Rijkdom volgens de Gans

De afgelopen maanden merkte ik dat als ik het woord ‘rijkdom’ gebruik, een groot deel van de mensen denkt dat ik de waarde van het rijk zijn toeken aan geld of bezit. Liever gezegd, ik merk dat anderen het woord rijkdom uitdrukken in geld en materieel bezit en er vanuit die beleving van uit gaan dat ik dat ook bedoel.

Rijkdom is voor mij echter heel iets anders. Ik ben namelijk ongelofelijk rijk, maar ik heb niet heel veel geld. Maar ik woon in een veilig land, ik heb een fantastisch lief gezin en heel veel fijne familieleden en vrienden om mij heen. Ik heb mooie bloemen in mijn tuin en bijna elke dag schijnt de zon als ik wakker word. Ik heb veel lekker eten en drinken in mijn huis en ik heb de mogelijkheid om veel te schrijven. Als ik een probleem heb is er altijd een manier om in mijn omgeving een oplossing te vinden, op wat voor manier dan ook.

Dus ik ben rijk. Ik heb niet veel geld, maar van al het andere heb ik, naar mijn idee, buitensporig veel.

Sommige mensen die ik ken hebben veel geld. Maar ze zijn niet blij. Geld maakt niet gelukkig, zo is de uitdrukking. Nu ben ik het er onmiskenbaar mee eens dat het handig is om geld te hebben. Dan kun je dingen kopen. Maar lieve mensen om je heen, die daadwerkelijk om jou geven, de zon die opkomt en je neus kietelt bij het wakker worden, een gezond lichaam zonder pijn? Intense tevredenheid met dat wat is zoals het is? Dat is voor geen geld te koop.

Ik wil een nuance inbrengen voor iedereen die nu graag een klagerige post wil schrijven dat geld wel oh zo handig is…. Want ik wil nu eens geen geklaag. Dat zal ik even toelichten: ik heb zelf een lijf wat niet goed wil en ik ben nog niet heel oud. Ik kan op dit moment niet werken omdat dat simpelweg niet lukt en ik kan alleen maar zeggen dat ik hoop dat ik best oud mag worden. Dat kapotte lijf heeft mij geld gekost de afgelopen jaren en ook geestelijk heb ik het er bepaald niet makkelijk mee. En het is niet op te lossen met ‘een pilletje’. Ik ben in mijn leven tegen veel moeilijkheden aangelopen en ik heb veel moeten knokken opdat er echt naar mij geluisterd werd. Het was bepaald niet altijd ‘leuk’ en ik heb veel teleurstellingen moeten ervaren. Ik heb gemopperd op instanties, ik heb gemopperd over regels en ik heb gemopperd op beslissingen die centraal werden genomen en die mij, soms ernstig, benadeeld hebben. Maar desondanks vind ik dat ik rijk ben en dat ik op een geweldige plek op de wereld woon. Want er zijn in het land waarin ik woon nog altijd meer mogelijkheden dan onmogelijkheden. Er zijn veel regels en wetten om mensen te beschermen. Soms werken die wetten tegen je, tegen mij of tegen andere individuele gevallen, omdat aan elk voordeel nu eenmaal ook altijd een nadeel zit. Je moet zelf ook kritisch naar binnen kijken. Naar de dingen die je doet, naar de beslissingen die je neemt en naar de hulp die je al dan niet aanvaardt. Want, misschien niet in alle gevallen, toch ligt in veel situaties de sleutel bij jezelf en niet bij de omgeving waar je in je eigen slachtofferrol soms heel snel naar wijst.
Dus ben ik blij met wat ik heb. Want ik heb nog altijd meer dan wat mij ontbeert. En ja, ik zou inderdaad graag een iets gezonder lichaam hebben en wat meer energie. Maar ik zie vooral wat kan. Ik zie vooral wat mogelijk is. En ik wil niet telkens over heel veel onmogelijkheden klagen. Ik noem liever op wat ik nog wel heb, om dan tot de ontdekking te komen dat die lijst bijna onuitputtelijk is. Dankbaar ben ik. Intens. Ik vind mijzelf dus stinkend rijk.

Ik kan genieten van blaadjes die dwarrelend van de bomen vallen. Ik kan genieten van een grauwe wolkenlucht. Ik kan genieten van de parelende lach van mijn zoon, ik kan genieten van de liefdevolle blik van mijn man, ik kan genieten van de zachte, geurige vacht van mijn kat. Ik geniet van het gras wat mijn wang streelt, ik geniet van het zingen van een vogel. Ik geniet zelfs van de geur van een verse koeienvlaai in het land. Ik geniet van het kabbelen van een beek. Ik ben dankbaar voor mijn gezin, ik ben dankbaar voor mijn familie, ik ben dankbaar voor mijn vrienden, dankbaar voor zoveel zaken, dat ze in een blog niet eens op te noemen zijn. Dus…

Ik … ben … dankbaar … en … geniet …

Daarom vind ik dat je pas rijk bent als je jouw eigen rijkdom niet meer in geld hoeft uit te drukken.

Liefs van Hans de Gans ♥

water-1043703_1920


Mooi Leven, by Hans de Gans heeft ook een pagina op Facebook, ik zou het heel leuk vinden als je me ook daar wilt volgen.
De Gans gakt ook op Instagram en Pinterest.

3 thoughts on “Rijkdom volgens de Gans

  1. Hahaha, ja rijkdom is meer dan alleen geld en bezit, dan ben ik absoluut miljonair ondanks alles, maar ik blijf toch zeggen, zeg dit tegen een kersverse dakloze met gezin die zijn huis is kwijt geraakt dankzij… nou ja baan kwijt, uitkeringen die stoppen, geen baan kunnen vinden, rekeningen niet meer kunnen betalen..

    Ik had het niet over mijzelf namelijk, maar over wat ik hier om mij heen zie gebeuren. Maar ja, ik werk erin, en echt hoor, die dakloze kan ook rijk zijn dan, maar een huis om je veilig te voelen hoe leeg ook, is wel fijn. Toevallig nog Bonje met de buren gezien van de week? Bijvoorbeeld.

    Allebei dakloos geweest, lange weg gehad, en beiden komen boven elkaar te wonen, de één dreigt de ander bla… Beiden bang om weer dakloos te wonen, eentje heeft gewoon 3 jaren in een tent gewoond in een bos of park… ja wat was hij blij met die zon! Of terug komen en dan hopen dat zijn tent er nog wel stond… zijn eigen woorden.

    X

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.