Rijkdom, mijn Gans eigen visie

Zolang je op spiritueel vlak niet rijk bent, zal het je aan iets ontbreken…

 

Die voortdurende behoefte aan meer in onze samenleving stemt mij de laatste tijd wat narrig, merk ik soms. De kwaliteit van wat ik nieuw koop holt achteruit. Eigenlijk voldoet maar weinig aan mijn, blijkbaar, redelijk ouderwetse eisen. Alles moet snel, goedkoper en heeft een maximum aan gebruikstijd en dat staat mij steeds meer tegen.

Veel uitstraling maar eigenlijk niks

De laatste jaren merkte ik dat ik vaak wat depressief werd als ik eens door een winkelstraat liep. Op zoek naar een kledingstuk of beddengoed, bij voorkeur zonder polyester, wat graag ook nog iets langer mee gaat dan 1 was. Ik werd overal teleurgesteld. Er is zoveel wat heel veel uitstraalt, maar uiteindelijk niks is.

Iets van hout, moet voor mij ook écht van hout zijn. Niet van plastic met een houten print. Of MDF. Daar gruwel ik helemaal van. Of een dunnig kledingstuk, anatomisch onpasbaar scheef gestikt, waarvoor je feitelijk griezelig veel moet betalen.

Grote schuren vol brocantiek of kringloopwinkels bieden op veel vlakken uitkomst, maar niet in alle. Ondergoed koop ik nu eenmaal graag vers, net zoals fris, onbeslapen beddengoed. Wie weet wat er allemaal is beleefd op en onder zo’n tweedehands gevalletje, nee, dat liever niet.

Statussymbool

Mijn auto daarentegen is altijd wel een voorbeeld van tweedehands geweest. Voor mij is een auto bepaald geen statussymbool. Auto’s koop ik echt niet nieuw. De leeftijd interesseert mij niet, als hij maar rijdt en veilig is. Onze huidige auto is een oud, krakend mormel. Maar hij rijdt! Eén keer heeft hij ons laten staan, jaren geleden, toen zijn degelijke, Franse inborst in verwarring raakte van de beperkingen in de computertechnologie. Technisch gesproken was onze oude heer prima in orde, maar zijn bovenkamer was even in de war. Toen dat was gemaakt konden we zo weer de weg op. Autopsychologie is toch wat feitelijker dan die van mensen.

Mijn trots en liefde

Op spiritueel vlak rijk zijn…. Ik geef dus niks om status en de symbolen daarvan. Ik ben wel trots op mijn Lief en mijn Kuiken, familieleden, vrienden. Om wie zij zijn, van binnen en hoe zij omgaan met het leven an sich. Mijn Lief is een wijs mens. Niet vanwege zijn talloze diploma’s op uiteenlopende wetenschappelijke gebieden, maar vanwege zijn geestelijke kracht, zijn hang naar weten en begrijpen, zijn ruimdenkendheid en warme hart. Hij lijkt zo op zijn moeder op dat vlak. En ik zie dit ook al terug in ons kuiken, in wie deze jaren een prachtig wezen ontluikt. Soms ben ik perplex dat al die achtjarige volwassenheid komt uit mij…die zo lang zoeken moest. Al heeft mijn Lief daar natuurlijk ook flink de hand in gehad…

Ik ben rijk

Ik ben rijk omdat ik de kleuren van de opkomende zon kan zien, reeds uren nadat zij haar nest aan de oostelijke horizon heeft verlaten. Ik ben rijk omdat ik het geluid van een blaffende ree kan horen vlak naast mijn tuin, of het miauwend gieren van een buizerd die vanaf mijn schoorsteen terug het bos in vliegt, zijn grote vleugels elegant boven de lucht gespreid. De specht, die tikje voor tikje ons halfvergane uilenbord oppikt… Ik zie de kleuren van de bloemen als het sneeuwt en het schitteren van een regenboog aan de andere kant van de regen. Als ik een vraag naar boven stuur, krijg ik vaak prompt een antwoord. En nog groei ik elke dag verder in die spiritualiteit. Al is het nog zo bewolkt, ik kan elke minuut de zon laten schijnen in mijn hart.

Op schaarse momenten van frustratie, denkend aan alles wat ik niet meer kan, zie ik al snel wat mij nu is gegeven. En dat dát werkelijke rijkdom is.

Rijkdom heeft niets te maken met uiterlijk, geld, een baan of status. Echte rijkdom zit van binnen.

De Gans

Rijkdom
Bloemen in de sneeuw, de hamamelis in onze tuin.

Mooi Leven, by De Gans gakt dagelijks op Instagram, vliegt soms over Facebook, en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest. De Gans lanceert heel soms een berichtje op Twitter.


Wie is De Gans?

22 thoughts on “Rijkdom, mijn Gans eigen visie

 1. Mooi blogje Marije, eentje die ik helemaal onderstreep. Er wordt tegenwoordig zo makkelijk gezegd dat je in armoede leeft als je een bijstandsuitkering heb . Die heb ik, maar ik leef beslist niet in armoede en kan daar boos om worden, en denk dan vaak, snappen jullie het leven nu echt niet???

  1. Ik denk dat heel veel niet helemaal snappen hoe het zit in het leven… Wat werkelijk rijkdom is. En dat is ook niet gek, met onze afhankelijkheid van geld en groei. Helaas…

 2. Je hebt helemaal gelijk Marije, een hoop mensen willen dit nogal eens vergeten. Altijd maar streven naar meer, groter en duurder, wát een akelig bestaan!

 3. Het is niet altijd even eenvoudig om dit te beseffen. Soms word je gewoon even mee getrokken met de commerciële wereld.
  Maar aan voelen en intens beleven kan niets tippen. Mooi hoe jij het verwoordt.v

  1. Is ook helemaal niet erg… Ik merk dat ik me vooral erger aan dat getrek om dat het op mij nauwelijks van invloed is. Ik zeg wel nauwelijks en niet ‘niet’ dank je wel x

 4. Wel Marije ik voel me ook heel rijk. Al heb ik niets speciaal al heb ik dat wat nodig is. Maar het allerbelangrijkste is mijn leven mijn gevoel dat maakt me zo rijken als een multimiljonair. Die laatste heeft zoveel kopzorgen dat deze in angsten leeft. Wel ik heb geen kopzorgen en geniet van het leven.
  Liefde is de grootste rijkdom die men kan bezitten. Dat geeft een gevoel van geluk.

  Aum Shanthi

 5. Mochten we dit allemaal maar meer beseffen. Wat fijn ook om te lezen over je mooie, wijze kuiken. Nog zo’n rijkdom waar je enorm kan van genieten. Lieve groet X

 6. En zo is het, echte rijkdom zit inderdaad van binnen, elke dag merk ik dat. Dankjewel lieve Marije liefs Hennie

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.