

 6. Wie heeft ooit bedacht dat rimpels niet mooi zijn vraag ik me wel eens af. Als kind vond ik mijn oma en opa prachtig, ik keek nooit naar rimpels. Tegenwoordig kom ik mensen tegen met rare getuite te dikke lippen ,dat je denkt zou het familie zijn van Donald Duck?
  Nee, laat mij maar zijn zoals ik ben en mijn familie en vrienden ook. Ik hoop dat niemand het in zijn hoofd haalt om opeens met een opgevulde kin te verschijnen. Ik weet zeker dat ik dan niks abders meer zie.

 7. Ik ben net zou ‘oud’ als de dame in jouw filmpje 🙂

  Ik heb me nooit zorgen gemaakt over rimpeltjes en ik denk, dat ik het nooit zal doen ook.
  Maar toch ben ik altijd heel onzeker geweest over mijn uiterlijk en ik vrees, dat dit ook wel nooit zal veranderen.

  Zelf doe ik niks van crèmepjes of zo … nooit gedaan.
  Alle respect voor mensen, die er in geloven, maar zelf doe ik het niet.

  Ik hoop, dat ik ‘oud(er)’ mag worden.. het liefst gezond..
  Want hoe ouder, hoe wijzer 😉 Toch?

 8. Helemaal mee eens Marije. Ik ga voor innerlijke schoonheid i.p.v. uiterlijke schoonheid. Dit laatste is immers altijd relatief en uiteindelijk ’n illusie. Ingrijpen in de natuurlijke staat van het prachtige menselijke lichaam – om esthetische redenen – keur ik sowieso af. Dit is gemaskeerde angst en ’n soort ‘roeien’ tegen de natuurlijke stroom van het leven in… <3

  1. Ja Jan, dat vind ik ook! Je mag er natuurlijk best leuk uitzien en iets op je snoet smeren (al vind ik dat al snel te veel bij de meeste vrouwen), waar je je maar prettig bij voelt. Maar opvullen, wegspuiten, gladtrekken…uiteindelijk win je er niets mee, behalve een hoop gedoe. Ik vind die getekende mensen prachtig. Zeker als je die lijnen van doorleefdheid en mildheid ziet. Dat gladde op hoge leeftijd, zo volgespoten dat je de mimiek niet meer ziet vind ik gewoon eng. Geef mij maar een bobbel en een rimpel <3

 9. Ik deel je mening, je bent wie je bent. Ik vind je niet leuker omdat je vierkant, ovaal, lang of kort bent.
  Ik vind je leuk om wie je bent. Jammer genoeg leven we in een maatschappij die wel afrekent op uiterlijk vertoon, dat zal er ook niet op beteren.
  Ik kan alleen maar dankbaar zijn dat ook mijn man me mooier vind nu ik wat “rijper” 🙂 ben.
  Het enige wat me soms in de weg zit, is dat mijn gewrichten tegenspartelen.
  Voor de rest, iemand die me beoordeelt op mijn uiterlijk mag gewoon doorlopen!
  Liefs xxx

  1. Je kunt steeds meer aan je uiterlijk doen, dat schept een soort van unanieme, onafgesproken verplichting. Het is bijvoorbeeld eigenlijk not done om met behaarde oksels rond te lopen. Dat vindt men ‘vies’. Maar het zit er van nature, wat is er dan vies aan eigenlijk?
   Vooral mannen vind ik heel erg mooi oud worden. Maar veel vrouwen ook. Meryl Streep bijvoorbeeld, die vind ik telkens mooier worden. Of Emma Thompson. Of Sonja Barend. Beeldschoon.
   Pas zag ik een meisje met een aangeboren gezichtsafwijking. Alles op haar gezicht zat anders dan bij anderen. Maar toch vond ik haar mooi, doordat ze zichzelf volledig accepteerde en zich niets aantrok van de opmerkingen buitenaf. Zij wist wie ze was en dat straalde ze ook uit. Dat is waar het om gaat 🙂 Liefs en mooie dag xxx

 10. Ik vind de uitspraak, begin je het leven eindelijk te begrijpen, valt je lijf uit elkaar 😉 ook erg leuk. Ik vind het leven zoveel leuker nu ik 50 ben, maar mijn lijf roept af en toe ho en kijk eens even rustig naar mij 😉

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.